Analiza pripreme i provedbe požarne sezone 2019(s podlogama za pripremu PA 2020.)

Slika /arhiva/multimedia/IMG_20191120_100851.jpg

U srijedu 20. studenog 2019. godine u prostorijama Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, održan je okrugli stol pod nazivom Analiza pripreme i provedbe požarne sezone 2019.godine( s podlogama za pripremu Programa aktivnosti 2020.godine).

Okrugli stol otvorio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalivši svim akterima Programa aktivnosti za 2019. godinu uz što je iskazao želju za nastavkom uspješne suradnje. Voditelj odjela za operativne poslove Siniša Petkoviček dao je kratki pregled požarne sezone 2019. godine gdje je istaknuo kako je površina opožarene površine bila ispod prosječna usprkos prosječno višem broju samih požara. Napomenuo je i kako su najaktivniji mjeseci bili siječanj, veljača i ožujak što je dodatni pokazatelj kako je Program aktivnosti potrebno provoditi kroz cijelu godinu. Potkrepa ovoj tezi iskazana je i u stvaranju Programa aktivnosti za 2020. godinu koji mora biti donesen do siječnja sljedeće godine.

Pojašnjavajući novitete koje donosi Program aktivnosti za 2020. godinu, Petkoviček je istaknuo kako se inovacije vezane za sam Program aktivnosti bave podjednako promidžbenom i prevencijskom zadaćom. Jedan od novih subjekata biti će  Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Time će se uz koordinirani rad sa Ministarstvom turizma te Hrvatskom turističkom zajednicom nastojati podići svijest o važnosti prevencije požara kroz što iscrpniji promidžbeni rad.

Daljnji razvoj preventivnog djelovanja nastojati će se postići  koordinacijom sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Vatrogasnom školom i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Cilj će biti školske ustanove uz čiju pomoć će se nastojati mlade naraštaje osvijestiti o opasnostima koje nose požarne situacije te o vatrogasnoj kulturi kao takvoj. Cilj je što više mlađih ali i starijih dovesti u Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu kako bi se mogli upoznati sa vatrogastvom kako kroz redovni postav muzeja tako i kroz edukativnu izložbu fotografija na temu opasnosti i prevencije požara.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske biti će uključeno u rad nadležnih inspekcijskih službi. Naime, Ministarstvo pravosuđa, trebalo bi dostavljati podatke o broju procesuiranih osoba koje su izazivale požare te na taj način pomoći pri utjecanju na svjesnost građanstva o opasnostima požarnih situacija.

Uz pregled požarne sezone 2019. godine, pozvani su mogli ćuti zaključke Državnog hidrometeorološkog zavoda koje je u prezentaciji: Analiza meteorološke požarne ugroženosti u 2019. godini  iznio Lovro Kalin. Kalin je istaknuo kako je ova požarna sezona gledana kroz prizmu klase opasnosti te sezonske žestine bila normalna. Načelno prosječnu požarnu sezonu obilježio je suši lipanj popraćen kišovitijim srpnjem te temperaturno i oborinski prosječnim kolovozom. Dakako ove vrijednosti najviše su bile na području juga i unutrašnjosti Dalmacije.

Rezultate i zaključke protupožarne sezone 2019. godine u ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske iznio je pukovnik Rajko Mijatović te podcrtao kako je MORH u vatrogasni sustav ove godine unio važne tehnološke pomake kao što je bespilotna letjelica ORBITER 3b, sustav RAPTOR koji omogućava fotografiranje sa kanadera i slanje fotografija u Operativno vatrogasno zapovjedništvo. Također, pukovnik Mijatović svesrdno je pohvalio dosadašnji rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva istaknuvši kako je suradnja svih aktera u Divuljama na zavidnoj razini.



Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti