Veliki broj intervencija zbog snijega i jakog vjetra

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/intervencije-bura-0.jpg

Niske temperature praćene jakim vjetrom i snježnim padalinama, pogodile su veći dio Hrvatske. Vatrogasci su zabilježili veliki broj intervencija, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko -dalmatinskoj županiji

Snijeg i jak vjetar izazvao je probleme na Jadranskoj obali i u dijelu unutrašnjosti te je otežano odvijan cestovni promet. Zbog olujnog vjetra u prekidu su bile i trajektne linije, a dio naselja je bio bez električne energije. Vatrogasne postrojbe su na svim pogođenim područjima bile uključene u uklanjanje posljedica nevremena, od čišćenja prometnica do uklanjanja srušenih stabala te obavljanja redovnih zadataka.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitu je izmjerena najniža temperatura u zadnjih 50 godina, -7,2 stupnja, a na vrhu Sveti Jure na Biokovu -23 stupnja. Zbog niskih temperatura došlo je i do pucanja vodovodnih cijevi te je oko 10 000 ljudi na splitskom području ostalo bez vode.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita zabilježili su 17 intervencija uklanjanja srušenih stabala sa prometnica i vozila, saniranja reklamnih panoa i limenih krovova koje je vjetar srušio. Zabilježene su 2 intervencije zbog zadimljenja objekta uzrokovanog kvarom dizala, te 2 požara na objektima. Intervencije  su zabilježili i DVD Split, Žrnovnica i Podstrana.  Zabilježeni su manji požari u Sitnom Donjem- Srinjine, Trilju i Sinju. U Omišu vatrogasci su intervenirali na gašenju požara dimnjaka te uklanjanju srušenih stabala. 

Na Makarkom primorju bura je puhala prosječno brzinom od 90 km/h, sa udarima do 145 km/h.

– Na području cijele makarske rivijere zabilježeno je preko 100 intervencija na uklanjanju srušenih stabala i grana, saniranju oštećenih krovišta i srušenih prometnih znakova. Zabilježena su i 2 požara na objektima te požar otvorenog prostora u Gornjoj Podgori.- rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina.

Izgorjela je stara osnovna škola u Banji, naselju u sastavu Grada Vrgorca u noći 6. na 7. siječnja. Gašenje je otežavala jaka bura i temperatura od -6 C. Na intervenciju su izašli vatrogasci iz DVD-a Vrgorac, djelatnici HEP-a i MUP-a.

Dubrovačko-neretvanska županija

Problemi sa jakim vjetrom i snijegom započeli su 5 siječnja predvečer. U Konavoskim brdima palo je 30 cm snijega. Udari bure na području Dubrovnika dosezali su do 150 kilometara na sat. U Konavlima je izmjerena najniža temperatura u povijesti mjerenja, -6,3 stupnja. U Konavoskim brdima živa u termometru je pokazala -12.  Zbog  olujne bure od 5.1.2017 od 11:33 sati do 6.01 do 16:27 sati  je bio zatvoren most dr. Franja Tuđmana za sve skupine vozila. Most je opet zatvoren za prvu skupinu vozila istog dana u 19:45 sati, a trenutno je zatvoren za sav promet. Letovi za Zagreb i iz Zagreba u poslijepodnevnim satima za sad nisu otkazani.

Dubrovnik ceste, Tehnogradnja i vatrogasci ralicama su uklanjali snijeg s cesta koje je bura u zapusima nanijela te zbog niskih temperatura stalno posipali da ne dođe do poledice. Ekipe iz  Elektrojuga počele su sa popravkom oštećenih dalekovoda u Konavlima.

- Po početku sniježnog nevremena vatrogasci iz Općine Konavle, gdje je bilo najviše intervencija,  su angažirani sa 2 ralice na raščišćavanju cesta i posipanju soli. Velike poteškoće je izazvala raštrkanost zaseoka, no vatrogasci su došli do svake kuće i omogućili prometovanje uz korištenje zimske opreme. Također su pomogli pri prijevozu jedne starice do bolnice. – rekao nam je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.

Angažirani su vatrogasci DVD-a Kuna Pelješka na dostavi hrane za pripadnike Hrvatske vojske na Roti. Vatrogasci JVP Metković i DVD-a Metković posipali su sol po prometnicama. Teške probleme izazvao je jak vjetar koji je lomio stabla i oštetio niz objekata 5. i 6. siječnja. JVP „Dubrovački vatrogascu“ su zabilježili preko 20 intervencija u samom Dubrovniku. Na intervencijama su angažirani i vatrogasci u Konavlima, Slanome i Župi. Svi problemi su otklonjeni do večeri 6. siječnja. Zabilježen je i manji broj intervencija na Pelješcu i Korčuli.

- Jutros su vatrogasci odradili manji broj intervencija. Vjetar polagano slabi. Vatrogasci su i dalje u pripravnosti ako dođe do ponovnog pogoršanja vremena.- rekao je Simović

Izvor fotografija: Portaloko.hr, JVP Dubrovački vatrogasci



Intervencije