Veliko nevrijeme u Slavoniji, u Dalmaciji brojni požari

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/fotka147967.jpg

Jučer je u popodnevnim satima veliko nevrijeme poharalo Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku, Brodsko-posavsku i Osječko-baranjsku županiju uslijed čega su zabilježene brojne vatrogasne intervencije na sanaciji terena. U Dalmaciji je zabilježeno nekoliko većih požara od kojih je najveći zabilježen u Šibensko-kninskoj županiji gdje je izgorjelo 40 ha makije i borove šume

 Požeško-slavonska
Jučer oko 17:45 sati sjeveroistočni dio Požeštine pogodilo je jako olujno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, jakom kišom i tučom. Vjetar je porušio veliki broj stabala koje je popadalo preko prometnica, te odnio ili oštetio krovove stambenih i gospodarskih objekata. Zbog porušenih stabala za sav promet zatvorene su lokalne ceste Jakšić-Trapari i Lakušija-Rajsavac. Zbog pokidane elektromreže bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači sjeveroistočnom dijela Požeštine, te dijela grada Požege.  Kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme oko pola noći zahvatilo je područje Pakraca i Lipika. Grom je udario u jednu obiteljsku kuću u naselju Šeovica gdje su izgorjele elektroinstalacije, a intervenirali su vatrogasci JVP PSŽ i DVD Lipik. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Olujni vjetar porušio je nekoliko stabala koja su pala preko državne ceste D 38 kod naselja Kusonje te se vozilo otežano. U vremenu od 18:34 do 19:10 sati trajala je intervencija vatrogasaca JVP PSŽ i DVD Velika na gašenju požara na otvorenom prostoru u naselju Radovanci.
Vatrogasci JVP grada Požege, JVP PSŽ, te više DVD-a imali su preko 30 tehničkih intervencija uklanjanja stabala sa prometnica te ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija, a sa intervencijama nastavljaju i tijekom današnjeg dana.

Brodsko-posavska
Slična je situacija bila u Brodsko-posavskoj gdje su vatrogasci radili na uklanjnaju stabala s prometnica, a DVD Donji Andrijevci su imali intervenciju gašenja požra otvorenog prostora kao i DVD Sibinj koji je gasio požar skladišta u Bartolovcima.

Šibensko-kninska županija
Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 13.srpnja u 08:27 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Rajića kod Zatona. Požarom je zahvaćeno oko 40 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 49 vatrogasaca sa 19 vozila iz DVIP Šibenik, JVP Vodice i Šibenik, te DVD-a Zaton, Vodice, Zablaće, Šibenik, Grebaštica, Brodarica-Krapanj, Pirovac i Tisno. Požar je ugašen u 20:35 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija

VOC Metković zaprimio je 13. srpnja u 11:54 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Crni kuk kod Metkovića. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, te ukupno 6 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Metković. Požar je ugašen u 15:45 sati.

Zadarska županija
ŽVOC Zadar zaprimio je 13. srpnja u 13:13 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Galovca kod groblja. Požarom je zahvaćeno oko 0,5 ha mlade borove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, koji je u preletu bacio jednu vodenu bombu, te ukupno 6 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Galovac i Škabrnja. Požar je ugašen u 15:20 sati.

Meteoalarm je i za danas izdao narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske.

Foto: 034portal.hr, sibenik.in


Intervencije