Požarna sezona

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Seget_3.jpeg

Požar kod Ričica je lokaliziran

1.9.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borove šume i smreke (većinom prizemno). Požar su tijekom 31. kolovoza sanirali i osiguravali vatrogasci iz JVP Senj, DVD Senj i DVD Jurjevo sa 7 vatrogasaca i 2 pripadnika NP Velebit.
Požar je i dalje aktivan.

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, je pod kontrolom gasitelja. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 31. kolovoza u gašenju požara sudjelovali su gasitelji iz DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, te djelatnici šumarije.
Tijekom noći vršio se nadzor i dežurstvo na požarištu, a u jutarnjim satima ponovno će se izvršiti izmjena i popuna snaga na terenu.

ŽC112 Gospić zaprimio je 31. kolovoza u 11:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Korenice, kod Vrpila. U požaru je izgorjela neutvrđena veća površina trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, ukupno 45 vatrogasaca iz JVP Plitvička jezera, DVD Udbina i Vrhovina, te izvanredna dislokacija iz karlovačke županije sa 27 vatrogasaca i 8 vozila.
Požar se zbog teškog terena tijekom noći nadgledao, a tijekom jutra nastavlja se gašenje.


Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 27. kolovoza požar se proširio u ličko-senjsku županiju na području kod vrha Mali Alan.
Dana 31. kolovoza u gašenju požara sa zadarske strane sudjelovali su JVP Zadar, DVD Žegar i Obrovac, a sa ličko-senjske strane JVP Gospić, DVD Velebit Lovinac i Pazarišta, a pomoć iz zraka pružao im je 1 protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je aktivan.

Splitsko-dalmatinska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
Tijekom dana 31. kolovoza u gašenju požara angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, helikopter za prijevoz gasitelja i spremnika za vodu, te DIP Split i vatrogasci sa makarskog područja.
Požar je i dalje aktivan.
Ujutro je predviđeno angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair, helikoptera za prijevoz gasitelja i spremnika za vodu, te DIP Split.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 31. kolovoza nadzirala su 2 vatrogasaca s 1 vatrogasnim vozilom iz JVP Konavle (uz granicu sa RH ali bez prelaska požara u RH).
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, ali i dalje aktivan u Crnoj Gori.

Istarska županija

ŽVOC Pula zaprimio je 31. kolovoza u 14:59 sati dojavu o požaru raslinja na području Peroja kod Sv. Foške. U požaru je izgorjelo oko 8 ha niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te 39 vatrogasaca sa 15 vozila iz JVP Pula, DVD Pula, Fažana, Vodnjan, Medulin i Peroj.
Požar je lokaliziran u 18:05 sati, a tijekom noći vršena je sanacija i dežurstvo.

31.8.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borove šume i smreke (većinom prizemno). Požar su tijekom 30. kolovoza sanirali i osiguravali vatrogasci iz Ličko-senjske županije te temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije. U gašenju požara gasiteljima je pomagoa jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je i dalje aktivan.

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 30. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je oko 30 gasitelja iz DIP Split, DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, vatrogasci iz zadarske županije temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika te djelatnici šumarije.
Tijekom noći vršio se nadzor i dežurstvo na požarištu, a u jutarnjim satima ponovno će se izvršiti izmjena i popuna snaga na terenu.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Bilica – grad Šibenik za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 29. kolovoza u 18:18 sati, ugašen je 30. kolovoza u 11:55 sata.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 30. kolovoza u 10:37 sati dojavu o požaru raslinja na području Crvene zemlje vrh Visibaba. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i nešto borove šume na površini od 5 ha. U gašenju požara sudjelovala su 2 Canadaira, 1 Air-tractor, 25 pripadnika HV-a te ukupno 17 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Knin, DVD-a Knin, Ervenik, Kijevo i Biskupija.
Požar je ugašen u 19:15 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 30. kolovoza u 14:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Zatona kod Mijaličevih stanova. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i nešto borove šume na površini od 10 ha. U gašenju požara sudjelovao je jedan Canadaira, Air-tractor te ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik i Zablaće.
Požar je ugašen u 21:40 sati.


Splitsko-dalmatinska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
Tijekom dana 30. kolovoza u gašenju požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova (Air-tractor i Canadair), Helikopter za prijevoz gasitelja i spremnika za vodu, 30 - tak vatrogasaca sa Makarskog područja je bilo angažirano u dijelu koji je dostupan tehnici. Za ujutro 31. kolovoza planirano je izvršiti prevoženje helikopterom vatrogasaca, opreme te spremnika za vodu („kruške“) na požarište.
Požar je i dalje aktivan.

ŽVOC Split zaprimio je 30. kolovoza u 17:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Sinja kod Ruda. Požar je zahvatio travu i nisko raslinje na površini od 2 ha. U gašenju požara sudjelovala su 2 Canadaira, Air-Tractor te ukupno 19 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Sinj i Trilj.
Požar je ugašen u 22:00 sata.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 30. kolovoza djelovalo se na zapadnoj strani požarišta. U gašenju požara sudjelovalo samo 6 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Konavle koji su sanirali zapadni dio požarišta (uz granicu sa RH ali bez prelaska požara u RH).
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, ali i dalje aktivan u Crnoj Gori.

30.8.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borove šume i smreke (većinom prizemno). Iako je tijekom 28. kolovoza palo nešto kiše, koja je pomogla u gašenju, požar je i dalje aktivan te su ga tijekom 29. kolovoza sanirali i osiguravali vatrogasci iz Ličko-senjske županije te temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije. Zbog jakog vjetra i turbulencija zračne snage nisu bile u mogućnosti djelovati.
Požar je i dalje aktivan.

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 29. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je oko 50 gasitelja iz DIP Split, DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, vatrogasci iz Zadarske županije temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika te djelatnici šumarije.
Tijekom noći vršio se nadzor i dežurstvo na požarištu, a u jutarnjim satima ponovno će se izvršiti izmjena i popuna snaga na terenu.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, ugašen je 30. kolovoza u 06:43 sata. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. Tijekom 29. kolovoza, požarište su osiguravali vatrogasci iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Promina i ophodnja Promina te DIP Šibenik, a tijekom noći na požarištu su ostali JVP i DVD Drniš sa 6 vatrogasaca i 2 vozila.

Požar raslinja na području Strmice kod Surdupa, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 26. kolovoza u 11:32 sati, ugašen je 29. kolovoza u 17:52 sata. Opožareno je oko 70 ha borove i hrastove šume. Tijekom 29. kolovoza, a do ugašenja, požarište je osiguravao JVP Knin.

Požar raslinja na području Đevrski kod Krnjeuva za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 28. kolovoza u 09:44 sati, ugašen je 29. kolovoza u 13:52 sata. Opožareno je oko 40 ha trave, niskog raslinja i guste smrike. Tijekom 29. kolovoza, a do ugašenja, požarište je osiguravao DVD Skradin.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 29 kolovoza u 18:18 sati dojavu o požaru raslinja na području Bilica – grad Šibenik. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i nešto borove šume na površini od 2 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 12 vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Bilice, Brodarica – Krapanj, Zablaće, Šibenik, Skradin, Zaton, Grebaštica, Perković i Vodice te županijski vatrogasni zapovjednik sa vozilom, a zbog blizine naselja i guste borove šume, zatraženo je angažiranje 2 Canadaira te 2 Air-tractora. Požar je lokaliziran u 20:16 sati, a osiguranje i saniranje rubnih dijelova je u tijeku.

Splitsko-dalmatinska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
Tijekom dana 29. kolovoza u gašenju požara angažirana su 2 protupožarna zrakoplova (Air-tractor i Canadair), a 30 - tak vatrogasaca sa Makarskog područja je bilo angažirano u dijelu koji je dostupan tehnici. Za ujutro 30. kolovoza planirano je izvršiti prevoženje helikopterom vatrogasaca, opreme te spremnika za vodu („kruške“) na požarište.
Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 29. kolovoza djelovalo se na zapadnoj strani požarišta. Zbog nepovoljnih meteo uvjeta nije bilo moguće angažirati helikopter sa uređajem za gašenje pa je u gašenju požara sudjelovalo samo 6 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Konavle koji su sanirali zapadni dio požarišta (uz granicu sa RH ali bez prelaska požara u RH).
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, ali i dalje aktivan u Crnoj Gori.

29.9.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 28. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije sa ukupno 62 vatrogasca, a pomoć iz zraka pružao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći vršilo se dežurstvo i sanacija.

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 28. kolovoza u gašenju požara sudjelovali su DIP Split, DIP Zadar, JVP Zadar i DVD Velebit-Lovinac.
Tijekom noći vršio se nadzor i dežurstvo na požarištu.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume.
Dežurstvo i sanacija i dalje u tijeku.

Požar raslinja na području Svilaje je ugašen 28. kolovoza u 19:55 sati.

Požar raslinja na području Strmice kod Surdupa, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 26. kolovoza u 11:32 sati, lokaliziran je 28. kolovoza u 18:00 sati. Opožareno je 70 ha borove i hrastove šume. U gašenju požara 28. kolovoza sudjelovale su županijske vatrogasne snage i 48 pripadnika PP NOS HKoV.
Požar je lokaliziran 28. kolovoza u 18:00 sati, a tijekom noći radilo se na gašenju i sanaciji požarišta. Pripadnici PP NOS HKoV su napustili požarište 28. kolovoza u 18:00 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 28. kolovoza u 09:44 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Krnjeuva. Opožareno je oko 40 ha trave, niskog raslinja i guste smrike. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, te DVD-a Dubravice, Skradin, Kistanje, Zaton, Tisno, Pirovac, Bilice, Šibenik, Brodarica i Vodice sa 31 vatrogascem i 12 vatrogasnih vozila.
Požar je lokaliziran 28. kolovoza u 17:45 sati, a tijekom noći vršila s sanacija i dežurstvo na požarištu.

Splitsko-dalmatinska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
Tijekom dana 28. kolovoza angažiran je jedan helikopter za prijevoz opreme, a požar su gasila 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor i županijske vatrogasne snage sa Makarskog područja.
Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom dana 28. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovala je JVP Konavle sa 6 vatrogasaca i 3 vozila. Požarom je zahvaćena visoka i gusta makija i nešto borovine.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.

28.8.

Ličko-senjska županija

 

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 27. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije sa ukupno 93 vatrogasca i 13 vozila, a pomoć iz zraka pružao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, a također je angažiran jedan Helikopter za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći požarište je nadgledalo 30 vatrogasaca iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

 

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 27. kolovoza u gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, djelatnici šumarije, lovačka udruga, PP Velebit, HGSS i Crveni križ.

Tijekom noći na dežurstvu ostaju DIP Zadar i DVD Lovinac.

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 27. kolovoza požar se proširio u Ličko-senjsku županiju.

 

Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca kod naselja Dobropoljci ugašen je 26. kolovoza u 19:00 sati.

 

Požar raslinja na području Donji Karin za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 26. kolovoza u 16:19 sati, ugašen je 27. kolovoza u 07:00 sati.

 

 

Šibensko-kninska županija

               

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U 09:30 sati otpuštene su vatrogasne snage iz izvanredne dislokacije Karlovačke županije i Grad Zagreb.

U gašenju su tijekom dana sudjelovale vatrogasne snage iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Biskupija i Promina, DIP Šibenik sa ukupno 23 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila. Dežurstvo i sanacija i dalje u tijeku.

 

Požari na području Đevrski kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, ugašeni su dana 27. kolovoza u 19:30 sati.

 

Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu su bili DVD Ružić sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 26. kolovoza u 11:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Strmice kod Surdupa. Opožareno je 15 ha borove i hrastove šume. U gašenju požara 27. kolovoza sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 34 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Knin, DVD-a Kijevo, Knin, Ervenik, Brodarica-Krapanj, Zablaće, Pirovac i Rogoznica.

Požar je pod nadzorom, a tijekom noći radilo se na gašenju i sanaciji požarišta.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 27. kolovoza u 17:42 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Surdupa. Opožareno je 3 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 12 vatrogasaca sa četiri vozila iz JVP Drniš, DVD Promina i Ophodnja Promina.

Požar je ugašen u 20:33 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.

 Tijekom dana 27. kolovoza angažiran je jedan Helikopter za prijevoz opreme i gasitelja, a požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 45 vatrogasaca županijskih vatrogasnih snaga sa Makarskog područja.

 Požar je i dalje aktivan.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom dana 27. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, kao i 12 vatrogasaca iz JVP Konavle sa tri vozila. Požarom je zahvaćena visoka i gusta makija i nešto borovine.

Požar je pod nadzorom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.

 

Krapinsko-zagorska županija

Zagorska javna vatrogasna postrojba zaprimila je 27. kolovoza u 21:19 sati dojavu o požaru raslinja na području Budinščine. Požarom je zahvaćeno 20 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Budinščina. Požar je ugašen u 22:48 sati.

 

27.8.

Ličko-senjska županija 

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati, još je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 26. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije i DIP Split sa ukupno 93 vatrogasca i 13 vozila, a pomoć iz zraka pružao je jedan helikopter za prijevoz vatrogasaca i opreme. Upućen je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, koji nije mogao djelovati radi jakog vjetra. Požar je i dalje aktivan na jednom dijelu, a tijekom jutra uputit će se smjena novih 44 vatrogasca iz primorsko-goranske županije.

 

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 26. kolovoza u gašenju požara sudjelovali su DIP Zadar sa šest vatrogasaca i dva vozila, te DVD Velebit Lovinac, djelatnici šumarije i komunalne službe. Požar se širi prema naselju Poljana.

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 26. kolovoza požar su nadzirale DVD Jesenice.

 

Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su ugašeni. Požar kod naselja Dobropoljci i dalje je pod nadzorom gasitelja, a dežurstvo su obavljale lokalne vatrogasne snage.

 

Požar raslinja na području Posedarja kod starog Masleničkog mosta za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 25. kolovoza u 13:30 sati, ugašen je 25. kolovoza u 22:40 sati. U požaru je izgorjelo 11 ha trave, niskog raslinja i smrike.

 

ŽVOC Zadar je 26. kolovoza u 16:19 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Donji Karin. Opožareno je neprocijenjena površina trave, niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 18 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP-e Benkovac i Zadar, te DVD-a Pridraga i Novigrad. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći dežurstvo i sanacija.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U 09:00 sati otpuštene su vatrogasne snage iz izvanredne dislokacije Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U gašenju su tijekom dana sudjelovale vatrogasne snage iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Biskupija i Promina, DIP Šibenik i izvanredne dislokacije Karlovačke županije i Grad Zagreb sa ukupno 38 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Dežurstvo i sanacija i dalje u tijeku.

 

Požari na području Đevrski kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, lokalizirani su dana 26. kolovoza u 19:45 sati. U sanaciji i dežurstvu na požarištu tijekom dana 26. kolovoza sudjelovalo je DVD Kistanje. Površina požara na području Đevrske-Bjelanovića je 745 ha, a na području Ležajića je 1192 ha.

 

Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu su bili DVD Ružić sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 26. kolovoza u 11:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Strmice kod Surdupa. Opožareno je 15 ha borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 35 vatrogasaca sa 12 vozila iz JVP-e Knin i Drniš, izvanredne dislokacije Grad Zagreb i Karlovačke, te DVD-a Šibenik, Zablaće , Kijevo, Knin i Drniš. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći radilo se na gašenju i sanaciji požarišta sa 23 vatrogasca i osam vozila.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.Tijekom dana 26. kolovoza požar su gasila tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, te 15 vatrogasaca županijskih vatrogasnih snaga sa Makarskog područja. Požar je i dalje aktivan.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom dana 26. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan helikopter Mi8 MTV za prijevoz vatrogasaca, spremnika s vodom i uređajem za gašenje, kao i 12 vatrogasaca iz JVP Konavle sa tri vozila. Požarom je zahvaćena visoka i gusta makija i nešto borovine. Požar je pod nadzorom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.

 

26.8.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, još je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 25. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije sa ukupno 72 vatrogasca i 16 vozila, a pomoć iz zraka pružali su im 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći vršilo se dežurstvo sa 22 vatrogasca, a oko 8 sati predviđeno je angažiranje DIP Split i helikoptera za prijevoz gasitelja i opreme.

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 25. kolovoza požar su nadzirale županijske vatrogasne snage.

 

Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su lokalizirani ili pod nadzorom gasitelja. Tijekom dana 25. kolovoza sa požarišta su otpuštene snage iz izvanredne dislokacije, pripadnici HKoV iz Benkovca i DIP Zadar. Tijekom noći dežurstvo su vršile lokalne vatrogasne snage.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 25. kolovoza u 13:30 sati dojavu o požaru raslinja na području Posedarja kod starog Masleničkog mosta. U požaru je izgorjelo 11 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara sudjelovao je 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 17 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP Zadar, DVD-a Ražanac, Posedarje i Jasenice. Požar je lokaliziran u 15:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage iz šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, (50), izvanredne dislokacije iz virovitičko-podravske, brodsko-posavske, bjelovarsko-bilogorske i karlovačke županije, sa ukupno 100 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila, a angažiran je 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Tijekom dana sa požarišta je otpuštena JVP Slavonski Brod, a navečer i pripadnici HKoV, dok je otpuštanje još nekih snaga izvanredne dislokacije predviđeno tijekom jutra 26. kolovoza.

 

Požari na području Đevrski kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, pod kontrolom su gasitelja. U gašenju požara tijekom dana 25. kolovoza sudjelovale su županijske vatrogasne snage.

 

Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu je bilo DVD Ružić.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja. Tijekom dana 25. kolovoza požar su gasila 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, helikopter za prijevoz spremnika s vodom i županijske vatrogasne snage. Tijekom jutra predviđeno je angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair.

 

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, tijekom dana 25. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, Helikopter za prijevoz vatrogasaca i spremnika s vodom i uređajem za gašenje i 10 vatrogasaca iz JVP Konavle. Požar je pod kontrolom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.

 

 


 

25.8.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požar je izgorjelo oko 120 ha trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 24. kolovoza sanaciju je vršilo ukupno 50 vatrogasaca iz JVP Senj, Gospić, županijske vatrogasne snage, a u ispomoć je stiglo 10 vatrogasaca sa dva vozila iz Primorsko-goranske županije. Tijekom noći na dežurstvu JVP Senj i DVD Senj, DVD Sveti Juraj i Krasno sa 10 vatrogasaca. Tijekom jutra nastavlja se gašenje južnog kraka čija je požarna fronta oko 8 km, a drugi krak požara je otišao u vrh koji je 1400 m nadmorske visine, a u ispomoć stižu dodatne snage iz Primorsko-goranske županije.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 24. kolovoza požar se nadzirao od strane DVD-a Jasenice, Lovinac, Obrovac i Žegar.

Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su lokalizirani ili pod nadzorom gasitelja. U gašenju su tijekom dana 24. kolovoza na području županije sudjelovale sve raspoložive vatrogasne snage iz zadarske županije, te DIP Zadar, izvanredne dislokacije iz šibensko-kninske,krapinsko-zagorske,osječko-baranjske,požeško-slavonske,vukovarsko-srijemske, koprivničko-križevačke županije, županije Grad Zagreb i pripadnici vojnika HKoV iz Benkovca (44). Od zračnih snaga djelovala su dva zrakoplova Canadair. Tijekom dana otpušten je dio snaga izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske, zagrebačke, sisačko-moslavačke i karlovačke županije. Na požarištu nema otvorenog plamena ni izdimljavanja.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, dana 24. kolovoza aktivno su gasile vatrogasne snage iz šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, pripadnici HKoV (50), izvanredne dislokacije iz virovitičko-podravske, brodsko-posavske, bjelovarsko-bilogorske i karlovačke županije, sa ukupno 100 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila, a angažiran je jedan Helikopter za prijevoz spremnika za vodu (kruške). U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 01:54 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Bjelanovića, Nunića i Bribirskih Mostina. Opožareno je 2400 ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara tijekom dana 24. kolovoza sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, DVD-a Knin, Kijevo, Brodarica-Krapanj, Skradin, Bilice i Tisno sa 30 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila.
Tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane DVD Kistanje.

Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu je bilo DVD Ružić sa tri vatrogasca i jednim vozilom. U požar je izgorjelo oko 1850 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 24. kolovoza u 12:45 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Vrbica kod Vodica. Opožareno je 20 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te JVP Vodice, Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Grebaštica i Tisno sa 37 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen u 22:20 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabal, za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 06:42 sati, ugašen je 24. kolovoza u 15:00 sati.

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
Tijekom dana 24. kolovoza požar su gasila 2 Air Tractora, Helikopter sa uređajem za gašenje kao i 32 vatrogasca iz JVP Split, DVD Sinj, Zagvozd i DIP Split sa dislokacijom koji su prevezeni helikopterom na požarište.

Požar raslinja na području otoka Brača kod Supetra, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. kolovoza u 11:14 sati, ugašen je 24. kolovoza u 21:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija
Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 19:15 sati, Na požarištu su vatrogasci JVP Konavle na dežurstvu. Na požarištu ima nešto malo izdimljavanja.

Požar raslinja na otoku Mljetu na području Rope, u blizini NP Mljet, za koji je JVP Mljet zaprimila dojavu 22. kolovoza u 19:10 sati, ugašen je 23. kolovoza u 18:00 sati.

24.8.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požar je izgorjelo oko 120 ha trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 23. kolovoza sanaciju je vršilo ukupno 38 vatrogasaca iz JVP Senj i županijske vatrogasne snage. Tijekom noći na dežurstvu JVP Senj i DVD Senj, DVD Sveti Juraj i Krasno sa 10 vatrogasaca. Tijekom jutra se sprema 40 vatrogasaca za gašenje južnog kraka čija je požarna fronta oko 8 km, a drugi krak požara je otišao u vrh koji je 1400 m nadmorske visine.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 23. kolovoza požar se nadzirao od strane DVD-a Jasenice.

Požari raslinja na području Zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su lokalizirani ili pod nadzorom gasitelja, a djelomično je aktivan na području Lišana Ostrovačkih. U gašenju su tijekom dana 23. kolovoza na području županije sudjelovale sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije, te DIP Zadar, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Zagreba i pripadnici vojnika HKoV iz Benkovca (72). Od zračnih snaga djelovala su dva zrakoplova Canadair.

Požar raslinja na području Zadra kod mjesta Kožina, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 15:29 sati, ugašen je 21.08 u 18:43 sati. U požaru je izgorjelo 11,25 ha borove šume, niskog raslinja, 30 maslina i vinograd.

Požar raslinja na otoku Ugljanu za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 18:47 sati dojavu, ugašen je 21.08 u 22:00 sati. U požaru je izgorjelo 6 ha borove šume.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, dana 23. kolovoza aktivno su gasile vatrogasne snage iz šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, pripadnici HKoV (50), izvanredne dislokacije iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, sa ukupno 100 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila, a u 12:00 sati je otpuštena izvanredna dislokacija iz Varaždina.
U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume.

Na požarištima šibensko-kninskog područja, te mogućim opasnostima i rizicima nastanka velike nesreće, župan Šibensko-kninske županije donio je 23. kolovoza Odluku o pripravnosti u sustavu civilne zaštite na području županije. Stanovnici koji su 22. kolovoza zbog požara kod mjesta Đevrske evakuirani iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir, 23. kolovoza u vremenu od 09:30 do 10:00 sati vraćeni su svojim kućama
Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 01:54 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Bjelanovića i Bribirskih mostina. Opožarena je neutvrđena površina trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara tijekom dana 23. kolovoza sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te JVP Knin, DVD-a Pirovac, Ervenik, Tisno, Vodice i Dubravice sa 24 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila.
Požar je ugrožavao kuće u zaseocima Pavići, Miloševići i Bribir.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 15:25 sati dojavu o požaru raslinja na području Macura kod Kistanja. Opožareno je oko 5 ha trave i niskog raslinja.
Požar je ugašen 23. kolovoza u 20:00 sati.

Požar raslinja kod Kistanja kod vodotornja za koji je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 20. kolovoza u 23:04 sati dojavu, lokaliziran je 21.08 u 21:20 sati. U požaru je izgorjelo 100 ha trave i niskog raslinja.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 17:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Ležajići. Opožarena je trava i nisko raslinje i makija. U gašenju požara sudjelovalo je 28 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila iz JVP-e Knin i Vodice, te DVD-a Zaton, Skradin, Šibenik i Kistanje. Požar je pod nadzorom gasitelja.
Tijekom noći za aktivne požare organizirano je dežurstvo sa 12 vatrogasaca i četiri vozila iz JVP Vodice i Knin, DVD Kistanje i Dubravice.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, ugašen je 23. kolovoza u 19:30 sati, na području Splitsko-dalmatinske županije. Na području Šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, bila je nova aktivacija požara koji je lokaliziran tijekom dana u 20:05 sati. Na dežurstvu tijekom noći je DVD Ružić.

Požar raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela na otoku Hvaru za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 20. kolovoza u 05:40 sati, ugašen je 22. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije.

Požar raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabal, za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 06:42 sati, pod nadzorom je gasitelja. Požar se sanirao tijekom dana od vatrogasaca SIVP Hvar, DVD-a Stari Grad, Hvar i Jelsa sa 19 vatrogasaca i pet vozila, a tijekom noći je bilo dežurstvo.

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400m nadmorske visine. Požarom je bila zahvaćena manja površina niskog raslinja, ali se požar tijekom 23. kolovoza proširio.
Teren je nepristupačan za gasitelje, te je na požar upućen jedan zrakoplov Canadair koji je djelovao sa dva bacanja. Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije zatražio je da se angažiraju tijekom dana 24. kolovoza helikopteri za prijevoz ljudi i opreme, za gašenje, te angažiranje zrakoplova Canadaira.

Požar raslinja kod Omiša na predjelu Dubci Slime, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 21. kolovoza u 20:50 sati, ugašen je 23. kolovoza u 7:00 sati. Opožareno je oko 250 ha trave, niskog raslinja, makije i šume.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 08:58 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču na području Pučišća –predio Dubrave, u kojem je opožareno oko 5,5 ha česmine i makije.
Požar je ugašen 23. kolovoza u 07:00 sati.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Imotskog kod zaobilaznice. Opožareno je oko 8 ha hrastove šume, trave, niskog raslinja i makije.
Požar je ugašen 23. kolovoza u 07:00 sati.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Lećevice predio Korušce. Opožareno je oko 30 ha trave, makije i hrastove šume. Tijekom dana 23. kolovoza na požarištu su gasili i dežurali vatrogasci DVD-a: Zagora, Mladost i Klis sa 18 vatrogasaca i pet vozila.
Požar je ugašen 23. kolovoza u 13:30 sati.

ŽVOS Split zaprimio je 23. kolovoza u 11:14 sati dojavu o požaru raslinja na području otoka Brača kod Supetra. Opožareno je oko 5 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Selca, Pučišća, Milna i Bol, te dva zrakoplova Canadair i jedan helikopter za prijevoz opreme.
Požar je lokaliziran 23. kolovoza u 14:45 sati, dežurstvo u tijeku.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, a koji je lokaliziran je 21. kolovoza u 19:15 sati, ponovo se aktivirao i gasio se tijekom dana sa jednim zrakoplovom Air Tractor. Na požarištu su vatrogasci JVP Konavle na dežurstvu. Na požarištu ima nešto malo izdimljavanja.

JVP Mljet zaprimila je 22. kolovoza u 19:10 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Mljetu na području Rope, u blizini NP Mljet. Opožareno je oko 80 ha borove šume. Tijekom dana 23. kolovoza postupno su otpuštane vatrogasne snage DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i Župa Dubrovačka. Požar je lokaliziran 23. kolovoza u 07:00 sati. Na sanaciji tijekom noći i dežurstvu sudjeluju vatrogasci JVP Mljet i DVD Putnikovići sa 15 vatrogasaca i tri vozila.

 23.8.

Svi požari na području Zadarske županije koji su izbili prethodnih dana su pod kontrolom vatrogasaca i trenutno je zadovoljavajuće stanje, rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske Željko Šoša.
- Sinoć se aktivno radilo na području Ostrovice, gdje je požar došao iz pravca Đevrsaka i Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji. Na svim požarištima je tijekom noći dežurao dovoljan broj ljudi sa vozilima kako ne bi došlo do nove aktivacije požara.- kaže Šoša. Istaknuo je da nije bilo izgorenih kuća, ali da ima štete na poljoprivrednim kulturama i električnoj mreži.
Od nedjelje ujutro do ponedjeljka u večernjim satima na području Zadarske županije je zabilježeno 30 požara. Najveći problemi su nastali u noći s nedjelje ne ponedjeljak kada su u roku od 2 sata izbili požari na području Podrgrađa, Brguda, Popovića, Lepura i Vrane. Zračne snage nisu mogle djelovati na ovim požarima zbog noći. Teška situacije je bila u blizini Svetog Filipa i Jakova te Šepurina, gdje je velik broj turista, ali ipak nije došlo do većih problema. Jedan od prioriteta je bilo otvaranje autoceste A1 za sav promet, što je i ostvareno u ponedjeljak.
-Zahvaljujem svim vatrogascima na kopnu i u zraku, Vladi RH, koja je na požarište u našu županiju poslala 3 ministra, policiji, snagama MORH-a predvođenima ministrom Krstičevićem, te državnom zapovjedniku Tucakoviću na pomoći i angažmanu oko gašenja požara. Zajedničkim snagama smo rješili najteže situacije bez većih šteta na objektima i ljudskih žrtava- rekao je zapovjednik Šoša.

Vatrogasne snage Dubrovačko-neretvanske županije uspješno su ugasile požar na Mljetu koji je izbio 22. kolovoza. Procjenjuje se da je izgorjelo oko 100 hektara površine. U jutarnjim satima 23. kolovoza zaprimljena je dojava o požaru kod Smokvice na Korčuli. Gašenju požara pristupili su vatrogasci pet vatrogasnih postrojbi, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

VOS izvješće

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požar je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. Tijekom 22. kolovoza sanaciju je vršilo ukupno 38 vatrogasaca iz JVP Senj i županijske vatrogasne snage. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno ima izdimljavanja u području Tulovih greda. Tijekom 22. kolovoza požar se nadzirao od strane DVD-a Jasenice.

Požari raslinja na području Zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 22. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Miranje-Ceranje), te kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Turanj i dalje se gase. U gašenju su, tijekom dana 22. kolovoza, i na području Pristega, Lišana Ostrovačkih, Ostrovice i Vrane, sudjelovale sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije, te DIP-e Zadar i Split, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke županije,  Grada Zagreba i pripadnici vojnika HKoV iz Benkovca (72), a pomoć iz zraka pružali 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Požar raslinja na području Zadra kod mjesta Kožina, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 15:29 sati, i dalje se nadzire i sanira.

Požar raslinja na otoku Ugljanu za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 18:47 sati dojavu, i dalje se nadzire i sanira.


Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, dana 22. kolovoza aktivno su gasile vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, pripadnici HKoV (50), izvanredne dislokacije iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, sa ukupno 190 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, a pomoć iz zraka pružali 3 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Požar raslinja na području Kistanja kod Ivoševaca, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 21. kolovoza u 14:58 sati, ugašen je 22. kolovoza u 13:05 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 01:54 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Bjelanovića i Bribirskih mostina. Opožarena je neutvrđena površina trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovalo je 47 vatrogasaca i 18 vatrogasnih vozila iz JVP Knin, te DVD-a Skradin, Kistanje, Ervenik, Tisno, Vodice, Knin, Grebaštica, Bilice, Zaton, Dubravice i Šibenik, a pomoć iz zraka pružala su im 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. U gašenju požara ozlijeđen je vatrogasac DVD Kistanje (dehidracija).
Požar je aktivan.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 15:25 sati dojavu o požaru raslinja na području Macura kod Kistanja. Opožareno je oko 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Skradin, Kistanje, Ervenik i Dubravice.
Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 17:27 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 15:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Zatona kod Dobrog dolca. Opožareno je oko 5 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i Šibenik, te DVD-a Zaton, Zablaće, Šibenik i Brodarica Krapanj, a pomoć iz zraka pružala su im 2 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen 22. kolovoza u 21:50 sati.


Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:00 sati, na području splitsko-dalmatinske županije. Organizirano je dežurstvo od strane DVD Muć. Na području Šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, a na dežurstvu tijekom noći bilo je DVD Ružić.

Požar raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela na otoku Hvaru za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 20. kolovoza u 05:40 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:30 sati. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije. Tijekom dana i noći vršilo se dežurstvo na požarištu.

Požar raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabel, za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 06:42 sati, i dalje se sanira.

Požar raslinja kod Omiša na predjelu Dubci Slime, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 21. kolovoza u 20:50 sati, lokaliziran je 22. kolovoza u 8:00 sati. Opožareno je oko 250 ha trave, niskog raslinja, makije i šume. U gašenju požara i sanaciji sudjelovale su vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske županije, a pomoć iz zraka pružao im je 1 helikopter sa uređajem za gašenje.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 08:58 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču na području Pučišća –predio Dubrave. Opožareno je oko 5,5 ha česmine i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila iz DVD Pučišća, Supetar, selca i Bol.
Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 10:30 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Imotskog kod zaobilaznice. Opožareno je oko 8 ha hrastove šume, trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a pomoć iz zraka pružala su im 2 helikoptera sa uređajem za gašenje.
Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 19:00 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

ŽVOS Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Lećevice predio Korušce. Opožareno je oko 30 ha trave, makije i hrastove šume. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a pomoć iz zraka pružali su im 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 1 helikopter sa uređajem za gašenje.
Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 20:30 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.


Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 19:15 sati.
Tijekom dana na dežurstvu su vatrogasci iz JVP Konavle i dislokacija iz DVD Virje.

JVP Mljet zaprimila je 22. kolovoza u 19:10 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Mljetu na području Rope, u blizini NP Mljet. Opožareno je oko 80 ha borove šume. U gašenju požara sudjeluju vatrogasci JVP Mljet i djelatnici NP Mljet, a u jutarnjim satima angažirane su dodatne snage iz županije sa 24 vatrogasca i 7 vatrogasnih vozila iz DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, te DVD-a Putnikovići i Župa Dubrovačka i županijski vatrogasni zapovjednik.
Požar je pod kontrolom gasitelja.

22.8.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimnjavanja u području Tulovih greda. Tijekom 20. kolovoza požar se uglavnom nadzirao od strane DVD-a Jasenice. Izdimljavanja su u minski sumnjivom području.

Požar raslinja koji su Piloti Air Tractora uočili 20. kolovoza u 15:55 sati na području Dobropoljci, ugašen je 20.8. u 19:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 20. kolovoza od 19:50 sati više dojava na više lokacija požara raslinja i to na području Benkovca ( Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Miranje-Ceranje), te kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Turanj. Tijekom dana 21. kolovoza također je zaprimljeno više od 15 dojava o požaru raslinja, te je zatraženo podizanje dodatnih dislokacija iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Zagrebačke, Grada Zagreba, Varaždinske, Karlovačke, Osječko-baranjske županije sa 178 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila. U gašenje požara tijekom dana sudjelovale su sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije sa više od 100 vatrogasaca, te DIP-e Zadar i Šibenik, dislokacija JVP Vodice, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske, Karlovačke i pripadnici vojnika HKoV iz Benkovca, četiri protupožarna zrakoplova Canadair i četiri zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći su se uključivale u gašenje požara izvanredne dislokacije sa kontinenta kako se pristizale na požarište.

ŽVOC Zadar zaprimio je 21. kolovoza u 15:29 sati dojavu o požaru raslinja na području Zadra kod mjesta Kožina. U požaru je izgorjelo 11,5 ha niskog raslinja, borove šume, maslinika i vinograda. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva Air Tractora kao i 31 vatrogasac sa devet vozila iz JVP Zadar, DVD-a Povljana, Pag, Vir i Starigrad.
Požar je lokaliziran u 17:00 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

ŽVOC Zadar zaprimio je 21. kolovoza u 18:47 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Ugljanu sjeverozapadna strana mjesta Ugljana. U požaru je izgorjela neprocijenjena površina niskog raslinja, borove šume, maslinika i vinograda. U gašenju požara sudjelovalo je protupožarni zrakoplov Canadair, Air Tractora kao i šest vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Preko i SIVP Kukljica.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.


Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Opožarena je još ne procijenjena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. Požar se ponovno aktivirao 21. kolovoza u popodnevnim satima a u gašenju požara sudjelovale su lokalne vatrogasne snage sa ukupno 191vatrogasaca sa 52 vatrogasna vozila iz DIP-e Šibenik i Zadar, JVP Drniš, DVD-a Drniš, Pirovac, Biskupija, vatrogasci županije primorsko-goranske, zagrebačke i varaždinske županije i grada Zagreba. Tijekom noći stigle su dodatne snage iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a zatraženo je angažiranje 100 pripadnika NOS HKoV. U jutarnjim satima zatraženo je djelovanje dva protupožarna zrakoplova Canadair i tri Air Tractora.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 21. kolovoza u 14:58 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Kistanja kod Ivoševaca. Opožareno je neprocijenjena površina trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume, a u gašenje je jedan vatrogasac ozlijedio nogu. U gašenju požara sudjelovala su dva helikoptera sa uređajem za gašenje kao i 14 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD Kistanje i izvanredna dislokacija iz Zagrebačke županije.
Požar je lokaliziran 21 kolovoza u 21:20 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija

-Svi požari koji su izbili jučer na području Splitsko-dalmatinske županije pod kontrolom su vatrogasaca. Na svim požarištima još su angažirane vatrogasne snage koje čuvaju i saniraju područje. Najteže stanje je bilo na području Dubaca gdje je angažirano 213 vatrogasaca sa 52 vozila.- rekli su nam iz VOC-a Split.

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:00 sati, na području splitsko-dalmatinske županije. Organizirano dežurstvu od strane DVD Muć. Na području šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, te se tijekom 20. kolovoza, obavljala sanacija od strane vatrogasaca DVD-a Ružić. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Na dežurstvu tijekom noći DVD Ružić sa dva vatrogasaca i jednim vozilom.

Požaru raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela na otoku Hvaru za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 20. kolovoza u 05:40 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:30 sati. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije. Tijekom dana i noći radilo se na sanaciji požarišta.

DVD Hvar zaprimio je 21. kolovoza u 06:42 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabel. U požaru je zahvaćena neprocijenjena površina trave, nisko raslinja i borove šume. Angažirane su vatrogasne snage iz DVD-a Hvar, Jelsa, SIVP Hvar, JVP Split sa sezoncima, DVD-Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica,Trogir, Sinj sa ukupno 108 vatrogasaca sa 26 vatrogasna vozila kao i tri protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je pod nadzorom gasitelja i u tijeku je sanacija požarišta.

ŽVOC Split zaprimio je 21. kolovoza u 20:50 sati dojavu o požaru raslinja kod Omiša na predjelu Dubci Slime. U požaru je zahvaćena neprocijenjena površina trave, nisko raslinja i borove šume. Angažirane su vatrogasne snage sa makarskog i omiškog područja, područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije sa ukupno 214 vatrogasaca i 52 vatrogasna vozila iz 30 postrojbi. Požar je pod kontrolom vatrogasaca.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požaru raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21 kolovoza u 19:15 sati.
Tijekom dana na dežurstvu su vatrogasci iz JVP Konavle.

****

Zračne snage

Trenutno u Promini od ranog jutra požar gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.
U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Jučerašnji dan ocijenjen je kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu.

Sveukupno je izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone. Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka PP sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva.

21.8.


Ličko-senjska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik javio je u VOS 17.08. u 17:45 sati za požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe. U požar je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. Tijekom 20.08. požarište je nadgledano od strane DVD Sveti Jueraj i Krasno. Kiša je sanirala jedan dio požarišta, a još je aktivan južni dio prema Alanu. Tijekom jutra će se uputiti nove vatrogasne snage za sanaciju i gašenje.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimnjavanja u području Tulovih greda. Tijekom 20. kolovoza požar se uglavnom nadzirao od strane DVD-a Jasenice. Izdimljavanja su u minski sumnjivom području.

ŽVOC Zadar zaprimio je 20. kolovoza u 06:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Smokovića. Požarom je zahvaćeno 100 ha hrastove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, dva zrakoplova Air Tractor, te ukupno 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Zadar. Požar je ugašen u 13:47 sati.

Piloti Air Tractora uočili su požar raslinja 20. kolovoza u 15:55 sati na području Dobropoljci. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 0,6 ha. Požar su gasili dva zrakoplova Canadair, dva zrakoplova Air Tractor, te šest vatrogasaca sa dva vozila JVP Benkovac i DVD Lišane Ostrovičke. Požar je lokaliziran.


ŽVOC Zadar zaprimio je 20. kolovoza od 19:50 sati više dojava na više lokacija požara raslinja i to kod Benkovca na području Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Miranje-Ceranje, te kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Turanj. Tijekom noći u mjestu Kožlovac, evakuirani su mještani iz nekoliko kuća radi sigurnosti i cijelo naselje Kolarina, te sjeverni dio mjesta Turanj. Na požare su upućene sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije sa više od 100 vatrogasaca, te DIP-e Zadar i Šibenik, dislokacija JVP Vodice, te su dodatno su zatražene izvanredne dislokacije iz Krapinsko-zagorske 12/4, Sisačko-moslavačke 20/4, Primorsko-goranske 17/4 i Karlovačke 2/1. Od 06:30 sati na požarište je upućeno 72 vojnika HKoV iz Benkovca . U gašenje požara upućeni su četiri protupožarna zrakoplova Canadair i četiri zrakoplova Air Tractor. Požari su radi jakog vjetra zahvatili velike površine raslinja.

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Opožarena je još ne procijenjena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara tijekom 20. kolovoza sudjelovalo je ukupno 86 vatrogasaca sa 31 vatrogasnim vozilom iz DIP-e Šibenik i Zadar, JVP Drniš, DVD-a Drniš, Pirovac, Biskupija, vatrogasci županije primorsko-goranske, zagrebačke i varaždinske županije, grada Zagreba i Karlovca, te od zračnih snaga dva zrakoplova Canadair i dva zrakoplova Air Tractor i jedan helikopter za prijevoz opreme. Od 18:30 sati otpuštena je izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije,
Požar je pod nadzorom gasitelja.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 14:21 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Polače kod Knina. Opožareno je oko 15 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. Požar je ugašen 20.08. u 19:30 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, lokaliziran je 20.kolovoza u 18:00 sati, na području splitsko-dalmatinske županije. Organizirano dežurstvu od strane DVD Muć. Na području šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, te se tijekom 20. kolovoza, obavljala sanacija od strane vatrogasaca DIP Šibenik, DVD-a Ružić, Šibenik i Kijevo. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Na dežurstvu tijekom noći DVD Ružić sa dva vatrogasaca i jednim vozilom.

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije zatražio je 20. kolovoza u 12:06 sati, angažiranje jednog Air Tractora za izviđanje i po potrebi gašenje na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika na 1400m nadmorske visine – Šiljev Brig. Požarom je bila zahvaćena manja površina niskog raslinja. Teren je nepristupačan za gasitelje, a požar je gasio jedan Air Tractor, sa dva bacanja, te je uspješno saniran.

DVD Hvar zaprimio je 20. kolovoza u 05:40 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela na otoku Hvaru. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije. Angažirane su vatrogasne snage iz DVD-a Hvar, Starigrad, Jelsa i SIVP Hvar sa ukupno 37 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila, a od zračnih snaga dva protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je lokaliziran u 18:30 sati, a na dežurstvu i sanaciji su vatrogasci iz SIVP Hvar.

DVD Hvar zaprimio je 20. kolovoza u 06:42 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru na predjelu Medvidina, Zastražišće. U požaru je zahvaćena površina od 0,1 ha niskog raslinja. Angažirane su vatrogasne snage iz DVD-a Hvar, Jelsa i SIVP Hvar sa ukupno 11 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 12:30 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija

JVP Konavle zaprimila je 20. kolovoza u 13: 32 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom. U požaru je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma.
U gašenju požara sudjelovalo je osam vatrogasaca sa četiri vozila iz JVP Konavle i dislokacije DVD Virje, a od zračnih snaga dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je lokaliziran u 19:15 sati, a na dežurstvu su vatrogasci iz JVP Konavle.

SVIP Lastovo zaprimio je 20. kolovoza dojavu o požaru raslinja na otoku Lastovo. U požaru je zahvaćena trava, nisko raslinje na površini od 0,3 ha.
U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa pet vozila iz SVIP Lastovo i DVD Lastovo.
Požar je ugašen u 09:00 sati.

20.8.

Ličko-senjska županija 

Županijski vatrogasni zapovjednik javio je u VOS 17.08. u 17:45 sati za požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe. U požar je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. Tijekom 19.08. u gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasca sa sedam vozila iz JVP i DVD Senj, DVD-a Sveti Juraj i Krasno, JVP-a Gospić i Plitvička jezera. Helikopterom Mi8MTV izvršen je prijevoz 10 vatrogasaca, ali zbog velike zadimljenosti prevezeni su do planinarskog doma te zbog istog razloga nije bilo moguće premještanje vodenih spremnika tzv. kruški na požarištu. Također su bila angažirana 2 Canadaira ali po procjeni pilota nisu mogla učinkovito djelovati.

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, 18. kolovoza izašao je iz minski sumnjivog područja te je nastavljeno aktivno gašenje istog. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Tijekom 19. kolovoza požar se uglavnom nadzirao od strane DVD-a Jasenice. Većina izdimljavanja je u minski sumnjivom području.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 10:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Posedarja. Požarom je zahvaćeno 2.5 ha hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasna vozila iz JVP Zadar, DVD-a Posedarje i Ražanac. Požar je ugašen u 14:20 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 15:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Lišane-Dobropoljci koji se proširio u šibensko-kninsku županiju na područje Nunića. Požarom je zahvaćeno 202 ha (od čega u šibensko-kninskoj županiji oko 30 ha) većinom trave i niskog raslinja. Tijekom jutra požarišt je obilazio JVP Benkovac uz dežurstvo 2 vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je ugašen u 13:56 sati.

 

Šibensko-kninska županija

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja kod Zatona. Požar je ugašen 18. kolovoza u 23:57, a opožareno je oko 650 ha niskog raslinja, borove šume i maslinika.

           

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Opožarena je još neprocijenjena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara tijekom 19. kolovoza sudjelovalo je 92 vatrogasaca sa 34 vatrogasnih vozila iz šibensko-kninske županije te snaga iz drugih županija i DIP-ova uz četiri zrakoplova Canadair, te 4 Air Tractora. Tijekom noći požar je zaprijetio kućama u zaseoku Medići ali su uspješno obranjene.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, pristigle su i izvanredne dislokacije iz grada Zagreba sa 17 vatrogasaca i 7 vozila, Zagrebačke županije 14 vatrogasaca sa 5 vozila, Varaždinske županije 5 vatrogasaca sa 2 vozila i Karlovačke 4 vatrogasca sa 2 vozila. Gašenje je u tijeku.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 09:00 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Sedramića kod Drniša. Odmah po dojavi upućen je jedan Canadair da odradi par bacanja kako bi zajedno sa 5 vatrogasaca i 2 vozila iz DVD-a Unešić i Perković spriječilo širenje požara. Požar je ugašen u 09:52, a opožareno je oko 0,25 ha trave i niskog raslinja.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 12:40 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Čulara kod Unešića. Opožareno je 0,5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 5 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Unešić i Perković te su u preletu 4 protupožarna zrakoplova Canadair izvršili po jedno bacanje na ovaj požar. Požar je ugašen u 16:38 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 14:21 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Polače kod Knina. Opožareno je oko 15 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 5 vozila te 2 vojnika. Požar je lokaliziran 20.08. u 00:25 minuta. Dežurstvo na požarištu u tijeku.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 15:05 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Rudele kod Kistanja. Opožareno je 120 ha trave, niskog raslinja i guste smrike. U gašenju požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 12 vozila iz DVD-a Kistanje, Ervenik, Dubravice, Tisno, Rogoznica i Zaton te izvanredne dislokacje iz splitsko-dalmatinske (JVP Split i DVD Kaštela) i zadarske županije (JVP Gračac i DVD Stankovci), a od protupožarnih zrakoplova 3 Canadaira, 4 air-tractora i jedan Helikopter Mi8MTV sa uređajem za gašenje.Požar ugašen 20.08 u 06:08 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 16:19 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Tišme, općina Kistanje. Odmah po dojavi požara na isti su u preletu djelovali 1 Air-tractor te 1 helikopter Mi8MTV te ugasili požar u začetku. Požar je ugašen u 17:00, a opožareno je oko 0,25 ha trave i niskog raslinja.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 19. kolovoza u 18:00 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Otona u općini Ervenik. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 4 vatrogasca sa 3 vozila iz JVP Knin i DVD Ervenik te 2 vojnika HV-a. Požar je ugašen u 21:28 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji se je kasnije proširio i prema drugim mjestima i zaseocima te na područje šibensko-kninske županije i dalje je aktivan te se aktivno gasio i tijekom 19. kolovoza. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, te 67 vatrogasaca sa 19 vozila iz DIP-ova Divulje i Šibenik, DVD-a Muć, Solin, Podstrana, Trilj, JVP Split i sezonski vatrogasci, DVD-i Ružić, Kijevo i Šibenik i dislokacija koprivničko-križevačke županije te 50 vojnika HKoV-a. U večernjim satima izvršene su određene smjene vatrogasaca u navedenim postrojbama.Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

 

Požar raslinja na području Trilja predio Gardun za koji je ŽVOC Split zaprimio 18. kolovoza u 17:17 sati i koji je zahvatio oko 5 ha borove šume ugašen je 19. kolovoza u 12:00 sati.

 

DVD Hvar zaprimio je u 04:50 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela.

Angažirane su vatrogasne snage iz DVD-a Hvar, Starigrad i Jelsa. Zbog širenja požara zatraženo je angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Gašenje požara je u tijeku.

 

 

19.8.

Ličko-senjska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik javio je u VOS za požar raslinja kod Stinica prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe. U požar je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, helikopter koji je prevozio spremnike za vodu (kruške), kao i 22 vatrogasca sa sedam vozila iz JVP Senj, DVD-a Senj, Sveti Juraj i Krasno. Zbog nepristupačnog terena tijekom noći vatrogasci su povučeni sa požarišta , a nastavit će se gašenje u jutarnjim satima.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, 18. kolovoza izašao je iz minski sumnjivog područja te je nastavljeno aktivno gašenje istog. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Tijekom 18. kolovoza u gašenju požara sudjelovao je Air Tractor i 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Jasenice, Obrovac i Žegar. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 10:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Posedarja. Požarom je zahvaćeno 2.5 ha hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasna vozila iz JVP Zadar, DVD-a Posedarje i Ražanac. Požar je ugašen u 14:20 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 18. kolovoza u 15:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Lišane-Dobropoljci koji se proširio u šibensko-kninsku županiju na područje Nunića. Požarom je zahvaćena veća neprocijenjena površina trave, niskog raslinja, hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri Air Tractora, te ukupno 36 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac, Vodice, DVD-a Lišane Ostrovičke, Stankovci, Drage, Filip i Jakov, Polača, Sukošan, Kistanje, Pirovac, i Tisno. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 10. kolovoza u 13:47 sati, na području Gornjeg Vinova kod Unešića, ugašen je dana 18. kolovoza u 11:00 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja kod Zatona, lokaliziran je 18. kolovoza u 19:00 sati. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini, a drugim prema Zatonu, te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na površini oko 650 ha. U gašenju požara je tijekom dana 18.kolovoza sudjelovalo 57 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik i 72 vojnika NOS HKoV-a.                                                                         U 19:00 sati 18. kolovoza otpušteni su pripadnici NOS HKoV-a, a tijekom noći organizirano je dežurstvo i sanacija požarišta.

           

Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 16. kolovoza u 16:00 sati, kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice, ugašen je dana 18. kolovoza u 09:05 sati.

Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 17. kolovoza u 12:40 sati, na području Žitnića kod Drniša, ugašen je dana 17. kolovoza u 15:44 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Požarom je zahvaćeno 280 ha trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair, Air Tractor, te ukupno 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, Šibenik, JVP Drniš, Knin, DVD-a Knin, Promina, Biskupija, Ervenik, Kistanje, Skradin, Grebaštica, Vodice, izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije. U jutarnjim satima zatražena su tri protupožarna zrakoplova Canadair.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 18. kolovoza u 14:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Mirlović Zagore naselje Nakići. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, Air Tractor, te ukupno 18 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Zablaće, Brodarica-Krapanj, Drniš, Šibenik i Bilice Požar je ugašen u 17:58 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, aktivno se gasio i tijekom 18. kolovoza. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom dana požar su gasila dva zrakoplova Air Tractor i tri zrakoplova Canadair, te je izvršena smjena vatrogasnih snaga DIP-a Divulje. Požar se proširio i na šibensko-kninsku županiju između vrha Turjača i Lepinja, te na tom dijelu požarišta požar su gasili DVD-a Knin, Ružić, Drniš, izvanredna dislokacija zajednice primorsko-goranske sa ukupno 13 vatrogasaca i četiri vozila. Tijekom noći na požarištu su angažirani vatrogasci DIP Split, JVP Split sa sezoncima, izvanredna dislokacija koprivničko-križevačke županije, primorsko-goranske županije, DVD Muć, Knin, Ružić, Drniš i sa ukupno 48 vatrogasaca i 12 vozila. U jutarnjim sati zatražene su zračne snage za pomoć vatrogascima.

ŽVOC Split zaprimio je 18. kolovoza u 17:17 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja u naselju Gardun. Požarom je zahvaćeno 5 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair, te ukupno 28 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a Trilj, Sinj i Dicmo. Tijekom noći na dežurstvo je bio DVD Trilj sa osam vatrogasaca i dva vozila.

Krapinsko-zagorska županija

Zagorska javna vatrogasna postrojba zaprimila je 18. kolovoza u 16:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Budinšćine u naselju Brezje. Požarom je zahvaćeno 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Budinščina. Požar je ugašen u 18:45 sati.

Grad Zagreb

JVP Grada Zagreba zaprimila je 18. kolovoza u 13:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Sesveta kod bivše vojarne Duboki Jarak. U požaru je izgorjelo oko 15 ha trave i niskog raslinja, a tijekom akcije gašenja požara jedan je vatrogasac dehidrirao i kolima HMP-a je prevezen u KB Dubrava. Kako se radio o području skladišta bivše vojarne povremeno se čuju eksplozije od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, te vatrogasci dežuraju na sigurnoj udaljenosti. U gašenju požara i dežurstvu sudjeluje 30 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Zagreb i DVD-a za područja Grada Zagreba.

