Zbog vala hladnoće zabilježen velik broj vatrogasnih intervencija

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/rasciscavanje_prometnica.JPG

Hladna fronta koja je pogodila Hrvatsku, uz standardne probleme u prometu, izazvala je i povećan broj vatrogasnih intervencija, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanja u prometnim nesrećama, čišćenja cesta od snijega i prijevoza bolesnika u udaljenim mjestima.

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva sve građane na dodatan oprez u vrijeme otežanih vremenskih uvjeta kada je povećan broj svih vrsta vatrogasnih intervencija. Povećanom pažnjom možete spriječiti nastanak nesreća i time smanjiti rizik za imovinu i živote kako građana tako i vatrogasaca na intervencijama.

Savjeti vatrogasaca:
- provjerite i očistite dimovodne cijevi te peći na kruta goriva prije paljenja vatre
- ne palite vatru na otvorenom tijekom vjetrovita vremena
- ne ostavljajte otvorena ložišta bez nadzora
- vožnju prilagodite stanju na cesti
- pripazite na starije i nemoćne sugrađane
- kod jako niskih temperatura, ukoliko nije nužno, ne napuštajte objekte.

________________________________________________________________________

Izvješća Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama

31.1.

Splitsko-dalmatinska županija
ŽC 112 Split zaprimio je 30. siječnja u 12:37 sati dojavu o požaru raslinja na području Lovreča. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave i niskog raslinja.
Požar je gasilo 12 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Lovreč.
Požar je lokaliziran u 16:25 sati, a ugašen u 18:00 sati.

ŽC 112 Split zaprimio je 30. siječnja u 13:39 sati dojavu o požaru raslinja na području Proložac - Ričice. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave, niskog raslinja i 2 električna stupa.
Požar je gasilo tri vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozila iz JVP Imotski.
Požar je ugašen u 15:35 sati.

Vukovarsko-srijemska

JVP Vinkovci zaprimila je 30. siječnja u 07:03 sati dojavu o požaru obiteljske kuće na adresi Vinkovci, Ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića 19. Požarom su bile zahvaćene podrumske prostorije u kojima su radi gušenja dimom smrtno stradale tri osobe. Požar je ugasilo šest vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Vinkovci.
Intervencija je završila 30. siječnja u 10:45 sati.

***********************

30.1.

Splitsko-dalmatinska županija

ŽC 112 Split zaprimio je 29. siječnja u 17:51 sati dojavu o požaru raslinja na području zaseoka Nenadići kod Imotskog. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha trave i niskog raslinja.
Požar je ugasilo 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Imotski.
Požar je ugašen u 18:50 sati.


Grad Zagreb
ŽVOC Zagreb zaprimio je 29. siječnja u 21:36 sati dojavu o požaru stana na adresi Kustošijanska 114 u Zagrebu. Požarom je zahvaćeno krovište i međukatna konstrukcija. U gašenju požara sudjelovala je JVP Zagreb sa 12 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Intervencija je završila 30. Siječnja u 03:57 sati.

*******************

29.1.

Splitsko-dalmatinska županija

ŽVOC Split zaprimio je u 14:00 sati dojava o požaru raslinja na području Bidnić kod Muća. Opožareno je oko 10 ha trave, niskog i visokog raslinja.
U gašenju požara sudjelovao DVD Muć sa 10 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 17:30 sati.

ŽVOC Split zaprimio je u 16:00 sati dojava o požaru raslinja na području Sutine kod Muća. Opožareno je oko 5 ha trave, niskog raslinja i makije.
U gašenju požara sudjelovao DVD Muć sa 10 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 19:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija

JVP Petrinja je u 10:23 sata zaprimila dojavu o požaru objekta u krugu vojarne Predrag Matanović u Petrinji. Požarom je zahvaćen objekt montažnog karaktera veće površine (oko 450 m2) koji je bio prazan te se nije koristio.
U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.
Požar je u potpunosti ugašen u 18:38 sati.

********************

28.1.

Splitsko-dalmatinska županija

ŽVOC Split zaprimio je u 12:26 sati dojavu o požaru raslinja na području Jukića kod Donjeg Muća. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovali su: jedan protupožarni zrakoplov Canadair, te DVD-a Muć, Vranjic, Klis, Zagora i Solin sa 27 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen u 22:00 sati.

Zadarska županija
ŽVOC Zadar zaprimio je u 14:36 sati dojavu o požaru raslinja na području Ceranja kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno 120 ha trave. U gašenju požara sudjelovali su: jedan protupožarni zrakoplov Canadair, JVP Biograd i DVD Pakoštane sa ukupno 10 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 18:20 sati.

