Veliki broj požara u Dalmaciji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/pozar.jpg

Tijekom vikenda je zabilježeno više požara otvorenog prostora na području Dalmacije.

Većina požara je izbila zbog nekontroliranog spaljivanja korova stoga molimo građane da obavijeste vatrogasce o spaljivanju biljnog otpada i da ne ostavljaju površine na kojima spaljuju korov bez nadzora

23.02.2015.
Požar koji je izbio  20. veljače 2015. godine na planini Svilaja još uvijek je aktivan i gori najvećim dijelom suha trava i nisko raslinje.

Na području Drniš-Kričke izbio je požar u kojem je izgorjelo 6 ha trave i niskog raslinja napušten vinograd, 6 rolo bala slame i dva drvena elektro stupa. Požar su gasila 2 pripadnika JVP Drniš sa 1 vozilom.
Požar na području Koprno-Unešić kraj pruge ugašen je u 18:25 sati. Opožareno je oko 8 ha većinom trave i niskog raslinja. U gašenju požara je sudjelovalo 14 vatrogasaca sa 4 vozila iz DIP Šibenik, DVD-a Perković i Brodarica-Krapanj.

Na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježini su manji požari na području Kevne Jame (intervenirali vatrogasci DVD Zagora), Bročanca (DVD Zagora i Klis), Ogorje Donje (DVD Muć), Donja Ostrvica (DVD Gata) i Duče (DVD „Dalmacija“ Dugi Rat). Vatrogasci DVD-a Vrgorac su na svom području zabilježili nekoliko manjih požara.

20.02.2015.

Požar otvorenog prostora na području Bilice – Stobalj kod Šibenika izbio je oko 15:00 sati
Požarom je zahvaćeno 5 ha trave i niskog raslinja i borove šume.
U gašenju je sudjelovalo 16 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP Šibenik te DVD-a Šibenik, Zaton i Brodarice –Krapanj. Požar je ugašen u 16:34 sati.

Požar na području Parčić – Kanjanski Podi kod Drniša koji je izbio 19. veljače u 17:00 sati ugašen je 20.02. u 06:45 sati. U gašenju je sudjelovalo 8 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP-a i DVD-a Drniš. Opožar je zahvatio 12 ha trave i niskog raslinja.

Na području Umljanovića kod Drniša izbio je oko 14:30 h požar otvorenog prostora i smeća, u kojem je izgorjelo 12 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasaca sa vozilom iz JVP Drniš i DVD-a Ružić. Požar je ugašen u 18:00 sati.

U Štikova kod Drniša izgorjelo je 8 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasaca sa vozilom iz DVD-a Drniš. Požar je ugašen u 18:16 sati.


Požar otvorenog prostora koji je izbio 17. veljače na području Miljevaca zaseok Karalić ugašen je 20.02. u 16:55 sati. U gašenju požara sudjelovalo 20 vatrogasaca sa 8 vozila iz JVP Drniš, DVD Drniš i Promina te 1 protupožarni zrakoplov canadair HRZ-a koji je na gašenju bio angažiran 19.02.
Opožareno je oko 1200 ha većinom trave i niskog raslinja.

JVP Imotski zaprimila je u 14:40 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Bušanje kod Prološca. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha niskog raslinja hrastove i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP Imotski te DVD-a Imotski i Zagvozd, te 1 helikopter HRZ-a sa uređajem za gašenje. Požar je ugašen u 18:20 sati.

Požar na na području Tugare – Dočine nzahvatio je 4,5 ha trave i niskog raslinja, te je i oštećeno nekoliko stupova za prijenos električne energije te telefonski kabel. U gašenju je sudjelovalo 14 vatrogasaca DVD-a Gata sa 3 vozila. Požar je ugašen u 15:00 sati.

Drugi požar na području Tugare – Truši izbio je oko 16:00 h. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume, te nekoliko stabala maslina.
U gašenju je sudjelovalo 27 vatrogasaca sa 6 vozila iz DVD-a Gata, Omiš i Kučiće. Požar je ugašen u 18:30 sati.

Vatrogasci DVD Dugopolje su intervenirali sa 2 vozila na požaru raslinja na području Kotlenice, Hercegovci zaseok Perići. Opožarena površina je oko 20 ha većinom trave i niskog raslinja..
Požar je lokaliziran u 19:40, ugašen u 21.02. u 07:00 sati.

19.02.2015.
I jučerašnji dan je prošao u znaku požara otvorenog prostora u Dalmaciji.

Na području Šibensko-kninske županije zabilježena su 4 veća požara. U 15:12 sati zaprimljena je dojava o požaru raslinja na području Zelića – Matasi, općina Promina. U požaru je izgorjelo 15 ha trave i niskog raslinja. Požar je gasilo 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Knin i DVD Knin i Kistanje. Požar je ugašen u 18:09 sati.

U požaru na području Unešića, Vinovo Donje, izgorjelo je 40 ha trave i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 6 vatrogasca sa 2 vozila iz DVD Perković i DVD Šibenik. Požar je ugašen u 16:30 sati.

Iza 15:00 sati je izbio požar na području općine Promina, mjesto Lukar. U požaru je izgorjelo 28 ha trave, niskog raslinja i hrastova šuma, a u gašenju je sudjelovalo 7 vatrogasca sa 2 vozila iz DVIP Šibenik i DVD Promina. Požar je lokaliziran u 18:20 sati. Na požarištu tijekom noći ostaju dežurati vatrogasci iz DVD Promina.