 

 

18. 8.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, aktivno se gasio i tijekom 17. kolovoza. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom dana požar su gasila dva zrakoplova Air Tractor i dva zrakoplova Canadair, te je izvršena smjena vatrogasnih snaga DIP-a Divulje, DVD-a Sinj i Muć, te su od 08:00 sati na požarište stigle nove snage DVD-i Trogir i Dugopolje sa ukupno 23 vatrogasaca sa šest vozila i 50 vojnika NOS HKoV. Požar se proširio i na šibensko-kninsku županiju između vrha Turjača i Lepinja, te na tom dijelu požarišta požar su gasili JVP Drniš, DVD-a Ružić i Knin sa ukupno 10 vatrogasaca i četiri vozila. Tijekom noći na požarištu su angažirani vatrogasci DIP Split, DVD Muć i JVP Split sa ukupno 24 vatrogasaca i šest vozila, a otpuštene su vojne snage NOS HKoV i ostale vatrogasne snage. Tijekom jutra uputit će se nove snage iz DVD-a Kaštela, Trogir i Sinj.
Trenutno stanje na požarištu je dobro.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. kolovoza u 13:28 sati na području općine Šestanovac na lokaciji Prpuše kod zaseoka Vukušići, a u kome je izgorjelo oko 300 ha trave, niskog raslinje, grabovine i nešto hrastove šume, ugašen je 17. kolovoza u 12:00 sati.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Tijekom 17. kolovoza sudjelovali u dežurstvu i sanaciji požarišta DVD Jasenice sa tri vatrogasaca i jednim vozilom. Postoje manja aktiviranja i izdimljavanja visoko u planini na minski sumnjivom području trenutno bez širenja požara.

ŽVOC Zadar zaprimio je 17. kolovoza u 15:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Podgrađa kod Benkovca. Požarom je zahvaćeno 3 ha hrastove šume i smrike. U gašenju požara sudjelovao je jedan zrakoplov Air Tractor, te ukupno devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Benkovac.
Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a ugašen u 18:05 sati.

Šibensko-kninska županija

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 16. kolovoza u 18:10 sati, obnovio se na jednom dijelu požarišta 17. kolovoza oko 11:00 sati. Požar su gasili DVD Perković i Unešić sa šest vatrogasaca i dva vozila. Ukupna opožarena površina do sada je oko 73 ha, a na dežurstvu je DVD Unešić sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja kod Zatona. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini, a drugim prema Zatonu, te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na površini oko 650 ha. Zbog požara od 13:48 sati isključen 10 kV dalekovod za Zaton.
U gašenju požara je tijekom dana 17.kolovoza sudjelovalo 80 vatrogasaca sa 32 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik, DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Skradin, Rogoznica, Bilice, Kistanje i Drniš, te su angažirana su 72 vojnika NOS HKoV-a. Od protupožarnih zračnih snaga bila su angažirana četiri zrakoplova Canadaira, te četiri Air-tractora.
Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku od strane 40 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 16:00 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice. Požarom je zahvaćena površina od 228 ha niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara tijekom dana 17. kolovoza sudjelovalo je ukupno 25 vatrogasaca sa devet vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Primošten, Rogoznica, te Marina i Seget-Vranjice iz Splitsko-dalmatinske županije. Od protupožarnih zračnih snaga angažirana su dva zrakoplova Canadaira. Požar je ponovo lokaliziran 17.08. u 13:48 sati, a na dežurstvu su vatrogasci iz Rogoznice sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 12:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Žitnića kod Drniša. Požarom je zahvaćeno 1,5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, te ukupno osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Drniš i DVD Drniš. Požar je lokaliziran u 14:00 sati, a dežurstvo u tijeku.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Požarom je zahvaćena neprocijenjena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair, dva zrakoplova Air Tractor, te ukupno 73 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Knin, Promina, Ophodnja Promina, Drniš, Kistanje, Kijevo, Dubravice, Ervenik, Biskupija, Primošten, Grebaštica i Tisno. Tijekom noći su upućene izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske županije sa 17 vatrogasaca i pet vozila i Ličko-senjske županije sa 18 vatrogasaca i šest vozila. Vatrogasci iz dislokacije su već tijekom noći raspoređeni na požarište, a tijekom jutra su na požarište ponovno poslana tri zrakoplova Canadaira.

Primorsko-goranska županija

JVP Opatija zaprimila je 17. kolovoza u 15:13 sati dojavu o požaru barke na benzinskoj pumpi, na adresi Zert 6, kod Opatije. Prilikom ulijevanja goriva u barku došlo je do eksplozije, prilikom čega su četiri osobe zadobile opekline, te su iste zbrinute u KBC Rijeka. Djelatnici benzinske postaje pogasili su nastali požar, dok je JVP Opatija sudjelovala u zbrinjavanju ozlijeđenih osoba sa ukupno šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Intervencija je završila u 15:57 sati.

Izvor: VOS

***

Zračne snage angažirane na požarištu Razvođe-Promina

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u petak, 18. kolovoza 2017., od ranog su jutra na požarištu Razvođe-Promina u Šibensko-kninskoj županiji, a požar gase tri Canadaira CL-415. Uz požarište na Promini još uvijek je aktivno i požarište na Svilaji te je na ovo požarište upućena jedan Airtractora AT-802.
Požar se na Promini razvio jučer u popodnevnim satima, a gasile su ga zračne snage sa ukupno osam protupožarnih aviona. Uz zračne snage gasiteljima na terenu pomažu i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH
Tijekom jučerašnjeg dana zračne su snage gasile ukupno pet požara na koje je izbačeno više od 500 vodenih bombi pri čemu je ostvareno oko 70 sati naleta na požarištima.

Izvor: HRZ i PZO/M. Karačić

17. 8.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, tijekom 16. kolovoza aktivno se gasio. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Tijekom jutra u dva navrata pokušalo se sa gašenjem Canadairima iz zraka ali zbog jakog zadimljenja (dim „legao“ na požarište) pa time i nedostatka vidljivosti, zrakoplovi nisu djelovali. Od zemaljskih snaga tijekom dana na požarištu je bilo angažirano 37 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DIP-a Divulje, DVD-a Sinj i Muć, sezonske snage DVD-a Sinj te sezonske snage JVP Split. Vatra se približila naseljima Pribude, Delići, Banovci i Jukić ali su ista obranjena. Kasno poslije podne se u gašenju priključio jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor. U 17:09 sati požar je kod brda Turjaće prešao na stranu šibensko-kninske županije gdje je djelovao DVD Ružić sa 4 vatrogasca i 2 vozila.
Tijekom večeri zatraženo je angažiranje 50 vojnika za ovo požarište koji će se, zajedno sa dodatnim snagama iz dijela splitsko-dalmatinske županije (DIP Split, operativne zone Trogir i Kaštela, JVP Split sa sezonskim snagama, DVD Sinj i sezonske snage, DVD-i Muć, Solin, Dugopolje, Zagora i Trilj sa 58 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila) naći na zborno mjesto kod vatrogasnog doma u Muću te dogovoriti operativno djelovanje na požarištu.
Tijekom noći, s obzirom da je vjetar okrenuo na buru, vatrena fronta se širila prema mjestu Milešina gdje su vatrogasci bili angažirani na obranu kuća.
Na požarište su upućena 2 protupožarna zrakoplova Air-tractor.
Gašenje požara je u tijeku.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 15. kolovoza u 13:08 sati na području Postinje Gornje a u kome je izgorjelo 1.5 ha trave, smreke i borovine ugašen je 16. kolovoza u 08:00 sati.

ŽC112 Split zaprimio je 16. kolovoza dojavu o požaru raslinja na području općine Šestanovac na lokaciji Prpuše kod zaseoka Vukušići te je o tome obavijestio DVD Zadvarje i ŽVOC Split.
Požar je zahvatio, sukladno procjeni vatrogasnog zapovjednika sa terena, oko 300 ha trave, niskog raslinje, grabovine i nešto hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 92 vatrogasca sa 27 vozila iz DVD-a Baška Voda, Brela, Omiš, Dugi Rat, Gata, Kučiće, Zadvarje, Lovreč, JVP Imotski i DVD Imotski, Mladost, Gomilica, Vranjic, Solin, Podstrana i JVP ST te DVD Bol (punjenje Air –Tractora na aerodromu na Braču).
Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći na požarištu je u saniranju i čuvanju požarišta angažirano 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Lovreč i Zadvarje.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. U gašenju požara tijekom jutra 16. kolovoza sudjelovali su DIP Zadar i DVD Jasenice sa 10 vatrogasaca i 4 vozila, nakon toga na terenu na dežurstvu je ostao DVD Jasenice. Postoji manja izdimljavanja visoko u planini na minski sumnjivom području bez širenja požara.

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. kolovoza u 08:38 sati dojavu o požaru raslinja na području Baštice – Donje Biljane. S obzirom da su u tom trenutku bili u preletu, odmah su na požarište djelovala 2 protupožarna zrakoplova Canadair, svaki sa po 2 bacanja. Osim zračnih snaga na požarištu je bilo angažirano 5 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Benkovac. Opožareno je 0,8 ha trave niskog raslinja i makije.
Požar je ugašen u 14:30 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. kolovoza u 13:08 sati dojavu od VOS-a (pilot Air-tractora uočio požar pa je obavijest javljena u Divulje) o požaru raslinja kod Galovca. Air tractor je odmah počeo sa gašenjem jer je požar zaprijetio kućama te su angažirana i 2 protupožarna zrakoplova Canadair, koja su upućena prema Zatonu, da djeluju sa nekoliko bacanja. Od zemaljskih snaga požar je gasilo 11 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Zadar te DVD-a Galovac i Sukošan.
Požar je ugašen u 16:45 sati, a opožaren je 1 ha niskog raslinja i hrastove šume.

Šibensko-kninska županija

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, obnovio se na jednom dijelu 15. kolovoza. Požar je ponovno lokaliziran 16. kolovoza u 18:10 uz pojavu izdimljavanja na teško pristupačnom području. Ukupna do sada opožarena površina je oko 70 ha, a na dežurstvu su dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom iz DVD Ružić.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 12:15 sati dojavu (zamijećeno na kameri) o požaru raslinja kod Zatona. Požar se brzo proširio jednim dijelom prema Raslini a drugim prema Zatonu te zahvatio nisko raslinje, borovu šumu i maslinike na za sada neutvrđenoj površini. Zbog požara bila je zatvorena cesta Zaton – Raslina za sav promet.
U gašenju požara je tijekom dana sudjelovalo 85 vatrogasaca sa 32 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Skradin, Rogoznica, Bilice, Kistanje, Drniš te DIP Šibenik uz zapovijedanje županijskog i glavnog vatrogasnog zapovjednika. Od protupožarnih zračnih snaga bila su angažirana 3 Canadaira te 3 Air-tractora. Tijekom večeri angažirana su i 72 vojnika NOS HKoV-a.
Požar je aktivan, gašenje je u tijeku, a ujutro su na požarište ponovno poslana 3 Canadaira te 2 Air tractora.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. kolovoza u 16:00 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Sapina Doca sjeveroistočno od Rogoznice. Požarom je zahvaćena još neprocijenjena površina niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 9 vozila iz DVD-a Rogoznica, Primošten, Grebaštica, Perkovića te Marine i Seget-Vranjice iz splitsko-dalmatinske županije. Od protupožarnih zračnih snaga angažirana su 2 helikoptera sa uređajem za gašenje.
Tijekom noći nakon okretanja vjetra na buru, požar se počeo širiti prema kućama u Sapinim Docima.
Požar je lokaliziran 17.08. u 02:00 sati, na požarištu su na saniranju i dežurstvu ostali vatrogasci iz Rogoznice, Primoštena i Grebaštice.

Izvor: VOS

***

ZRAČNE SNAGE OD RANOG JUTRA NA POŽARIŠTIMA

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u četvrtak, 17. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji.
Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji upućena dva Airtractora.
Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 217 požara (75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.
Izvor: HRZ i PZO/ M. Karačić

16. 8.

Ličko-senjska županija

 

JVP Senj zaprimila je 15. kolovoza u 18:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Jablanaca predio Starčevića Pod. Požarom je zahvaćena manja površina trave i niskog raslinja. U gašenju požara zbog opasnosti da se požar ne proširi na borovu šumu sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Senj. Požar je ugašen u 19:30 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, tijekom 15. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadaira, četiri Air Tractora, te ukupno 33 vatrogasaca sa 9 vozila iz DIP Splita, JVP Split sa sezoncima, DVD-a Muć i Zagora.Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta, a zatraženo je angažiranje zračnih snaga za gašenje u jutarnjim satima.

 

Požar raslinja na području Slime – zaseok Tadići kod Zadvarja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 13. kolovoza u 14:36 sati, ugašen je 14. kolovoza u 06:45 sati.

 

ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 13:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Postinja Gornjeg. Požarom je zahvaćeno 1.5 ha trave, smreke i borovine. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira, te ukupno 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic i Zagora. Požar je lokaliziran u 15:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 14:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Katuna kod Kreševog Brda. Požarom je zahvaćeno 21 ha trave, niskog raslinja, hrastove i mlade borove šume. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira, te ukupno 45 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Zadvarje, Kučiće, Lovreč, Gata i Omiš. Požar je ugašen u 20:00 sati.

 

ŽVOC Split zaprimio je 15. kolovoza u 16:35 sati dojavu o požaru raslinja na području naselja Dugobaba i Korušca. Požarom je zahvaćeno 2 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadaira, te ukupno 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Zagora, Klis i Mladost. Požar je ugašen u 23:00 sati.

 

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, pod nadzorom je gasitelja. Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara tijekom 15. kolovoza sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadaira te 11 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, DVD-a Jasenice,  Obrovac i Žegar. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. kolovoza u 17:52 sati dojavu o požaru raslinja na području Podgradina kod Posedarja. Požarom je zahvaćeno 45 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, te ukupno 15 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP-e Benkovac, Zadar i DVD Posedarje. Požar je ugašen u 20:50 sati.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, obnovio se na jednom dijelu 15. kolovoza. Požar su tijekom dana nadzirala i gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom iz DVD Ružić, a u preletu su djelovala tri protupožarna zrakoplova Canadaira na dijelu koji se obnovio. Tijekom noći radi nepristupačnog terena požarište se samo nadzire od strane DVD Ružić.

 

Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 15. kolovoza u 23:48 sati dojavu o požaru raslinja na području Mrdakovice. U požaru je izgorjelo 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su  JVP Šibenik, Vodice,  DVD Šibenik, Vodice,Zaton, Bilice i Brodarica-Krapanj sa 31 vatrogasaca i 13 vozila. Požar je ugašen 16. kolovoza u 03:30 sati.

 

Zagrebačka županija

 

ŽC 112 Zagreb zaprimio je 16. kolovoza u 01:39 sati dojavu o požaru kuće u Majdekovoj ulici broj 225 kod mjesta Donji Šarampov. U požaru su smrtno stradale dvije osobe. U gašenju požara sudjelovali su  JVP Ivanić Grad i DVD Ivanić Grad sa četiri vatrogasca i dva vozila. Požar je ugašen, a vatrogasci su na požarištu zbog pomoći tijekom policijskog očevida.

 

 

15.8.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, ponovo se aktivirao tijekom 14. kolovoza na predjelu Jukića staje. Požar trenutno ništa ne ugrožava, nadzire se, a na požarištu su vatrogasci DVD Muć sa 12 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.

Požar raslinja na području Slime – zaseok Tadići kod Zadvarja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 13. kolovoza u 14:36 sati, a koji je lokaliziran istog dana u 16:00 sati i dalje se čuva i nadgleda.
Opožareno je oko 1 ha većinom trave, niskog raslinja i makije.

ŽVOC Split zaprimio je 14. kolovoza u 18:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Gornji Rašćani. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Imotski. Požar je ugašen u 20:10 sati.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca), a koji se proširio do Zatona Obrovačkog, te je zaprijetio kućama u zaseoku Modrići. Kuće su obranjene od vatre, ali je jedan vatrogasac radi udisanja dima zatražio liječničku pomoć.
Požar je i dalje aktivan. Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara tijekom 14. kolovoza sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadaira, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 38 vatrogasaca sa 14 vozila iz JVP Zadar, DVD Obrovac, Jasenice, Žegar, Posedarje, Stankovci, Polača, Pljusak, Sv. Filip i Jakov i Sukošan.
Tijekom jutra 15.kolovoza radi gašenja na požarište će se uputiti dodatne županijske snage iz DVD-a Novigrad, Privlaka, Galovac, Pakoštane, Lišane, Pag i Kolan, kao i dva protupožarna zrakoplova Canadair.

ŽVOC Zadar zaprimio je 14. kolovoza u 10:04 sati dojavu o požaru raslinja na području Islama Grčkog (kod Islama Latinskog). Požarom je zahvaćeno 4 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Air Tractor i jedan zrakoplov Canadair, te ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP-e Benkovac i Zadar. Požar je ugašen u 12:31 sati.

Šibensko-kninska županija

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, ponovo se aktivirao 14. kolovoza u 17:55 sati. Požar je tijekom dana gasilo ukupno 12 vatrogasaca sa četiri vozila iz DVD-a Perković, Ružić i Unešić. Tijekom noći radi nepristupačnog terena požarište se samo nadzire od strane DVD Unešić. Požar je i dalje aktivan.

Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 13. kolovoza u 13:36 sati, kod Midenog Brda zaseok Brnadići, ugašen je dana 14. kolovoza u 10:30 sati.
Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave, niskog raslinja i makije.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 14. kolovoza u 13:38 sata dojavu o požaru raslinja na području Knina, Bulina strana. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Air Tractor, te ukupno 13 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Knin i DVD Knin.
Požar je ugašen u 20:30 sati.

Požeško-slavonska županija

ŽC 112 Požega zaprimio je 14. kolovoza u 20:24 sata dojavu o požaru raslinja na području Lukač-Hrnjevac. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha suhe trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Lukač.
Požar je ugašen u 22:00 sati.

 14.8.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati i koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, još se nadzire od strane DVD-a Muć.

 

ŽVOC Split zaprimio je 13. kolovoza u 14:36 sati dojavu o požaru raslinja na području Slime – zaseok Tadići kod Zadvarja. U gašenju požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Kučiće, Zadvarje, Omiš, Dugi Rati i Gata. Bilo je zatraženo angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair ali je nakon 20 minuta njihovo angažiranje opozvano jer su vatrogasci uspjeli zaustaviti širenje požara. Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a opožareno je oko 1 ha većinom trave, niskog raslinja i makije.

Dežurstvo na požarištu je u tijeku.