***********

27.1.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja na predjelu Kukuzovca kod Sinja, koji je dojavljen 25. siječnja u 15:35 sati u ŽVOC Split, ugašen je 26. siječnja u 10:40 sati.
Požarom je zahvaćeno 15 ha trave i smreke. U gašenju požara sudjelovali su DVD-a Trilj, Sinj i Dicmo sa ukupno 15 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila.

ŽVOC Split zaprimio je 26. siječnja u 12:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Radošića u blizini Kevine jame. Požarom je zahvaćeno oko 4 ha trave, niskog raslinja i smreke.
Požar je gasilo 26 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz DVD-a Kaštela, Mladost, Gomilica, Zagora i Solin, te i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 15:20 sati, a ugašen u 17:00 sati.

DVD Muć zaprimilo je 26. siječnja u 13:45 sati dojavu o požaru raslinja na području Postinje gornje. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave i niskog raslinja.
Požar su gasila tri vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Muć.
Požar je ugašen u 17:04 sati.


Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 26. siječnja u 11:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Pakoštana u Parku prirode Vransko jezero. Požarom je zahvaćeno 12 ha trstike i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, JVP Biograd, te DVD-a Pakoštane i Drage sa ukupno devet vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 14:30 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 26. siječnja u 12:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Korlat kod Nadina. Požarom je zahvaćeno 16 ha trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovala je JVP Benkovac sa tri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je ugašen u 13:35 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 26. siječnja u 13:13 sati dojavu o požaru raslinja na području Šopota kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno 25 ha borovine, smreke, trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovala je JVP Benkovac sa osam vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 16:20 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 26. siječnja u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Galovca. Požarom je zahvaćeno 9 ha visokog i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je ugašen u 18:25 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 26. siječnja u 16:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Murvice Donje. Požarom je zahvaćeno 9 ha hrastove šume i trave.
U gašenju požara sudjelovala je JVP Zadar sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je ugašen u 18:45 sati.


Grad Zagreb

ŽVOC Zagreb zaprimio je 26. siječnja u 19:29 sati dojavu o požaru stana na adresi Šime Starčevića 5 u Zagrebu. Požarom je u potpunosti oštećen dvosobni stan 40m2, a dimom su na ostalih sedam stanova zahvaćeni zidovi. Požar je ugasilo 23 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila. Vatrogasci su spasili jednu nepokretnu žensku osobu, koja je zadobila znakove trovanja dimom, te je zbrinuta od strane Hitne medicinske pomoći. Intervencija je završila u 21:13 sati.

**********************

26.1.

Splitsko-dalmatinska županija
ŽVOC Split zaprimio je 25. siječnja u 15:35 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Kukuzovaca kod Sinja. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha trave i smreke.
Požar je gasilo 15 vatrogasaca sa 5vatrogasnih vozila iz DVD-a Trilj, Sinj i Dicmo.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći bilo je organizirano dežurstvo od strane DVD Trilja.

Dubrovačko-neretvanska županija

JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su 25. siječnja u 11:38 sati dojavu o požaru raslinja na području Zatona Velikog. Požarom je zahvaćeno 24 ha trave, niskog raslinja i makije.
U gašenju požara sudjelovala su: dva protupožarna zrakoplova Canadair, DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Zaton, Osojnik, Komolac i Orašac sa 45 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen u 18:45 sati.

*********************

25.1.

Zadarska županija

Požar raslinja dijelom u minski sumnjivom području između Zemunika Gornjeg i Škabrnje, koji je dojavljen 23. siječnja u 08:42 sati u ŽVOC Zadar, ugašen je 24. siječnja u 9:55 sati.
Požarom je zahvaćeno oko 75 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovali su JVP Zadar, DIP Zadar i DVD Škabrnja sa ukupno 14 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Cista Velika – Burazini koji je dojavljen 23. siječnja u 23:10 sati u ŽC112 Split, ugašen je 24. siječnja u 07:00 sati. Požarom je bilo zahvaćeno oko 40 ha trave i niskog raslinja.

ŽVOC Split zaprimio je 24. siječnja u 17:30 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Radošića kod Sinja. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave, niskog raslinja, makije, dio vinograda i voćnjaka te je opožaren i jedan drveni električni stup.
Požar je gasilo 7 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Sinj.
Požar je ugašen u 19:35 sati.

