Čestitka za Dan oružanih snaga RH

Slika /slike/zzp_MORH_05052014_01.jpg

Svim sadašnjim i bivšim pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske čestitamo Dan oružanih snaga Republike Hrvatske.

Danas se obilježava Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske u spomen na postrojavanje pripadnika Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Hrabri hrvatski gardisti, često bez ikakvog prethodnog vojnog znanja, slabo opremljeni, ali visoko motivirani, staju na put agresorskoj vojsci. Nakon dugih 5 godina, kruna borbe za hrvatsku sloboru bile su pobjedničke akcije Bljesak i Oluja te mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

Potrebno je istaknuti da sastavu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu djeluju i brojni vatrogasci. Ne smijemo zaboraviti 276 vatrogasaca koji su poginuli kao pripadnici HV-a, MUP-a ili kao civili. Vatrogasci su pod topničkom paljbom odlazili na intervencije po Vukovaru, Sisku, Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku i nizu manjih mjesta. Obavljajući svoj humani poziv, na intervenciji su poginula 22 vatrogasca. Vatrogasci su za vrijeme Domovinskog rata pružali logističku potporu kroz prijevoz vode i hrane na prve linije, a vatrogasni domovi često služe za smještaj pripadnika HV-a. 

Uz to što čine temelj očuvanja suvereniteta Republike Hrvatske, nemjerljiva je uloga svih segmenata OSRH u pomaganju građanima u saniranju posljedica prirodnih nepogoda. Pripadnici OSRH rame uz rame s hrvatskim vatrogascima sudjeluju na gašenju požara na priobalju, na sanaciji posljedica poplava, potresa, na sprečavanju širenja koronavirusa, a sve za pomoć ugroženim građanima Republike Hrvatske. 

Poštovani pripadnici pobjedničkih Oružanih snaga Republike Hrvatske, od srca čestitamo vaš dan!

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH

Foto: MORH

Pisane vijesti