 

Zadarska županija

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca). Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara tijekom 13. kolovoza sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Jasenice, Žegar i Obrovac te JVP Zadar, a ponovno kao i 12. kolovoza zbog meteo uvjeta nisu mogli djelovati protupožarni zrakoplovi (upućena 2 Canadaira u povratku sa požara kod Midenog Brda). Požar je aktivan na teško pristupačnom terenu.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati još se uvijek nadzire.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 13. kolovoza u 13:36 sati dojavu o požaru raslinja kod Midenog Brda zaseok Brnadići. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave, niskog raslinja i makije.U gašenju požara sudjelovala su 42 vatrogasca sa 14 vozila iz DIP ŠI, JVP Drniš i JVP Šibenik, DVD-i Šibenik, Bilice, Brodarica, Unešić i Zablaće te od protupožarnih zrakoplova 2 Canadaira i 3 Air Tractora.Požar je lokaliziran u 18:10 sati, a saniranje i dežurstvo je u tijeku.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 13. kolovoza u 23:32 sata dojavu o požaru raslinja na području Rupe – Dubrava. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha niskog raslinja i borove šume.U gašenju požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Dubravice, Skradin, Šibenik, Bilice, Brodarica – Krapanj i Zablaće.

 

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 13. kolovoza u 16:52 sati dojavu o požaru raslinja kod Čiste Male – predio Golubinka uz 303 km A1. Kako bi se spriječilo širenje požara sa požara kod Midenog brda preusmjerena su 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požarom je zahvaćeno oko 0,5 ha trave, niskog raslinja i makije, a osim Air-tractora u gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Vodice te DVD-a Vodice i Zaton.Požar je ugašen u 19:08 sati.

 

Primorsko-goranska županija

 

JVP Mali Lošinj zaprimio je 13. kolovoza u 10:27 sati dojavu o požaru jahte u gradskoj luci Mali Lošinj. Požarom je zahvaćena brodica duljine oko 12 metara koja je nakon pokušaja gašenja sa obale, otegljenja policijskim gliserom van luke, kako se ne bi ugrozila druga plovila u luci. Nakon dogašenja u 12:15 sati došlo je do potonuća brodice. Za sada nema saznanja da je došlo do onečišćenja okoliša. U gašenju je sudjelovalo 13 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP i DVD Mali Lošinj.

 

 

13.8.

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, ugašen je 12. kolovoza u 7:00 sati.

 

Požar na području Kamešnice kod mjesta Rože, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 17:15 sati, ugašen je 12. kolovoza u 11:00 sati.

 

Požar na području Prisoja kod Dicma, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza u 16:09 sati, ugašen je 12. kolovoza u 9:30 sati.

 

Požar na području Muća kod Neorića, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza u 17:35 sati, ugašen je 11. kolovoza u 19:30 sati.

 

ŽVOC Split je zaprimio je 12. kolovoza u 14:54 sati, dojavu o požaru raslinja na području Svilaje kod Miletića staje. U požaru je izgorjelo oko 30 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovali su: 4 protupožarna zrakoplova Canadair, te 10 vatrogasaca i 4 vozila iz DVC Muć. Požar je lokaliziran u 18:40 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

 

 

Zadarska županija

 

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, ugašen je 12. kolovoza u 12:30 sati.

 

Požar na području šibensko-kninske županije koji se proširio od Otrića (Zadarska županija) do Plavnog, ugašen je 12. kolovoza u 12:00 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 10:57 sati dojavu o požaru raslinja na području Škabrnje. U požaru je izgorjelo oko 100 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, te 10 vatrogasaca i 4 vozila iz JVP Zadar, DVD-a Škabrnja i Galovac.  Požar je ugašen u 16:40 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na Velebitu kod Čelavca, polje Duboke jasle. Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca i 2 vozila iz DVD-a Jasenice i Žegar, a zbog meteo uvjeta nisu mogli djelovati protupožarni zrakoplovi (upućena 2 Air Tractora iz Zemunika i 4 Canadaira u povratku sa Svilaje). Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

 

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati, lokaliziran je 12. kolovoza u 10:15 sati. U gašenju požara tijekom dana 12. kolovoza sudjelovali su vatrogasci JVP Drniš i DVD-a Drniš, Unešić i Ružić.Sanacija i dežurstvo na požarištu u tijeku od strane DVD Ružić i Drniš sa 4 vatrogasca i 2 vozila.

 

Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 12. kolovoza u 15:16 sati dojavu o požaru raslinja na području između Zatona i Rasline. U požaru je izgorjelo oko 20 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, te 35 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Šibenik, Vodice, Bilice, Brodarica–Krapanj i Zablaće i ŽVZ Dukić. Požar je ugašen u 23:00 sati.

 

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

ŽC112 Dubrovnik zaprimio je 12. kolovoza u 11:26 sati dojavu o požaru raslinja, nakon udara groma, na Pelješcu, uvala Divna kod Trpnja. U požaru je izgorjelo 20 m2 niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 10 vatrogasaca iz DVD-a Trpanj i Kuna. Požar je lokaliziran u 17:00 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

 

12.8.

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, pod nadzorom gasitelja. Požarom zahvaćena površina, većinom trava, nisko raslinje i nešto borove i hrastove šume, veća je od 2300 ha. Izvršena je zamjena NOS-a HKoV-a, te je 24 vojnika bilo tijekom dana i noći na požarištu. Osim njih na požarištu su bili i DVD Sinj i JVP Split sa sezonskim vatrogascima.

 

Požar na području Zagore kod mjesta Korušce, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:00 sati, koji je zahvatio 50 ha trave i niskog raslinja i makije, ugašen je 11. kolovoza u 12:50 sati.

 

Požar na području Trilja, Čačvine, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:40 sati, ugašen je 11. kolovoza u 17:00 sati . Tijekom dana 11. kolovoza sanaciju i dežurstvo obavljali su JVP Split sa sezonskim snagama i DVD Trilj sa ukupno 11 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.

 

Požar kod mjesta Nerežišće na otoku Braču za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 11:56 sati, ugašen je 11. kolovoza u 10:00 sati. Opožarena površina procijenjena je na  oko 100 ha niskog raslinja, makije i borove šume.

 

Požar na području Klis – Kosa za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 14:30 sati, ugašen je, 11. kolovoza u 11:50 sati. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Tijekom dana 11. kolovoza sanaciju i dežurstvo na požarištu vršili su vatrogasci DVD-a Vranjic i Solin.

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Kamešnice kod mjesta Rože, koji je i dalje aktivan na južnom dijelu požarišta. Opožarena površina još nije procijenjena, a gori šuma i makija na teško pristupačnom terenu. Na požarištu je tijekom 11. kolovoza bilo angažirano ukupno 19 vatrogasaca i pet vozila iz DIP Split, DVD-a Split, Trilj, Kučiće i Zagvozd sa sezonskim vatrogascima, te je ponovo angažirano 50 vojnika NOS HKoV-a tijekom dana do 19:00 sati.  Od zračnih snaga angažirani su; jedan helikopter Mi-8 za prijevoz vatrogasaca i opreme, jedan helikopter Mi-8 sa uređajem za gašenje, dva zrakoplova Canadair i tri zrakoplova Air-tractor.  Tijekom noći na dežurstvu su ostali vatrogasci DVD Split, Trilj i Zagvozd.

           

ŽVOC Split zaprimio je 11. kolovoza u 08:22 sati dojavu o požaru raslinja kod Trilja u industrijskoj zoni Čaporice. Požarom je zahvaćena površina od 1,5 ha mješovitog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair, JVP Split sa sezonskim snagama i DVD Žrnovnica i DVD Trilj sa ukupno 17 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći organizirano je dežurstvo vatrogasaca DVD Trilj.

 

ŽVOC Split zaprimio je 11. kolovoza u 16:09 sati dojavu o požaru raslinja na području Prisoje kod Dicma. Požarom je zahvaćena površina od 20 ha niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovali su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, JVP Split sa sezonskim snagama, te DVD-a Dicmo, Sinj sa sezonskim snagama, Dugopolje i Gomilica sa ukupno 25 vatrogasaca i sedam vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran u 20:05 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo.

 

ŽVOC Split zaprimio je 11. kolovoza u 17:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Muća kod Neorića. Požarom je zahvaćena trava i makija. U gašenju požara sudjelovali su jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor i vatrogasci DVD Muć. Požar je pod nadzorom vatrogasaca DVD Muć.

 

Zadarska županija

 

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Opožarena površina procijenjena je na oko 5000 ha trave, niskog raslinja, borove šume i drugog raslinja. U gašenju pojedinih dijelova požara tijekom 11. kolovoza bilo je angažirano 12 vatrogasaca sa pet vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac, te DVD Srb.

Požar na području Otrića, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, ugašen je dana 10. kolovoza u 09:00 sati na području zadarske županije.

Jedan dio požara se proširio i na područje šibensko-kninske županije do Plavnog, te je taj dio lokaliziran dana 10. kolovoza u 18:00 sati. Opožarena površina u šibensko-kninskoj županiji je 1013 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume.  U dijelu kod Plavnog tijekom 11. kolovoza gasilo je ukupno 11 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DIP-a Šibenik, JVP i DVD Knin.

          

Šibensko-kninska županija

 

Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10. kolovoza u 13:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Gornjeg Vinova kod Unešića. U gašenju požara tijekom dana 11. kolovoza sudjelovalo je 22 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Unešić, Ružić, Perković, Zablaće i Šibenik, a od protupožarnih zračnih snaga angažirana su četiri zrakoplova Canadair i dva zrakoplova Air-tractor. Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a opožareno je 66 ha trave, niskog raslinja, borove i grabove šume. Sanacija i dežurstvo na požarištu u tijeku od strane DVD Ružić i Drniš sa pet vatrogasaca i dva vozila.

 

 

11.8.

Splitsko-dalmatinska županija

Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, s obzirom da su se spojili vode se kao jedan požar, koji još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Tijekom dana je na rubnom dijelu bilo manje aktiviranje požarišta koje su sanirali vatrogasci JVP Imotski sa 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila koji i dalje nadziru požarište. Požari su proglašeni ugašenim 10. kolovoza u 19:35 sati.

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan ali pod nadzorom vatrogasaca. Požarom zahvaćena površina, većinom trava, nisko raslinje i nešto borove i hrastove šume, veća je od 2300 ha. Tijekom jutra DIP Split je povučen sa požarišta, a izvršena je i zamjena NOS-a HKoV-a te je umjesto 50 vojnika sada na požarištu njih 24. Osim njih na požarištu su bili i DVD Sinj te JVP Split sa sezonskim vatrogascima. Tijekom dana na požarište je upućen i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor radi saniranja teško dostupnih rubova požarišta.

 

Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, i u kojem je opožareno 50 ha borove šume i niskog raslinja, proglašen je ugašenim 10. kolovoza u 20:00 sati.

 

Požar na području Zagore kod mjesta Korušce, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:00 sati, koji je zahvatio 50 ha trave i niskog raslinja i makije, još nije proglašen ugašenim. Tijekom jutra 10. kolovoza zabilježena su manja izdimljavanja koja DVD Zagora sanira te vrši dežurstvo na požarištu sa 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

 

Požar na području Trilja, Čačvine, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:40 sati, i dalje se osigurava. Na dežurstvu su 2 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Trilj.

 

Požar kod mjesta Nerežišće na otoku Braču za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 11:56 sati, lokaliziran je istog dana u 15:50 sati ali još nije ugašen. Opožarena površina procijenjena je na  oko 100 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Tijekom dana na požarištu je bilo 20 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD Supetar, Selca, Milna, Pučišća i Bol. Dežurstvo u tijeku.

 

Požar na području grada Trilja kod mjesta Gardun za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 14:24 sati, a kojim je opožareno oko 100 ha većinom trave i niskog raslinja, ugašen je 10. kolovoza u 21:00 sati. Tijekom dana, do ugašenja, sanaciju i dežurstvo na požarištu vršili su vatrogasci DVD-a Trilj.

 

Požar na području Klis – Kosa za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 14:30 sati, lokaliziran je 10. kolovoza u 9:30 sati. Na požarištu je ostalo 20 vatrogasaca sa 7 vozila iz DVD-a Vranjic, Marina, Klis, Trogir i Kaštela. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha niskog raslinja, makije i borove šume. U 11:20 sati na rubnom djelu požarišta došlo je do aktiviranja požarišta. Opožareno je još 0,5 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Osim već prisutnih vatrogasaca angažirani su JVP Split i DVD Solin, te protupožarni zrakoplovi Canadair i Air Tractor. Od 13:30 sati i taj dio požarišta je pod nadzorom. Tijekom noći požarište je nadzirao DVD Vranjic.

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Kamešnice kod mjesta Rože. Opožarena površina još nije procijenjena, a gori borova šuma i makija. Na požarištu su tijekom 10. kolovoza bili angažirani DVD Trilj, sezonske snage iz DVD-a Zagvozd, JVP Split sa sezonskim vatrogascima DVD Kučiće i DVD Split sa 28 vatrogasaca i 7 vozila te je angažirano i 50 vojnika NOS HKoV-a uz 2 protupožarna zrakoplova Canadair i 3 Air-tractora. Tijekom noći na dežurstvo su ostala 3 vatrogasca sa jednim vozilom iz DVD-a Split dok su ostale snage, zbog nemogućnosti gašenja po noći, vraćene sa terena. Za ujutro je, od strane ŽVOC-a Split, zatraženo ponovno angažiranje 50 vojnika NOS-a HKoV-a, te DIP Split kao i helikopter za prijevoz vatrogasne opreme te vatrogasaca DIP-a na požarište.

           

ŽC 112 Split zaprimio je 11. kolovoza u 00:47 sati dojavu o požaru raslinja kod Primorskog Dolca. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave i niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjeluju DVD-i Gomilica, Mladost, Kaštela i Trogir sa 14 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 03:09 sati, a saniranje požarišta je u tijeku.

 

Zadarska županija

 

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Opožarena površina procijenjena je na oko 5000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju pojedinih dijelova požara tijekom 10. kolovoza bilo je angažirano 9 vatrogasaca sa 4 vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac te DVD Srb.

 Požar na području Otrića, koji se proširio do Plavnog na područje šibensko-kninske županije, a za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina procijenjena je na oko 7000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požari koji su počeli kod Srba i Otrića spojili su se u jedan požar.

U dijelu kod Plavnog tijekom 10. kolovoza gasilo je ukupno 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, JVP i DVD Knin. Od zračnih snaga u gašenju požara angažirana su 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te protupožarni zrakoplov Canadair.

 

Požar kod mjesta Pribudić za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. kolovoza u 15:10 sati, koji je zahvatio oko 40 ha većinom trave i nisko raslinja, a kojeg su tijekom 9. kolovoza gasila 34 vatrogasca sa 11 vozila te 2 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 Air Tractora ugašen je 10. kolovoza u 12:00 sati.

          

ŽVOC Zadar zaprimio je 10. kolovoza u 13:36 sati dojavu o požaru raslinja na području Rudopolja kod Gračaca. U gašenju požara bila su angažirana 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, DVD-a Žegar, Posedarje, Škabrnja i Drage te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 19:00 sati, a opožareno je oko 120 ha većinom trave i niskog raslinja.

 

Šibensko-kninska županija

 

Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10. kolovoza u 13:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Gornjeg Vinova kod Unešića. U gašenju požara sudjelovalo je 29 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Unešić , Ružić, Perković, Šibenik, Brodarica i Bilice a od protupožarnih zračnih snaga, ukupno 4 Canadaira i 2 Air Tractora. Požar je aktivan, opožareno je oko 50 ha trave, niskog raslinja, borove i grabove šume.Zatraženo je angažiranje 2 Canadaira te 2 Air-tractora za ovo požarište.

           

Sisačko-moslavačka županija

ŽC 112 Sisak zaprimio je 10. kolovoza u 13:11 sati dojavu o požaru trave i niskog raslinja na području Gline kod mjesta Bojna. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Glina. Opožareno je područje od oko 400 ha (2×2km), a u požaru je izgorjela i jedna napuštena kuća. Požar je ugašen 10. kolovoza u 20:30 sati.

 

Grad Zagreb

 

JVP Grada Zagreba zaprimio je 10. kolovoza u 23:41 sati dojavu o požaru tiskare u Hrvatskom Leskovcu, Krčka 10. Radilo se o požaru tiskare veličine 100 m2 koja se nalazila u metalnom hangaru pri čemu je metalni hangar sa strojevima u potpunosti oštećen požarom kao i prozori i unutrašnjost kuće veličine 100 m2 na koju se hangar naslanjao. Tri osobe su se nagutale dima te su od djelatnika hitne medicinske pomoći zbrinuti na mjestu događaja.Požar je ugašen u 02:32 sata, a u njegovu gašenju sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz dvije vatrogasne postaje (Novi Zagreb i Centar).

Na požarištima sedam PP zrakoplova i 74 pripadnika HKoV-a

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, danas, u petak, 11. kolovoza 2017. angažirane su s ukupno pet protupožarnih aviona i dva helikoptera na Kamešnici iznad Sinja.

U koordiniranim akcijama gašenja sudjeluju dva Canadaira CL-415, tri Airtractora AT-802 te dva helikoptera Mi-8 MTV od kojih jedan prevozi vatrogasce do požarišta i doprema spremnike vode za gašenje.

Uz zračne snage na požarištu Kamešnica i danas je angažirano 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a na požarištu na Dinari angažirana su 24 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 193 požara (69 u Šibensko-kninskoj, 65 u Splitsko-dalmatinskoj, 47 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1630 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 47 600 tona vode te je prevezeno 219 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

10.8.

13:30

ZRAČNE SNAGE GASE ANGAŽIRANE NA NEKOLIKO POŽARIŠTA

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u četvrtak, 10. kolovoza 2017. angažirane su u gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

 Požar na Kamešnici iznad Sinja je još aktivan, a na njemu djeluju dva Airtractora AT-802.  Požarište Dinara na kojem zračne snage svakodnevno sudjeluju u gašenju još od 3. kolovoza je također aktivno te je tamo angažiran Airtractor. Kod Klisa gdje se ponovno razbuktao požar (Kliško polje) djeluje Canadair CL-415,dok na novom požarištu Plavno kod Knina požar gase jedan Canadair i dva helikoptera Mi-8 MTV.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 188 požara (66 u Šibensko-kninskoj, 64 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1560 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 46 600 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

10:30

ZRAČNE SNAGE GASE POŽAR NA KAMEŠNICI

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas, u četvrtak, 10. kolovoza 2017., sa jednim Canadairom CL-415 i dva Airtractora AT-802 upućene su na gašenje požara na Kamešnici iznad Sinja.

