Bitna je sigurnost naših građana

Slika /slike/tucaković.jpg

Glavni vatrogasni zapovjednik o štrajku riječkih vatrogasaca

U emisiji RTL Direkt emitiranoj 17. ožujka 2022. gostovao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković komentirajući štrajk riječkih vatrogasaca.
Naime, nakon što je propao pokušaj dogovora s Gradom Rijekom oko njihovih zahtjeva za povećanjem osnovice plaća za 12%, riječki su vatrogasci počeli sa štrajkom.

„Stupio sam u kontakt sa sindikalnim povjerenikom i gradonačelnikom Grada Rijeke, a ono što je najbitnije za naše građane u ovom trenutku je da su i dalje sigurni budući da vatrogasci i dalje izlaze na intervencije, jedino ne izlaze na zadatke poput osiguranja gradskih i sportskih događanja“, kazao je Tucaković u uvodnom dijelu i dodao kako vjeruje da će se u narednom razdoblju postići dogovor i potpisati kolektivni ugovor.  
„Treba uvijek podsjetiti kako je posao koji vatrogasci rade težak i odgovoran te su vatrogasci angažirani na pandemiji, potresu, poplavi, požaru, u emigrantskoj krizi, i sada pomažemo oko izbjeglica i uvijek smo na raspolaganju svim našim građanima“, kazao je.
Ujedno je objasnio različitost plaća s obzirom na minimalne standarde jer su osnivači javnih vatrogasnih postrojbi gradovi stoga je najbolje da se kolektivnim ugovorom donese osnovica i koeficijenti:
„Hrvatska vatrogasna zajednica priprema pravilnik o koeficijentima koji će se primjenjivati u slučaju da jedinice lokalne samouprave i pripadnici vatrogasnih postrojbi ne dogovore sporazum. To znači da će vatrogasna struka biti zaštićena jer će to biti jedan minimum ispod kojeg se ne može ići u bilo kojoj jedinici lokalne samouprave.
Vatrogasni posao je opasan i vjerujem da ćemo postići dogovor koji će ići u korist vatrogascima, a navedenim pravilnikom će se definirati plaća koja će minimalno biti ona koja će bit određena za državne službenike i namještenike. U neto iznosu, ako računamo za koeficijent od 1 pa do 1,20 s osnovicom to je plaća od oko 6 tisuća kuna", kazao je.

Ulaganje u opremu
Komentirajući nezadovoljstvo vatrogasaca opremom, Tucaković je podsjetio kako je u posljednje 2 do 3 godine pristiglo iz projekata, općekorisnih funkcija šuma i robnih zaliha preko 400 vozila koja su ušla u sustav vatrogastva. „Planiramo uskoro raspisati natječaj za osamdesetak šumskih vatrogasnih vozila, a ovih dana se raspisuje se natječaj za nabavu  vatrogasne opreme u vrijednosti 8. 400.000, 000 kuna“.
Na kraju je još jedanput naglasio kako građani mogu biti sigurni jer vatrogasci i dalje izlaze na intervencije te kako vjeruje da će se problematika s riječkim vatrogascima uskoro riješiti.

Pisane vijesti