Požar koji je izbio na području Miljavaca 17. veljače ponovno se aktivirao 19. veljače u 12:50 sati i približio se minsko sumnjivom području. U gašenju požara sudjelovali su jedan zrakoplov Canadair, JVP Drniš, DVD-i Drniš i Promina sa ukupno 20 vatrogasaca i 8 vozila. Na osiguranju i nadziranju požarišta su ostala 3 vatrogasca sa 1 vozilom iz JVP Drniš.

I na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno je više požara raslinja. Vatrogasci iz Gata su intervenirali na 2 požara u Tugarima. Po jednu intervenciju su imali vatrogasci DVD Vrlika, Trilj i Gradac na svom području djelovanja. JVP Split je zabilježila manja 3 požara otvorenog prostora na području Splita.

Na području Rupotine u Solinu iza 13:00 h izbio je požar trave i niskog raslinja te nešto maslina. Opožareno oko 3000 m?. Požar je lokaliziran u 14.10, a ugašen u 15.00.U gašenju učestvovali DVD Solin, Klis, Split, Vranjic, Žrnovnica i Mladost i JVP Split sa 11 vozila i 21 vatrogascem.
Zapovjednik DVD Marina zaprimio je u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja kod Vrsina, općina Marina. Požar je zahvatio 7 ha trave i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 6 vozila iz DVD Marina, DVD Seget-Vranjica, DVD Trogir i DVD Slatina te jedan zrakoplov Air-Tractor. Požar je ugašen u 18:00 sati.

U Zadarskoj županiji izbila su 2 požara. U 12:37 sati zaprimljena je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Zapružana kod Benkovca. U požaru je izgorjelo 200 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVIP Zadar, JVP Benkovac,
DVD Drage, DVD Polača. Požar je ugašen u 16:30 sati.

Nešto iza 15:00 h izbio je požar na području Perušić – Benkovac. U požaru je izgorjelo 6 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili pripadnici DVIP Zadar, JVP Benkovac. Požar je ugašen u 16:15 sati.

18.02.2015.

Jučer je na području Dalmacije izbilo više požara otvorenog prostora, na kojima je angažiran veliki broj vatrogasnih snaga te protupožarni zrakoplovi. U većini slučajeva radi se o požarima koji su nastali pri spaljivanju korova i čišećenju parcela. Još jednom upozoravamo građane da ne spaljuju korov bez nadzora, i da o spaljivanju korova obavijeste vatrogasce.

Najveći požari su jučer izbili u Šibensko- kninskoj županiji. U 13:15 sati zaprimljena je dojava o požaru raslinja na području Kistanja. U požaru je izgorjelo 16 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Knin i DVD Sveti Juraj Kistanje sa 5 vatrogasaca i 2 vozila. Požar je ugašen u 18:07 sati.

Iza 13:00 sati izbio je požar na području Radučića kod Provalije. U požaru je izgorjelo 12 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili pripadnici DVD-a Knin i Ervenik sa 4 vatrogasca i dva vozila. Požar je ugašen u 16:30 sati.
Dva požara su izbila na na području Biskupije kod Zvjerinaca i Kaldrme. U prvom požaru je izgorjelo 5 ha, a u drugom 6 ha trave i niskog raslinja.Požare su gasila 2 vatrogasca iz DVD-a Biskupija sa jednim vozilom.

Najveći požar je izbio nakon 11:00 h sati na području Promine kod Oklaja. U požaru je izgorjelo 32 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su DVIP Šibenik, JVP Drniš, DVD Drniš i Promina sa ukupno 8 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 16:40 sati, a ugašen u 17:30 sati.

Na području Sedramića je izgorjelo 5 ha trave, makije i smrike, a u gašenju požara sudjelovali su DVIP Šibenik, DVD Drniš i DVD Perković sa ukupno sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Požar na području području Kadine Glavice su gasili pripadnici JVP Drniš sa 4 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 19:25 sati, a ugašen u 19:30 sati. Vatrogasci DVD-a Promina su gasili požar na području Oklaj – Čvelje, u kojem je izgorjelo 6 ha trave.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije u 13:53 izbio je požar otvorenog prostoru kod Opuzena na nepristupačnom terenu Krvavac II u blizini ornitološkog rezervata. Požarom je zahvaćena trstika, trava i nisko raslinje. Na intervenciji su sudjelovali, JVP Metković i DVD Kula Norinska sa 19 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Gasitelju nadziru požarište, koje je aktivno na nepristupačnom močvarnom terenu.

I na području Splitsko- dalmatinske županije zabilježen je veći broj požara otvorenog prostora. Vatrogasci Kučića su u 8:00 h napustili požarište
Vatrogasci DVD-a Dugopolje su intervenirali u 2 navrata na području Dugopolja. DVD Trilj je interveniralo na području Vedrina i Brodarića sa 1 vozilom i 2 vatrogasca. Po jedan požar otvorenog prostora su zabilježili vatrogasci DVD Žrnovnica, Zadvarje, Muć i JVP Split DVD Zagora je interveniralo kod Tvornice Gumbo u Lečevici sa 2 vozila i 6 vatrogasaca, gdje je opožareno 2 ha trave i niskog raslinja. Na požar uz autocestu su upućeni DVD Zagora i Kaštela. Vatrogasci iz Kaštela su imali i jednu intervenciju u Kaštel Lukšiću.
U mjestima Vinjani Gornji, Vinjani Donji, Glavina Donja i Vukadinovići izbilo je više požara, o kojima je obaviještena JVP Imotski.



Intervencije