Carlo Benussi (1933. - 2022.)

Slika /slike/Vijesti/carlo benussi-vatrogasni veteran iz rovinja.jpeg

Nedavno je otišao u vječnost Carlo Benussi, veteran rovinjskog i istarskog vatrogastva, dugogodišnji čelnik rovinjskih umirovljenika

Na vatrenoj liniji gotovo tri desetljeća

Istarsko vatrogastvo, a posebice rovinjsko te Udruga umirovljenika grada Rovinj-Rovigno ostali su bez izuzetnog veterana Carla Benussia, koji je jako mnogo učinio za njihov razvoj. Preminuo je u 89. godini života ostavivši svojim profesionalnim radom velik trag u vatrogastvu Rovinja i Istre. Bio je drag čovjek veoma omiljen i uvijek ispunjen optimizmom. I najteže životne trenutke umješno je znao učiniti podnošljivim. Preselio se u vječnost vatrogasni zapovjednik koji je gotovo tri desetljeća bio sudionik ili voditelj brojnih intervencija u gašenju različitih požara. Pri tom je isticao za vatrogasce da spadaju među najhumanije i najplemenitije ljude, jer su uvijek spremni da se žrtvuju za čovjeka i njegova materijalna dobra. Rado je podvlačio da pravi vatrogasac može biti samo onaj tko voli život, tko voli ljude. I za to jednostavno treba imati dušu. Upravo takav bio je Carlo Benussi, poštovan od svoje supruge, porodice, postrojbe i Udruge umirovljenika Rovinja-Rovigno. Nikoga Carlo nije pozdravio bez vedrine zračeći dobrom pozitivnom energijom i neizmjernim optimizmom.
 
Profesionalni vatrogasac je bio od 1960. godine  u profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Rovinja i više godina obavljao je dužnost voditelja smjene i ujedno voditelja Računovodstva postrojbe. Zadnje dvije godine radnog staža bio je vršilac dužnosti zapovjednika postrojbe.

Nakon umirovljenja 1986. godine svoju dinamičnu aktivnost iz vatrogastva prenosi u Udrugu umirovljenika i ubrzo je izabran za predsjednika Udruge umirovljenika grada Rovinja-Rovigno. Posebice se zalagao za umirovljenička prava i zasluženo dobio priznanja  Matice umirovljenika Istarske županije 2001. godine, Matice umirovljenika Republike Hrvatske  2006., 2011. i 2014. godine, a od tada imenovan za počasnog predsjednika Udruge umirovljenika Grada Rovinj-Rovigno. Kao čelnik umirovljenika istaknuo se u osnivanju zbora „Nuvola“ koji je pjevajući bio vrlo uspješan na mnogim pozornicama lijepe naše, zatim utemeljenju sportskih aktivnosti i u organiziranju rekreacije, uvođenju preventivnih zdravstvenih pregleda, odlazaka u toplice, na izlete i mnoga lijepa druženja osoba treće dobi kroz igre i ples. Carla Benussia će se mnogi sjećati kao velikog volontera i humanitarca koji je svojim osobnim primerom potakao mnoge da se uključe u takve plemenite aktivnosti.

Posljednji ispraćaj Carla Benussija bio je na Gradskom groblju u Rovinju uz nazočnost supruge Milke i kćeri, koje su danas i same majke i none. Od Carla se dirljivim riječima oprostila predsjednica rovinjskih umirovljenika Vesna Milan, uz prisustvo mnogobrojnih kolega vatrogasaca i prijatelja umirovljenika.


 

Pisane vijesti | In memoriam