Zagrebačka županija

JVP Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru kuće na adresi Novaki Oborovski, Stara Cesta 61 kod Rugvice. Opožareno je cijelo krovište kuće (oko 100m2) te je oštećena međukatna konstrukcija, pod i naličje zidova. U požaru nije bilo ozlojeđenih.
U gašenju je sudjelovalo 28 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP-a Grada Zagreba, te DVD-a Rugvica, Oborovski Novaki i oborovska Preseka.
Požar je ugašen u 23:13 sati.

********

24.1.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 23. siječnja u 08:42 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na minski sumnjivom području između Zemunika Gornjeg i Škabrnje. U požaru izgorjelo je veća, neutvrđena površina trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Zadar, DIP Zadar i DVD Škabrnja sa ukupno 14 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila.
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći nadzirala ga je JVP Zadar.

ŽVOC Zadar zaprimio je 23. siječnja u 15:08 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Zemunika Donjeg, u blizini Zračne luke Zadar. U požaru izgorjelo je oko 21 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su JVP Zadar i DIP Zadar sa ukupno 7 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen 23. siječnja u 17:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

ŽC112 Split zaprimio je u 23:10 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Ciste Velike, zaseok Burazini. Požarom je zahvaćeno oko 40 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjeluje DVD Lovreć sa ukupno 5 vatrogasaca i 1 vatrogasnim voziom.
Požar je i dalje aktivan.

***********

23.1.

Dubrovačko-neretvanska
Požar na otvorenom kod Vidonja – brdo Marin Vijenac u općini Zažablje, za koji je ŽC 112 Dubrovnik zaprimio dojavu 20. siječnja u 17:13 sati, ugašen je 21.siječnja u 20:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
DVD Kaštela zaprimilo je u 11:00 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Plana na brdu Križnjak. Požarom je zahvaćeno oko 3ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovala su DVD-a Kaštela, Mladost i Gomilica sa ukupno 17 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila i jedan zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 14:50 sati, a ugašen u 16:00 sati.

Istarska županija
ŽC 112 Pazin zaprimio je u 00:41 sati dojavu o požaru kuće u općini Vodnjan, na adresi Galižana, Sv.Silvestar 3. U požaru kuće došlo je do urušavanja objekta i tom prilikom je smrtno stradala jedna osoba. U gašenju požara sudjelovala je JVP Pula sa 9 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
Požar je lokaliziran u 01:50 sati, a dežurstvo i sanacija u tijeku.

*******

21.1.

Primorsko-goranska županija
JVP Rijeka zaprimila je 20.01. u 17:41 sati dojavu o požaru u pogonu papirnice (Metis d.d.) u Kukuljanovu.
U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP-a Rijeka.
U požaru je oštećena transportna traka preše za sortiranje papira.
Požar je ugašen u 19:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska

ŽC 112 Dubrovnik je 20.01. u 17:13 zaprimio dojavu o požaru raslinja kod Vidonja – brdo Marin Vijenac u općini Zažablje.
U gašenju požara bilo je angažirano oko 50 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP-a Metković i Ploče te DVD-a Opuzen, Metković, Kula Norinska i Slivno.
Opožarena je oko 80 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove šume.
Požar je lokaliziran u 01:00 sati, a dio vatrogasnih snaga će ostati na dežurstvu.

*******

19.1.

Primorsko- goranska županija
Na području grada Rijeke, Opatije, otoka Krka i okolice tijekom dana i noći vatrogasci su imali 12 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, grana i električnih stupova sa prometnica.
Na intervencijama je ukupno sudjelovalo 43 vatrogasaca sa 15 vozila iz JVP-a Rijeke, Opatije i Krka, te DVD-a Jelenje, Kraljevice i Bakra.

Splitsko-dalmatinska županija
ŽC 112 Split zaprimio je u 05:03 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Žrnovnice na brdu Perun. Požarom je zahvaćeno oko 15 ha trave, niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala je JVP Split i DVD-a Podstrana, Split, Žrnovnica, Vranjic, Solin, Dugi rat i Omiš sa ukupno 40 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Radi gašenja požara bila su isključena dva dalekovoda od 110 kV od 07:57 sati.
Požar je lokaliziran 18. siječnja u 10:30 sati, a ugašen u 12:53 sati.

Istarska županija
Na širem području Pule, Umaga i Labina uslijed olujnog vjetra zabilježeno je (prema izvješću ŽVOC Pula) 10 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, reklame, natpisa, oluka i lima sa krovova u kojima je bilo angažirano 25 vatrogasaca sa 8 vozila iz JVP-a Pula, Umaga i Labina.

***************

18.1.

Primorsko- goranska županija

Na području grada Rijeke i okolice tijekom dana i noći vatrogasci su imali 33 tehničke intervencije uklanjanja stabala i grana sa prometnica.
Na intervenciji je sudjelovalo 153 vatrogasaca sa 29 vozilom.

*********

15.1.

Grad Zagreb
Na području grada Zagreba tijekom dana i noći bilo je 11 tehničkih intervencija uklanjanja stabla i grana. Na tehničkim intervencijama je sudjelovala JVP Zagreb, te DVD-a Planina Gornja, Kupinečki Kraljevec i Kučilovina sa ukupno 61 vatrogascem i 16 vatrogasnih vozila.

**********

14.1.

Grad Zagreb

Na području grada Zagreba tijekom dana i noći bilo je 20 tehničkih intervencija, od toga 14 uklanjanja stabla, grana i električnog stupa, te šest intervencije ispumpavanja i zatvaranja vode. Na tehničkim intervencijama je sudjelovala JVP Zagreb sa 53 vatrogasaca i 22 vatrogasna vozila te DVD-i Vrapče i Mala Mlaka sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

********

12.1.

Splitsko-dalmatinska

DVD Mladost zaprimio je 11.01. u 15:20 sati dojavu o više požara raslinja na području Radošića. Na ukupno 4 lokacije izgorjelo je 6,6 ha većinom trave i niskog raslinja
U gašenju požara sudjelovao je DVD Mladost sa 3 vatrogasca i jednim vozilom.
Požar je ugašen u 20:15 sati.

DVD Gata zaprimio je u 11.01. 16:35 sati dojavu o više požara raslinja na području Donje Ostrovice. Na ukupno 3 lokacije izgorjelo je oko 6 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovao je DVD Gata sa 10 vatrogasca i dva vozila.
Požar je ugašen u 20:15 sati.

ŽVOC Split zaprimio je 11.01. u 15:33 sati dojavu o požaru raslinja kod Dugopolje brdo Prosika prema Kotlenicama. Prema procjenama vatrogasaca požar je zahvatio više od 10 ha trave, niskog raslinja i smrike.
U gašenju požara sudjelovao je DVD Dugopolje sa 8 vatrogasca i 3 vozila.
Tijekom noći vatrogasci su gasili južnu stranu požara koja se širila prema kućama.
Požar je i dalje aktivan.


Osječko baranjska županija

ŽC112 Osijek zaprimio je 11.01. u 23:25 sati dojavu o požaru u objektu (kući) u mjestu Karanac, Ive Lole Ribara 49. Požarom je bilo opožareno smeće u sobi objekta.
U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa jednim vozilom iz JVP-a Beli Manastir.
Tijekom gašenja požara pronađena je smrtno stradala ženska osoba.
Požar je ugašen u 01:33 sati.

Virovitičko-podravska županija

DVD Suhopolje zaprimio je 11.01. u 6:26 sati dojavu o požaru u obiteljskoj kući na adresi Stjepana Radića 37 u Suhopolju. Do zapaljenja kuće došlo je uslijed eksplozije plina (gradski plin), a tom prilikom je ozlijeđen i vlasnik kuće zadobivši opekline.
U gašenju požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa 2 vozila DVD-a Suhopolje.
Požar je ugašen u 07:20 sati.

*********

10.1.
Tijekom prošlog tjedna zabilježeni su požari objekata u Bizovcu, Slavonskom Kobašu, Kaptolu i Deževcima u Slavoniji pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena. U požaru napuštene kuće u Belom Manastiru smrtno je stradao beskućnik.
U noći sa 7. na 8. siječnja zabilježena su 3 požara izazvana neispravnim dimnjacima u mjestima Švaljkovec, Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Poveliću kod Križevaca dva puta su gorjeli isti gospodarski objekti na obiteljskom imanju. Požar je izbio i u pilani u Štaglincu, a zabilježen je i veći broj požara dimnjaka. Za vrijeme intervencije na požaru objekta u Komolcu kod Dubrovnika došlo je do sudara vatrogasnog i osobnog vozila.

Zbog teških vremenskih uvjeta značajan broj intervencija su zabilježili vatrogasci u priobalnim županijama. Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije su intervenirali kod čišćenja i posipanja cesta, uklanjanja srušenih stabala i prometnih znakova te kod prijevoza bolesnika. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen je velik broj intervencija zbog uklanjanja posljedica nevremena, osobito na Makarskom primorju. Zabrinjava i veliki broj požara otvorenog prostora, koje vatrogasci gase na niskim temperaturama, zbog čega dolazi do oštećenja vozila i opreme.



Intervencije