Istovremeno, letačka posada sa helikopterom Mi-8MTV provodi protupožarno izviđanje na ruti Klis-Trilj-Kamešnica-Dinara-Otrić, odnosno na prostoru gdje su jučer i proteklih dana izbijali požari, a u izviđanju se nalaze i glavni vatrogasni zapovjednik u RH Slavko Tucaković i pomoćnik glavnog vatogasnog zapovjednika  za priobalni dio Tomislav Vuko.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju devet požara  na koja je izbačeno oko 350 vodenih bombi i ostvareno 63 sata naleta na požarištima.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 185 požara (65 u Šibensko-kninskoj, 62 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1560 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 46 600 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Foto: HRZ i PZO

 

                                                                                      

9:00

Splitsko-dalmatinska županija 

Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, vodi se kao jedan požar, koji još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Na požarištu dežurstvo DVD Imotski.

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina veća od 2300 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 45 vatrogasaca sa 15 vozila iz DIP Split, izvanredne dislokacije Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DVD Sinj, Trogir, Kaštela, Vrlika, Solin, Vranjic i 50 pripadnika PP NOS sa 4 vozila. Tijekom noći na požarištu su bili DVD Sinj, DIP Split i PP NOS.

 

Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, i dalje sanira DVD Muć.

 

Požar na području Živogošće - Blato, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:12 sati, ugašen je 9. kolovoza u 08:00 sati.

 

Požar na području Zagore kod mjesta Korušce, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:00 sati, i dalje saniraju DVD Zagora i Klis.

 

Požar na području Trilja, Čačvine, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:40 sati, i dalje saniraju DVD Trilj i sezonci Zagvozd.

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 11:56 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču kod mjesta Nerežišće. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Požar su gasili: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te ukupno 50 vatrogasaca sa 15 vozila iz DVD Supetar, Selca, Bol, Pučišća i Milna. Požar je lokaliziran u 15:50 sati, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 14:24 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja kod mjesta Gardun. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 4 protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 58 vatrogasaca sa 17 vozila iz JVP Split sa sezoncima, DVD Trilj, Dicmo, Dugopolje, Sinj, Split, Trogir i sezonci Zagvozd.  Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.     

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 14:30 sati dojavu o požaru raslinja na području Klis – Kosa. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Požar su gasili: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te ukupno 131 vatrogasaca sa 31 vozilom iz DVD Solin, Vranjic, Klis, Trogir, Seget-Vranjica, Marina, Okruk, Kaštela, Gomilica, Žrnovnica, Slatine, Podstrana, Mladost, Omiš, Dugi Rat, Makarska i Brela. Prilikom gašenja požara došlo je do prevrtanja vozila DVD Slatine (pri čemu nitko nije ozlijeđen), a jedan vatrogasac iz DVD Vranjic je zbrinut na KBC Split zbog udisanja dima (lakše ozlijeđen).mPožar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.     

 

ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Kamešnice kod mjesta Rože. Opožarena površina još nije procijenjena, a gori borova šuma i makija. Požar su gasili: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, te vatrogasne snage sa požara Trilj – Gardun, koje su prebačene na ovo požarište. Požar je aktivan, a za 7:00 sati predviđeno je angažiranje 1 protupožarnog zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

 

 

 

 

Zadarska županija

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena procijenjena je na oko 5000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požar je aktivan na teško pristupačnom području, bez ugrožavanja naselja, a za nadgledanje i dežurstvo na požarištu angažiran je DVD Srb.

 

Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina procijenjena je na oko 7000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U blizini južnog dijela požarišta kod Pribudića, na području Palanke, primijećen je tijekom gašenja još jedan požar šume i makije na površini većoj od 40 ha.

 

Požari Srb, Otrić i Palanka spojili su se u jedan požar koji je tijekom 09. kolovoza gasilo ukupno 60 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz DIP Zadar, Šibenik i Split, JVP Gračac, Zadar i Knin, te DVD Knin, Privlaka, Posedarje, Novigrad, Sv. Filip i Jakov, Pljusak, Pakoštane, Pag i Gračac. Od zračnih snaga u gašenju sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 2 helikoptera sa uređajem za gašenje. Požar je na istočnom dijelu ušao u  šibensko-kninsku županiju kod mjesta Plavno.

          

 

9.8.

18:00

NA BRAČU ZRAČNE SNAGE STAVILE POŽAR POD NADZOR

Još dva helikoptera Mi-8 MTV Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u srijedu, 9. kolovoza 2017., dodatno su upućena na požarište kod Nerežišća na otoku Braču te je zahvaljujući brzoj reakciji zračnih snaga sa ukupno četiri protupožarna aviona i helikoptera požar stavljen pod nadzor gasitelja.

Novi požari  razvili su se u Stobreču gdje djeluju dva Canadira  i kod Trilja gdje su angažirani po jedan Canadair i Airtractor.

Požarište Palanka-Pribudić kod Gračaca još je aktivno i tamo su i dalje angažirana  dva Airtractora AT-802, a u međuvremenu jedan Airrtractr djelovao  je i na požarište Dinara..


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 182 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 60 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45 200 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

 

10:00

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, vodi se kao jedan požar, koji još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Na požarištu dežurstvo DVD Imotski.

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina veća od 2000 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vozila iz DIP Divulje, izvanredne dislokacije Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, DIP Dubrovnik, DVD Sinj, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-a Dugi Rat, Trogir i Vrlika. Saniranje požarišta i osiguranje u tijeku.

 

Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, lokaliziran je 07.08. u 10:00 sati. U požaru je zahvaćena površina oko 50 ha niskog raslinja i borove šume. Na saniranju i osiguranju požarišta ostaje DVD Muć sa četiri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.

 

Požar na području Živogošće - Blato, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:12 sati, lokaliziran je 07.08. u 15:15 sati. U požaru je zahvaćena površina oko 5 ha niskog raslinja i borove šume. Na dežurstvu i sanaciji tijekom dana i noći bili su DVD-a Podgora i Gradac.

 

ŽVOC Split zaprimio je 08. kolovoza u 13:00 sati dojavu o požaru raslinja na području Zagore kod mjesta Korušce. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 34 vatrogasaca s devet vozila iz DVD Klis, Dugopolje, Kaštela, Gomilica, Mladost, Zagora, Solin i Vranjic. Požarom je zahvaćeno 50 ha trave, niskog raslinja, makije i hrastove šuma Požar je pod nadzorom gasitelja i obavlja se aktivna sanacija tijekom noći od strane DVD-a Zagora i Klis.

 

ŽVOC Split zaprimio je 08. kolovoza u 13:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja, Čačvine. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 24 vatrogasaca s šest vozila iz DVD Trilj, Split, Žrnovnica i sezonci Zagvozd. Požarom je zahvaćeno 15 ha jasena, hrasta i graba. Požar je pod nadzorom gasitelja, a obavlja se aktivna sanacija tijekom noći.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 14:03 sati na području Miljevaca kod Bogatića, ugašen je 08.08. u 18:00 sati. Požarom je zahvaćena površina od oko 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom dana na požarištu je bilo šest vatrogasaca sa dva vozila iz JVP i DVD Drniš.

 

Zadarska županija

 

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena, ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požar je aktivan na teško pristupačnom području, bez ugrožavanja naselja, a za nadgledanje i dežurstvo na požarištu angažiran je DVD Srb.

 

Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina još nije procijenjena, ali se radi o velikoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara tijekom 8. kolovoza sudjelovalo je ukupno 39 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DIP-e Zadar, Šibenik i Split, JVP-e Gračac, Zadar i Knin, te DVD Knin. Od zračnih snaga u gašenju sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar se na istočnom dijelu proširio u blizinu granice sa šibensko-kninskom županijom.

U blizini južnog dijela požarišta kod Pribudića, na području Palanke, primijećen je tijekom gašenja još jedan požar šume i makije na površini većoj od 15 ha. U gašenju su sudjelovale iste vatrogasne zemaljske i zračne snage. Požar je i dalje aktivan.

 

 ŽVOC Zadar zaprimio je 08. kolovoza u 09:47 sati dojavu o požaru raslinja kod Benkovca na području Dobropoljci na brdu. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 13 vatrogasaca s pet vozila iz JVP Benkovac i DVD Lišane. Požarom je zahvaćeno oko 4,5 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 16:30 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 08. kolovoza u 13:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Suhovare, Poličnik. Požar je gasio jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, te pet vatrogasaca s jednim vozilom iz JVP Zadar. Požarom je zahvaćeno oko 0,8 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 15:30 sati.

                 

Grad Zagreb

 

ŽVOC Zagreb zaprimio je 08. kolovoza u 16:44 sati dojavu o požaru u obiteljskoj kući u Buzinu na adresi, Buzinska cesta 34. Požar je zahvatio spavaću sobu i tom je prilikom ozlijeđena jedna ženska osoba. Ozlijeđenu osobu su zbrinuli djelatnici HMP. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Zagreb sa sedam vatrogasaca i dva vozila.  Požar je ugašen u 17:27 sati.   

ZRAČNE SNAGE OD RANOG JUTRA NA POŽARIŠTIMA

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u srijedu, 09. kolovoza 2017. angažirane su od ranog jutra u gašenju dva  požara.

Na prvom  požarištu Otrić –Zrmanja Vrelo požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV dok na požarištu Palanka-Pribudić kod Gračaca djeluju dva Canadaira CL-415. Na požarištu Otrić –Zrmanja Vrelo zračne snage djelovale su i jučer sve do mraka te su uspjele zaustaviti njegovo širenje prema kućama.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 178 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45 200 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

8.8.

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno 22 ha borove šume. Drugi požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, također još nije proglašen ugašenim. Zahvaćena je borova šuma na nešto manjoj površini od prvog požara ali ista još nije procijenjena. Iako su oba lokalizirana još se povremeno javljaju manja aktiviranja pa je i 07.08. zaprimljena dojava u 09:40 sati da je aktiviran rub požarišta u kojem je opožareno oko 0,4 ha površine ali je već u 10:20 sati taj dio ugašen. U gašenju je sudjelovalo 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Imotski. Požarišta se i dalje nadziru.

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina veća od 2000 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Air-tractor (saniranje nepristupačnog područja) te oko 60 vatrogasaca i 20 vozila iz DIP Divulje, DIP Dubrovnik, DVD Sinj, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD Dugi Rat, Trogir, Vranjic, Kaštela, Makarska, te pripadnici NOS HV-a (40 vojnika i 3 teretna vozila). Od 18:00 sati sa požarišta je otpušteno 40 vojnika PP NOS HKoV-a. Na požarištu ostaje 43 vatrogasca sa 16 vozila iz DIP-ova Split i Dubrovnik, JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-i Sinj, Mladost, Dugi Rat i Trogir.

 

Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, lokaliziran je 07.08. u 10:00 sati.. U požaru je zahvaćena površina oko 50 ha niskog raslinja i borove šume. Na saniranju i osiguranju požarišta ostaje DVD Muć sa 6 vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.

 

ŽVOC Split zaprimio je odjavu o požaru raslinja na području Živogošće  - Blato. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Canadair te 88 vatrogasaca sa 20 vozila iz DVD-a Makarska, Baška Voda, Brela, Tučepi, Podgora, Drvenik, Gradac, dislokacija JVP Sisak i dislokacija DVD-a Kašina s ukupno 88 vatrogasaca i 20 vozila. Požar je lokaliziran u 15:15 sati, a na osiguranju je i tijekom noći bilo 20 vatrogasaca sa 5 vozila iz DVD-a Podgora i Gradac.

 

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 13:01 sati na brdu Lisac između kod Rasline, ugašen je 07.08. u 12:08 sati. Opožareno je 24 ha trave, niskog raslinja i borove šume, a u gašenju je bilo angažirano ukupno 30 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Šibenik, Vodice, Zablaće, i Tisno te 1 Canadair i 2 Air –tractora.

 

Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 13:20 sati na području Perkovića, zaseok Košave, ugašen je 07.08. u 11:40 sati. Požarom je zahvaćena površina od oko 100 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom jutra na požarištu su bila 34 vatrogasca sa 11 vozila iz JVP Šibenik, te DVD-a Šibenik, Perković, Brodarica – Krapanj, Grebaštica, Primošten, Rogoznica i Pirovac.

 

Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 14:03 sati na području Miljevaca kod Bogatića pod nadzorom je vatrogasaca. Požarom je zahvaćena površina od oko 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom dana na požarištu su bila 22 vatrogasca sa 8 vozila iz DIP-a Šibenik te JVP i DVD Drniš. Od 16:59 sati na terenu su u saniranju i čuvanju požarišta i preko noći ostali JVP i DVD Drniš sa 10 vatrogasaca i 4 vozila. Trenutno nema otvorenog plamena, a na terenu je DVD Drniš.

 

Zadarska županija

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požar je aktivan na teško pristupačnom području, bez ugrožavanja naselja, a za nadgledanje i dežurstvo na požarištu angažiran je DVD Srb.

Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 7. i u noći na 8. kolovoza sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac i Zadar, a od zračnih snaga 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar u dijelu prema Gračacu kod Prljeva gdje je požar došao do kuća (kuće nisu oštećene) dobro je saniran, ali je istočni dio (koji napreduje prema šibensko-kninskoj županiji) i dalje aktivan, gašenje je tijeku.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 06. kolovoza u 12:56 sati na otoku Pagu na području Paladinke i koji je bio lokaliziran 06. kolovoza u 16:00 sati, ugašen je 07. kolovoza u 08:30 sati. Požarom je bilo zahvaćeno 12 ha trave, niskog raslinja i makije.

                                   

 

7.8.

14:00

TRI CANADAIRA GASE POŽAR U MAKARSKOM PRIMORJU

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas, u ponedjeljak, 07. kolovoza 2017. angažirane su u gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Na požarište u Živogošću u Makarskom primorju upućena su tri Canadaira CL-415 dok u Otriću kod Gračaca djeluje jedan Canadair.

Pilot koji se nalazio na protupožarnom izviđanju uočio je požar kod Pristega u blizini auto-puta te je odmah na ovo požarište upućem jedan Airtractor AT-802.

U proteklom tjednu, od 31. srpnja do 06. kolovoza 2017. zračne snage sudjelovale su u gašenju 33 požara na koja je izbačeno oko 1800 vodenih bombi i ostvareno više od 300 sati naleta na požarištima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 172 požara (63 u Šibensko-kninskoj, 55 u Splitsko-dalmatinskoj, 42 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1430 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 44 000 tona vode te je prevezeno 215 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

9:00

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno (nakon mjerenja šumarije) 22 ha borove šume.

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, još se sanira. Zahvaćena je borova šuma na nešto manjoj površini od prvog požara ali ista još nije procijenjena. S obzirom da su opožarene površine spojene na oba požara je tijekom 06. kolovoza bilo osiguranje i sanacija požarišta.

 

Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina od oko 1930 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara 06. kolovoza sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair (nisu mogli uzimati vodu na Peručkom jezeru), 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor te oko 71 vatrogasac i 23 vozila iz DIP Divulje sa dijelom dislokacije iz koprivničko-križevačke županije, DIP Šibenik, DIP Dubrovnik, pripadnici NOS HV-a (40 vojnika i 3 teretna vozila) DVD Sinj sa sezonskim vatrogascima, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD Dugi Rat, Omiš, Trogir, Vranjic, Split, Kaštela, Gomilica Makarska, uz djelatnike šumarije.

 

Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina oko 50 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara 6. kolovoza sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor te 30 vatrogasaca sa 10 vozila iz DVD-a Muć, Dugopolje i Solin. Tijekom noći na požarištu ostaje DVD Muć sa 15 vatrogasaca i 4 vozila.

 

ŽVOC Split zaprimio je 06. kolovoza u 15:14 sati dojavu o požaru raslinja na području Zagvozda između Tomičića i Mlikota. Požarom je zahvaćeno 25 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 3 vatrogasnih vozila iz DVD Zagvozd. Požar je ugašen u 18:30 sati.

 

Šibensko-kninska županija

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 06. kolovoza u 13:01 sati dojavu o požaru raslinja na brdu Lisac između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćena površina od 24 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju su sudjelovali: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 30 vatrogasaca i 11 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD Šibenik, Vodice, Zaton, Zablaće i Tisno. Požar je lokaliziran 06. kolovoza u 19:31 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 06. kolovoza u 13:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Perkovića, zaseok Košave. Požarom je zahvaćena površina od 100 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju su sudjelovali: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, te 54 vatrogasca i 19 vozila iz JVP Šibenik, DVD Perković, Brodarica Krapanj, Grebaštica, Bilice, Primošten, Rogoznica, Šibenik, Pirovac, Dubravice i Tisno. Požar je aktivan.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 06. kolovoza u 14:03 sati dojavu o požaru raslinja na području Miljevaca kod Bogatića. Požarom je zahvaćena površina od 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju su sudjelovali: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, te 41 vatrogasac i 14 vozila iz DIP Šibenik, JVP Drniš, DVD Drniš, Promina, Ružić, Biskupija, Knin, ophodnja Promina i pripadnici PP NOS (47 vojnika i 3 vozila). Požar je aktivan.

 

 

Zadarska županija

 

Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 06. kolovoza sudjelovali su JVP Gračac, Zadar i DVD Srb.Požar je aktivan u brdu, a JVP Gračac i Zadar sa 4 vatrogasca i 2 vozila dežuraju na požarištu.

 

 Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 6. kolovoza sudjelovalo je 14 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac i Zadar, a od zračnih snaga 1 protupožarni zrakoplov Canadair (upućen na požarište, ali zbog prevelikog dima nije mogao djelovati).

 

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 06. kolovoza u 12:56 sati dojavu o požaru raslinja na Pagu na području Paladinke. Požarom je zahvaćeno 12 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD Pag, Povljana, Kolan i Ražanac, a od zračnih snaga 1 protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 16:00 sati, tijekom noći na dežurstvu su bili DVD Pag i Ražanac sa 7 vatrogasaca i 2 vozila.

                 

Istarska županija

 

VOC Rovinj zaprimio je 06. kolovoza u 04:48 sati dojavu o požaru raslinja na području Bala kod Auto kampa San Polo. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave, niskog raslinja i mješovite šume. U gašenju požara sudjelovala su 44 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Rovinj, DVD Žminj, Kanfanar, Rovinjsko selo i Bale. Požar je ugašen 06. kolovoza u 11:53 sati.

 

Sisačko-moslavačka županija

 

ŽC112 Sisak zaprimio je 06.kolovoza u 14:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Nove Drenčine, Zvirište. Požarom je zahvaćeno 100 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca i 1 vatrogasno vozilo iz JVP Petrinja. Požar je ugašen 06. kolovoza u 16:35 sati.

 

 

6.8.

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno (nakon mjerenja šumarije) 22 ha borove šume.

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, još se sanira. Zahvaćena je borova šuma na nešto manjoj površini od prvog požara ali ista još nije procijenjena. S obzirom da su opožarene površine spojene na oba požara je tijekom 05. kolovoza bilo osiguranje i sanacija požarišta.

 

ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 20:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare kod Bulovića staje. U požaru je zahvaćena površina od oko 1930 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara 05. kolovoza sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 Air tractor te oko 140 vatrogasaca sa 27 vozila iz DIP-a Divulje sa dijelom dislokacije iz koprivničko-križevačke županije, pripadnika NOS HV-a (47 vojnika sa 4 teretna vozila), DVD-a Sinj sa sezonskim vatrogascima, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-a Trilj, Muć, Makarska, Dugi Rat, Vranjic i Omiš uz djelatnike šumarije. Tijekom noći podizane su dodatne snage iz DIP Šibenik i DIP Dubrovnik, a tijekom jutra  će se izvršiti smjena vatrogasaca. Požar je i  dalje aktivan, a 07.08. u 06:30 sati angažirana su dva Canadaira za ovo požarište.

 

ŽVOC Split zaprimio je 05. kolovoza u 14:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac. U požaru je zahvaćena površina oko 30 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, kao i 30 vatrogasaca sa 10 vozila iz DVD-a Muć, Dugopolje i Solin. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima zatražena je pomoć dvaju Canadaira.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja na području Kistanja između zaseoka Mjerkači i Lalići, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati, ugašen je 05. kolovoza u 19:15 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 2000 ha trave, makije i guste smrike.

Požar raslinja na području Kistanja, zaseok Krnete, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:42 sati, ugašen je 05. kolovoza u 19:15 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 113 ha većinom trave i niskog raslinja.

 

Požar raslinja na području Zelića kod Knina, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 15:00 sati, ugašen je 05. kolovoza u 19:15 sati. Opožareno je oko 250 ha različitog raslinja.

 

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja kod mjesta Srb – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 05. kolovoza sudjelovali su  JVP Gračac i Zadar, DIP Zadar i DVD Srb sa ukupno 36 vatrogasaca sa 8 vozila te od protupožarnih zračnih snaga dva Canadair i 2 Air tractora. Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 05. kolovoza u 14:30 sati dojavu o požaru raslinja na Pagu područje Košljuna. Požarom je zahvaćeno 48 ha borovine. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz DVD-a Pag, Povljana, Kolan i Ražanac, a od zračnih snaga jedan Canadair i dva Air Tractora.

Požar je ugašen u 22:30 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 05. kolovoza u 15:04 sati dojavu o požaru raslinja kod Otrića područje Malovana. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac, Zadar, DVD-a Gračac i Srb a od zračnih snaga jedan Canadair i tri Air Tractora. Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

5.8.

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno (nakon mjerenja šumarije) 22 ha borove šume.

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, još se sanira. Zahvaćena je borova šuma na nešto manjoj površini od prvog požara ali ista još nije procijenjena.

S obzirom da su opožarene površine spojene na oba požara je tijekom 04. kolovoza bilo angažirano 33 vatrogasca sa 9 vozila iz JVP i DVD Imotski, DVD-a Lovreć, sezonskih vatrogasaca iz DVD-a Zagvozd i JVP Split te DVD-a Solin i Dugopolje. Tijekom noći na požarištu je ostalo 20 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP i DVD Imotski, DVD Lovreć i sezonski vatrogasci iz DVD-a Zagvozd. Osiguranje i sanacija požarišta je u tijeku.

 

ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 20:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare kod Bulovića staje. U požaru je zahvaćena površina od oko 1930 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 Air tractor te oko 140 vatrogasaca sa 27 vozila iz DIP-a Divulje sa dijelom dislokacije iz koprivničko-križevačke županije, izvanredne dislokacije iz Grada Zagreba (premješteni sa požara kod Kistanja na ovaj požar) pripadnika NOS HV-a (47 vojnika sa 4 teretna vozila) DVD-a Sinj sa sezonskim vatrogascima, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-a Trilj, Muć, Makarska, Dugi Rat, Vranjic i Omiš uz djelatnike šumarije. Iste zemaljske snage bile su angažirane i tijekom noći, a tijekom jutra  će se izvršiti smjena vatrogasaca. Požar je iako manjeg intenziteta i  dalje aktivan. U 06:20 zatraženo angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair za ovo požarište.

 

DVD Zagvozd zaprimio je 04. kolovoza u 15:30 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu između zaseoka Tomičići i Gaće. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave, niskog raslinja i nešto borove šume. U gašenju je sudjelovalo 10 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Zagvozd. Požar je lokaliziran u 17:30, a ugašen u 18:00 sati.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja na području Kistanja između zaseoka Mjerkači i Lalići, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati, lokaliziran je 04. kolovoza u 21:00 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 2000 ha trave, makije i guste smrike.

Požar raslinja na području Kistanja, zaseok Krnete, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:42 sati, također je lokaliziran 04. kolovoza u 21:00 sati. Procijenjena opožarena površina je oko 119 ha većinom trave i niskog raslinja.

Na požarištima su osim vatrogasnih snaga šibensko-kninske županije djelovale i vatrogasne snage iz krapinsko-zagorske, zagrebačke i ličko-senjske županije te 48 pripadnika NOS HV-a. Vatrogasne snage iz ličko-senjske županije su otpuštene i vraćene u matične postrojbe dok su snage iz Zagreba prebačene na požar na Dinari u splitsko-dalmatinskoj županiji. U gašenju je osim zemaljskih snaga angažiran i 1 Air tractor. Tijekom noći oba požarišta kod Kistanja osiguravala su i sanirala 23 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, JVP Šibenik, DVD-a Dubravice i Sveti Juraj Kistanje te dio dislokacije iz Zagrebačke županije.

 

Požar raslinja na području Zelića kod Knina, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 15:00 sati, lokaliziran je 04. kolovoza u 21:00 sati. Opožareno je oko 250 ha različitog raslinja. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovalo je 23 vatrogasca sa 8 vozila iz dislociranih vatrogasnih snaga primorsko-goranske županije, JVP Knin te DVD-a Promina i Biskupija te 23 pripadnika NOS HV-a s 3 teretna vozila koji su poslijepodne povučeni sa požarišta. Tijekom noći na osiguranju požarišta bila su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Promina.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 04. kolovoza u 11:29 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrske – Bjelanovići. Požarom je zahvaćeno 11 ha trave, niskog raslinja, smrike, oko 1000 čokota vinove loze, 35 maslina te jedna zapuštena štala. U gašenju požara sudjelovalo je 43 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Ervenik, Sveti Juraj Kistanje, izvanrednih dislokacija iz krapinsko-zagorske i zagrebačke županije, a od zračnih snaga jedan Canadair i jedan Air tractor. Požar je lokaliziran u 13:56, a ugašen u 16:59 sati.

 

Zadarska županija

 

Požar raslinja kod mjesta Srb – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara 04. kolovoza sudjelovali su  JVP Gračac i Zadar, DIP Zadar i DVD Srb sa ukupno 36 vatrogasaca sa 8 vozila te od protupožarnih zračnih snaga jedan Canadair i 2 Air tractora. Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku.

 

 

4.8.

14:00

ZRAČNE SNAGE GASE POŽAR NA DINARI

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas, u petak, 04. kolovoza 2017. od ranog su jutra u gašenju požara na Dinari sa dva Canadira CL-415. Canadairi su i tijekom jučerašnjeg dana pokušavali obuzdati prostranu vatrenu frontu na Dinari.

Uz gašenja požara u Hrvatskoj tijekom jučerašnjeg popodneva dva Canadaira sudjelovala su i u gašenju požara kod Ljubuškog u Bosni I Hercegovini nakon što je Vlada RH donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara. Canadairi su na požarište kod Ljubuškog ukupno izbacili oko 120 tona vode ostvarivši oko 7 sati naleta, a u matičnu bazu Zemunik vratili su se sinoć oko 21,00 sat.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 153 požara (58 u Šibensko-kninskoj, 50 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 40 000 tona vode te je prevezeno 213 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

11:00

Splitsko-dalmatinska županija

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha borove šume i niskog raslinja.

 

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 11:46 sati, još se sanira. Opožarena površina nije procijenjena. Na oba požara lokalne vatrogasne snage vrše dežurstvo i sanaciju.

 

ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 20:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare kod Bulovića staje. U požaru je izgorjelo oko 500 ha trave, niskog raslinja i nešto borovine. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovali su: 4 protupožarna zrakoplova Canadair, te 50 vatrogasaca i 10 vozila iz DVD Sinj, Trilj, Muć i Gomilica, sezonci Sinj i djelatnici Šumarije. Požar je i dalje aktivan.

 

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Kistanja između zaseoka Mjerkači i Lalići, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati, još je aktivan. Procijenjena opožarena površina je oko 2000 ha trave, makije i guste smrike. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovala su 124 vatrogasca I 37 vozila iz JVP Knin, DIP Šibenik te Županijski vatrogasni zapovjednik, DVD Kistanje, Skradin, Dubravice, Knin, Drniš, Promina, Bilice, Ervenik, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Vodice, Tisno, kao i 50 vojnika pripadnika NOS-a.  Na požarištu su djelovale i dodatne vatrogasne snage iz Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke.

 

Požar raslinja na području Kistanja, zaseok Krnete, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:42 sati, još je aktivan. Procijenjena opožarena površina je oko 113 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovali su: JVP Knin, DVD Kistanje, Drniš, Ervenik, te dodatne snage iz Ličko-senjske županije i Grada Zagreba.

U gašenju je osim zemaljskih snaga na oba požara bilo angažirano i 7 protupožarnih zrakoplova (3 Canadaira i 4 Air Tractora). Tijekom noći na oba požarišta kod Kistanja na gašenju i sanaciji je angažirano 88 gasitelja i 12 vozila.

 

Požar raslinja na području Oton Bendera, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 16:05 sati, ugašen je 03. kolovoza u 17:48 sati. Požarom je zahvaćena površina od 3 ha hrastove šume i raslinja. U gašenju je sudjelovalo 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz DIP Zadar i JVP Knin.

 

Požar raslinja na području Zelića kod Knina, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 02. kolovoza u 15:00 sati, još je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovala su 64 vatrogasca i 17 vozila iz JVP Knin, DVD Drniš, Promina, Ružić, Kijevo, Tisno, Rogoznica, Biskupija, 25 vojnika pripadnika NOS-a i dodatne vatrogasne snage iz Primorsko-goranske županije, kao i 5 protupožarnih zrakoplova (2 Canadaira i 3 Air Tractora). Tijekom noći na gašenju i sanaciji je angažirano 27 gasitelja i 3 vozila (PP NOS, JVP Knin i DVD Knin i Promina).

 

Prilikom gašenja požara na području Šibensko-kninske županije protupožarni zrakoplovi Air Tractor uočili su dva požara u začetku i na iste u preletu djelovali. Požari su bili na lokacijama Kistanje kod manastira Krka i Piramatovci kod Prokljana. Opožareno je ukupno oko 0,35 ha trave i niskog raslinja. Požari su ugašeni.

 

Zadarska županija

Požar raslinja na otoku Ugljanu, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 02. kolovoza u 14:56 sati, ugašen je 02. kolovoza u 21:15 sati.

 

Požar raslinja kod mjesta Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju požara 03. kolovoza sudjelovalo je 36 vatrogasaca i 8 vozila iz JVP Gračac i Zadar, te DVD Srb i Jasenice.

  

Bosna i Hercegovina

 

Dana 03. kolovoza, temeljem „Sporazuma između Vlade republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa“ (NN 02/02) i „Standardnog operativnog postupka između Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o pružanju prekogranične pomoći u gašenju požara otvorenog prostora“ od 22. veljače 2006. godine, angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 na gašenje požara u Bosni i Hercegovini, lokacija Ljubuški sa sjeverne strane Butorovice. Požar je lokaliziran u 19:30 sati.

 

 

3.8

17.00

ZRAČNE SNAGE  CIJELI DAN NA POŽARIŠTIMA KOD  KISTANJA I KNINA

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas, u četvrtak, 03. kolovoza 2017. cijeli dan sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja te na požarištu  kod Knina.

Posade Canadaira i Airtractora djeluju na oba požarišta raspoređujući snage prema prioritetima gašenja, a u jednom trenutka sa dva Canadira pokušale su zaustaviti vatenu frontu i na Dinari.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 152 požara (58 u Šibensko-kninskoj, 49 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1230 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 38 700 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta

 

Foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

10:00

Splitsko-dalmatinska županija

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15  sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha borove šume i niskog raslinja. DVD-a Imotski, Zagvozd i Lovreć nastavili su sa osiguranjem i saniranjem požarišta.

 

ŽVOC Split zaprimio je 02. kolovoza u 11:46  sati dojavu o novom požaru raslinja na području Imotskog kod Crvenog jezera. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, dva helikoptera Mi-8 MTV sa uređajem za gašenje i ukupno 90 vatrogasaca sa 29 vozila iz DIP Split, JVP Split i Imotski, DVD Dugi Rat, Omiš, Gata, Zadvarje, Kučiće, Trilj, Brela, Tučepi, Makarska, Split, Dugopolje, Kaštela, Mladost, Solin i sezonci iz Splita. Požar je aktivan, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

- Sve snage su još uvijek na požarištu i saniraju rubove. Pretpostavljamo da je požar podmetnut, jer je izbio na 3 mjesta nekoliko stotina metara udaljena od ruba požara koji je izbio 31. srpnja. Velika zahvala ide svim vatrogascima iz županije koji su sudjelovali na gašenju te zračnim snagama.- rekao nam je zapovjednik JVP Imotski Boro Medvidović.

 

ŽC 112 Split zaprimio je 02. kolovoza u 15:48  sati dojavu o požaru raslinja na području Sinja kod osnovne škole u Lučanima. U požaru je izgorjelo 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa šest vozila DVD-a Sinj. Požar je ugašen, u 20:00 sati.

 

Šibensko-kninska županija

 

Požar raslinja na području Kistanje između zaseoka Mjerkači i Lalići za koji je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 01. kolovoza u 14:25 sati još je aktivan. Procijenjena opožarena površina je oko 1198 ha trave, makije i guste smrike. U gašenju požara 2. kolovoza sudjelovala su 136 vatrogasca sa 38 vozila iz JVP Knin, DIP Šibenik i DIP Zadar te Županijski vatrogasni zapovjednik, DVD Kistanje, Skradin, Dubravice, Knin, Drniš, Promina, Bilice, Ervenik, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Vodice, Tisno, kao i 50 vojnika pripadnika NOS-a. U gašenju je osim zemaljski snaga angažirano i 8 protupožarnih zrakoplova (5 Canadaira te 3 Air tractora). Na požarište su upućene i dodatne snage sa 138 vatrogasaca i 30 vozila iz Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Gašenje je u tijeku, a 2 protupožarna zrakoplova Canadair će od 06:30 sati biti ponovno angažirani u gašenju ovog požara.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 02. kolovoza u 12:03 sati dojavu o požaru raslinja na području Rasline. Požarom je zahvaćena površina od 0,5 ha trave, niskog raslinja i guste borove šume. U gašenju su sudjelovala 23 vatrogasca sa 9 vozila, kao i protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen 2. kolovoza u 13:45 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 02. kolovoza u 16:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Oton Bendera. Požarom je zahvaćena površina od 7,5 ha hrastove šume i raslinja. U gašenju je sudjelovalo 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz DIP Zadar i JVP Knin. Požar je lokaliziran 2. kolovoza u 19:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 02. kolovoza u 15:00 sati dojavu o požaru raslinja na području Zelića kod Knina. Opožarena površina nije procijenjena. U gašenju je sudjelovalo 73 vatrogasaca sa 21 vozilom iz JVP Knin i Drniš, DVD-a Promina, Ružić, Kijevo, Tisno, Grebaštica, Rogoznica, Biskupija, 25 vojnika pripadnika NOS-a i pripadnici izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske županije, kao i 3 Canadaira i 2 Air Tractora. Požar je aktivan, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 02. kolovoza u 16:46 sati dojavu o požaru raslinja na području Primošten Burnji. Požarom je zahvaćena površina od 15 ha trave i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo ukupno  31 vatrogasac sa 13 vozila, dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor. Požar je ugašen 02. kolovoza u 22:50 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 02. kolovoza u 16:42 sati dojavu o požaru raslinja na području Krneta kod Kistanja. Opožarena površina nije procijenjena. Na gašenje su prebacivane snage sa područja Zelića i Mjerkača, kao i tri Canadaira. Požar je aktivan, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

Zadarska županija

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 2. kolovoza u  14:56 sati dojavu o požaru raslinja na Otoku Ugljanu. Požarom je zahvaćeno oko 8 ha borove šume, crnike i nekoliko maslinika. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair, Air Tractor kao i 12 vatrogasaca sa 4 vozila iz SIVP Kukljica, JVP Zadar i DVD-i Preko, Pašman. Požar je lokaliziran 2. kolovoza u 17:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

 

2.8.

15:00

DVA CANADAIRA UPUĆENA NA POŽARIŠTE KOD IMOTSKOG

Dva Canadaira CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas, u srijedu, 02. kolovoza 2017. upućena su na gašenje požara kod Crvenog jezera u blizini Imotskog.

Riječ je o požaru koji je buknuo u blizini velikog  požarišta na kojem su zračne snage djelovale prije dva dana.

Požarište u Kistanjama je još aktivno te se trenutno na gašenju ovog požara nalaze dva Canadaira i tri Airtractora AT-802. Zračne snage djeluju cijeli dan na ovom požarištu ulažućii napore kako bi ga stavili pod nadzor gasitelja. U međuvremenu aktivirao se požar i u Raslini kod Šibenika, ali je brzom reakcijom zračnih snaga sa jednim Canadairom i tri Airtractora i djelovanjem zemaljskih vatrogasaca požar ugašen.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 146 požara (54 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 33 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1170 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 37 000 tona vode te je prevezeno 211  vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

Foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

 

 

11:00

PET PROTUPOŽARNIH AVIONA  OD RANOG JUTRA NA  POŽARIŠTU KOD KISTANJA

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, danas, u srijedu, 02. kolovoza 2017. od ranog jutra sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja sa dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Riječ je o požarištu na kojem su i jučer zračne snage  djelovale sa ukupno osam protupožarnih aviona, pet Canadaira i tri Airtractora pri čemu su izbacili oko 180 vodenih bombi i ostvarili 30 sati naleta na požarištu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 144 požara (53 u Šibensko-kninskoj, 47 u Splitsko-dalmatinskoj, 33 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1170 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 37 000 tona vode te je prevezeno 211  vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

Foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

                                                    

9:00

Splitsko-dalmatinska županija

Požar kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15  sati i koji je lokaliziran istog dana u 20:00 sati još se osigurava i sanira. Požarom je zahvaćeno oko 70 ha borove šume i niskog raslinja.

Ukupno su u gašenju požara sudjelovala 3 protupožarna zrakoplova Canadair (31. srpnja) i ukupno 110 vatrogasaca sa 28 vozila iz DIP Split, JVP Split i Imotski, DVD Imotski, Lovreč, Žrnovnica, Split, Dugi Rat, Omiš, Kučiće, Makarska i Brela, te sezonci Sinj, sezonci Split i sezonci Zagvozd. Od 01. kolovoza od 15:00 sati otpuštene su sve snage osim vatrogasaca iz Imotskog, Zagvozda i Lovreća koji su nastavili sa osiguranjem i saniranjem požarišta.

 

Šibensko-kninska županija

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 01. kolovoza u 13:01 sati dojavu o požaru raslinja na području Civljane Donje - Zelenovići. Požarom je zahvaćena površina od 1 ha trave, niskog raslinja i makije. Pri preletu sa drugog požara u gašenju su se odmah uključila 3 Air tractora. Osim njih u gašenju su sudjelovala 2 vatrogasca DVD-a Kijevo sa jednim vozilom. Požar je ugašen 01. kolovoza u 15:41 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 01. kolovoza u 14:25 sati dojavu o požaru raslinja na području Kistanje između zaseoka Mjerkači i Lalići. Požar je vrlo brzo zahvatio veću površinu trave, niskog raslinja, makije, smrike i nešto borove šume. U gašenju su uključena 64 vatrogasca sa 24 vozila iz DVD Kistanje, Skradin, Dubravice, Knin, Drniš, Promina, Bilice, Ervenik, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Vodice, Tisno, JVP Knin, DIP Šibenik i DIP Zadar te Županijski vatrogasni zapovjednik. U gašenju je osim zemaljski snaga angažirano i 8 protupožarnih zrakoplova (5 Canadaira te 3 Air tractora.) Do noći je procijenjena opožarena površina bila oko 450 ha. Tijekom večeri i noći na požarištu je bilo angažirano 25 vatrogasaca sa 9 vozila iz DIP-ova Šibenik i Zadar te DVD-a sveti Juraj Kistanje, Ervenik, Dubravice i Skradin. Gašenje je u tijeku, a 2 protupožarna zrakoplova Canadair će od 07:00 sati biti ponovno angažirani u gašenju ovog požara.

 

Zadarska županija

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 01. kolovoza u  20:57 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Srb. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha niskog raslinja i borove šume.

U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Gračac i DVD Srb. Požar je ugašen u 23:20 sati.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Dana 01. kolovoza u 14:45 sati u JVP Metković zaprimljena je dojava o požaru raslinja na području Glušci kod Metkovića. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP i DVD Metković te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 22:00 sati.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

1.8.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 29. srpnja u 15:20 sati na otoku Čiovu, na predjelu Mastrinka, ugašen je 31. srpnja u 07:30 sati.

ŽVOC Split zaprimio je 31. srpnja u 16:15  sati dojavu o požaru raslinja na području Imotskog kod Crvenog jezera. Požarom je zahvaćeno oko 25 ha guste borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Canadair i ukupno 110 vatrogasaca sa 28 vozila iz DIP Split, JVP Split i Imotski, DVD Imotski, Lovreč, Žrnovnica, Split, Dugi Rat, Omiš, Kučiće, Makarska i Brela, te sezonci Sinj, sezonci Split i sezonci Zagvozd. Požar je lokaliziran 31. srpnja u 20:00 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

ŽVOC Split zatražio je 31. srpnja u 13:07 sati pomoć u gašenju požara raslinja na minski sumnjivom području kod Bravčevog Dolca na Dinari. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave i niskog raslinja. Tijekom dana u dva navrata izvršeno je izviđanje požarišta protupožarnim zrakoplovom Air Tractor, ali nije bilo potrebe za djelovanjem. Požarište nadzire DVD Vrlika sa 3 vatrogasca i 1 vozilom.

 

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 31. srpnja u 12:26 sati dojavu o požaru raslinja na području Dazline. Požarom je zahvaćena površina od 7 ha trave, niskog raslinja i smrike, te je nagoreno 200 stabala maslina i 50 stabala smokve. U gašenju požara sudjelovala su 3 zrakoplova Airtractor, te ukupno 24 vatrogasca i 10 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i DVD Vodice, Pirovac, Tisno, Bilice i Šibenik. Požar je ugašen 31. srpnja u 17:30 sati.

 

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 31. srpnja u 14:30 sati dojavu o požaru raslinja kod Svetog Filipa i Jakova. Požar su gasila 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor te 7 vatrogasaca i 3 vozila iz JVP Biograd i DVD Sv. Filip i Jakov. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen 31. srpnja u 15:55 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 31. srpnja u 16:00 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Pagu kod Solane u Pagu. Požar su gasili: 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor te 12 vatrogasaca i 4 vozila iz DVD Pag. Požarom je zahvaćeno oko 28 ha trstike, trave, niskog raslinja i 10 stabala smokve.Požar je ugašen u 31. srpnja u 20:15 sati.

 

30.7.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na otoku Hvaru kod naselja Vrbanj, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 27. srpnja u 17:30 sati, ugašen je 29.07. u 07:00 sati.

 

ŽVOC Split zaprimio je 29. srpnja u 15:20 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Čiovu, na predjelu Mastrinka. Požarom je zahvaćena površina od 3 ha borove šume, makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva helikoptera Mi-8 MTV sa uređajem za gašenje, te ukupno 76 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom iz vatrogasnih postrojbi sa trogirskog, kaštelanskog i splitskog područja, te DIP Split. Upućen je i jedan zrakoplov Canadair, za čije angažiranje nije više bilo potrebe, te je tijekom dolaska na požarište vraćen u bazu.

Požar je lokaliziran u 17:35 sati, a dežurstvo tijekom noći od strane DVD Trogira.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

JVP Metković zaprimio je 29. srpnja u 17:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Vidonje, općina Zažablje. Požarom je zahvaćena površina od 20 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila iz JVP Metković i DVD Metković. Požar je ugašen u 21:00 sati.

   

29.7.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na otoku Hvaru kod naselja Vrbanj, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 27. srpnja u 17:30 sati, tijekom dana i noći 28. srpnja sanirali su vatrogasci SIVP Jelsa, DVD Stari Grad, Hvar i Jelsa.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Požar za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati i koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, ugašen je dana 27. srpnja u 23:00 sati.

 

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 28. srpnja u 9:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Mirlović Zagore, zaseok Sudari. Požarom je zahvaćena površina od 2 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su 3 zrakoplova Airtractor, te ukupno 14 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i DVD-a Unešić, Drniš i Perković. Požar je ugašen u 13:56 sati. 

28.7

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati, na Svilaji, između Otišića i Maljkova, ugašen je 27. srpnja u 17:00 sati.  

ŽVOC Split zaprimio je 27. srpnja u 07:30 sati dojavu o požaru raslinja na Dinari između Bravčevog Dolca i Krajinovih Staja. Požar je zahvatio 1,5 ha trave i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractora, te tri  vatrogasca sa jednim vozilom iz DVD Vrlika. Požar je ugašen 17:00 sati. 

ŽVOC Split zaprimio je 27. srpnja u 17:30 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru kod naselja Vrbanj. Požar je zahvatio 12 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 50 vatrogasaca sa 15 vozila iz SIVP Jelsa, DVD-a: Starigrad, Hvar i Jelsa. Požar je lokaliziran u 22:00 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta. 

Dubrovačko-neretvanska županija 

Požar za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati i koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, lokaliziran je dana 26. srpnja u 19:30 sati. Požarom je zahvaćeno oko 160 ha bjelogorične šume i visoke makije. Tijekom dana 27. srpnja nadzor i dežurstvo od strane JVP Konavle. 

Zadarska županija 

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 23. srpnja u 13:50 sati na području Srba – Lički Osredci, ugašen je 24. 07. u 16:29 sati. 

ŽVOC Zadar zaprimio je 27. srpnja u 14:25 sati dojavu o požaru raslinja kod Dračevca Zadarskog. Požar je zahvatio 5 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je  sedam vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Zadar. Požar je ugašen u 16:20 sati. 

27.7.

Šibensko-kninska županija 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 26. srpnja u 11:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Brištane kod Drniša. Požarom je zahvaćena površina od 10 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, te ukupno 23 vatrogasaca i devet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i DVD-a Ružić i Promina.Požar je ugašen u 18:25 sati. 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 26. srpnja u 17:51 sati dojavu o požaru raslinja na području Zatona na predjelu brda Orljak. Požarom je zahvaćena površina od 8,75 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair, te ukupno 31 vatrogasac i 13 vatrogasnih vozila iz JVP-e Šibenik i Vodice, te DVD-a Šibenik, Vodice, Zaton, Zablaće, Brodarica i Grebaštica. Požar je lokaliziran u 21:34 sati, a ugašen je u 00:10 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati, na Svilaji, između Otišića i Maljkova još uvijek povremeno izdimljava. Požar koji je nastao na dijelom minski sumnjivom području zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja, te niske hrastove šume. Tijekom dana 26. srpnja nije bilo djelovanja sa zračnih snagama, a požarište je nadziralo DVD Muć.

 

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sati, na području Srinjina – Račnik – Tugare – Žrnovnica, ugašen je 25. srpnja u 12:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika.

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. srpnja u 09:47 sati, na području Lečevice- Uble, ugašen je dana 26. srpnja u 08:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 15 ha borove šume, makije i trave.

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 22. srpnja u 17:23 sati, na području Bitelića – Ravno Vrdovo, ugašen je dana 25. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 1500 ha trave i niskog raslinja.

 

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 25. srpnja u 12:41 sati, na području Solina, kod groblja, ugašen je 26. srpnja u 10:30 sati. Požar je zahvatio 0,6 ha borove šume.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

 

Požar za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati i koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, lokaliziran je dana 26. srpnja u 19:30 sati. Požarom je zahvaćeno oko 160 ha bjelogorične šume i visoke makije. Tijekom dana 26. srpnja nadzor i dežurstvo od strane JVP Konavle.

 

Zadarska županija

 

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 23. srpnja u 13:50 sati na području Srba – Lički Osredci, je pod nadzorom gasitelja. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha niskog raslinja, bukove i borove šume.Požarište nadziru vatrogasci iz DVD Srba.

 

26.7.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 24. srpnja u 12:22 sati, na području Pokrovnika kod Midenog Brda, ugašen je 25. srpnja  u 06:34 sati.

 

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 24. srpnja u 21:53 sati dojavu o požaru raslinja na području Dinare, vrh Plješivica. Požarom je zahvaćena površina od 9 ha trave i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 9 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD Knin.

Požar je ugašen 25. srpnja u 19:00 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati, na Svilaji, između Otišića i Maljkova još uvijek povremeno izdimljava. Požar koji je nastao na dijelom minski sumnjivom području zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Tijekom dana 25. srpnja jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor i jedan protupožarni zrakoplov Canadair su vršili izviđanje, a požarište nadzire DVD Sinj. Dio požara koji je zahvatio Šibensko-kninsku županiju ugašen je 25. srpnja u 14:00 sati, a opožareno je oko 10 ha trave i niskog raslinja na minski sumnjivom području. U gašenju je sudjelovalo DVD Ružić sa 3 vatrogasca i jednim  vatrogasnim vozilom.

 

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sati, na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata. Požarište nadzire DVD Žrnovnica.

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. srpnja u 09:47 sati, na području Lečevice- Uble, pod nadzorom je gasitelja. Tijekom dana 25. srpnja angažiran je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor za sanaciju rubnih dijelova, te zapovjednik operativne zone Kaštela i vatrogasci DVD Zagora. Požar je lokaliziran u 10:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 15 ha borove šume, makije i trave.Požarište nadzire DVD-a Zagora.

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 22. srpnja u 17:23 sati, na području Bitelića – Ravno Vrdovo, pod nadzorom je gasitelja. Tijekom dana 25. srpnja jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor i jedan protupožarni zrakoplov Canadair su vršili izviđanje, a požarište nadzire DVD Sinj.

 

Požar deponija smeća i raslinja za koji je DVD Jelsa zaprimilo dojavu 22. srpnja u 19:20  sati, lokaliziran je 23. srpnja u 20:00 sati. Tijekom dana 25. srpnja radilo se na sanaciji deponija.

 

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 24. srpnja u 21:17 sati, između Solina i Klisa na području Rupotina, ugašen je 25. srpnja u 08:00 sati.

 

ŽC 112 Split zaprimio je 25. srpnja u 08:08 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru kod mjesta Gromin Dolac. Požar je zahvatio 1 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca i 4 vozila iz SIVP Hvar i DVD Jelsa. Požar je ugašen u 13:00 sati, ali se i dalje vrši dežurstvo na požarištu.

 

ŽC 112 Split zaprimio je 25. srpnja u 12:41 sati dojavu o požaru raslinja na području Solina, kod groblja. Požar je zahvatio 0,6 ha borove šume. U gašenju požara sudjelovali su: jedan protupožarni zrakoplov Canadair, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor (u izviđanju bacio jednu bombu), te ukupno 40 vatrogasaca i 15 vozila iz JVP Split, DVD Solin, Žrnovnica, Mladost, Vranjic i Split. Požar je lokaliziran u 14:55 sati, a tijekom noći se vršila sanacija požarišta.

 

ŽVOC Split zaprimio je 25. srpnja u 13:10 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru kod mjesta Vrbanj, područje Babićevica. Požar je zahvatio 1,5 ha trave, niskog raslinja, vinograda i maslina. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 30 vatrogasaca i 11 vozila iz SIVP Hvar, DVD Jelsa i DVD Stari Grad. Požar je ugašen u 18:00 sati, ali se i dalje vrši dežurstvo na požarištu.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati i koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, je pod nadzorom gasitelja. Požarom je zahvaćeno oko 160 ha bjelogorične šume i visoke makije. Tijekom dana 25. srpnja u gašenju požara sudjelovali su JVP Konavle i dislokacija Virje sa 8 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila, koji i dalje vrše nadzor i sanaciju.

 

Zadarska županija

 

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 23. srpnja u 13:50 sati na području Srba – Lički Osredci, je pod nadzorom gasitelja. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha niskog raslinja, bukove i borove šume.Požarište nadzire DVD Srb sa 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila i po potrebi sanira povremene pojave plamena zbog debelih naslaga otpalog lišća i borovih iglica.

 

 

25.7.

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 zaprimio je 24. srpnja u 12:22 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Pokrovnika kod Midenog Brda. Požarom je zahvaćena površina od 15 ha trave, niskog raslinja, grabove i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri Canadaira te 36 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz DIP Šibenik, JVP Drniš i DVD-a Drniš, Šibenik, Zablaće, Bilice i Unešić.
Požar je lokaliziran u 23:25 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 zaprimio je 24. srpnja u 16:34 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Tisna kod Gračina Brda. Požarom je zahvaćena površina od 1,5 ha trave i visokog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva Canadaira te 26 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i DVD-a Tisno, Pirovac, Zaton i Vodice.
Požar je ugašen u 19:22 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 zaprimio je 24. srpnja u 19:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Donjeg Vinova kod naselja Grbeši. Požarom je zahvaćena površina od 1,5 ha trave, niskog raslinja i grabove šume. U gašenju požara sudjelovala su dva Canadaira, dva Air Tractora te 8 vatrogasaca sa 3 vatrogasnih vozila iz DVD Perković i Ružić
Požar je ugašen u 21:40 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 24. srpnja požarište se nadgledalo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata.
Na požarištu su lokalne snage i sanacija i dalje u tijeku.

ŽVOC Split zaprimio je 23. srpnja u 09:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Lečevice- Uble. Požar je zahvatio nisko raslinje i makiju. U gašenju požara 24. srpnja sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, dva Air Tractora te ukupno 25 vatrogasaca sa pet vozila iz DIP Divulja koji su desantirani na požarište sa helikopterom, DVD-a Zagora, Kaštela, Mladost i Gomilica. Požar je pod nadzorom gasitelja, a na dežurstvu tijekom noći ostaju lokalni vatrogasci.

Požar raslinja koji je ŽVOC Split zaprimio 22. srpnja u 17:23 sati od Zapovjednika DVD-a Sinj na području Bitelića – Ravno Vrdovo, i dalje je aktivan. Tijekom dana 24. srpnja požar su gasila dva zrakoplova Canadair, kao i 26 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz DVD-a Sinj, Trilj i Vrlika. Za sada je opožareno oko 500 ha većinom trave i niskog raslinja.
Na terenu su tijekom noći angažirani vatrogasci iz DVD-a Sinj.

Požar deponija smeća i raslinja, koje je zaprimilo DVD Jelsa 22. srpnja u 19:20 sati, lokaliziran je 23. srpnja u 20:00 sati. Tijekom dana 24.srpnja radilo se na sanaciji deponija, a tijekom noći na dežurstvu je angažiran DVD Stari Grad.

ŽC 112 Split zaprimio je 24. srpnja u 21:17 sati dojavu o požaru raslinja između Solina i Klisa na području Rupotina. Požar je zahvatio 10 ha trave, makije, drače i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 78 vatrogasaca sa 23 vozila iz JVP Split, DVD-a Klis, Solin, Vranjic, Dugopolje, Split, Podstrana, Žrnovnica, Mladost, Gomilica i Kaštela.
Požar je lokaliziran 25. srpnja u 01:00 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavli zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, je pod nadzorom gasitelja. Tijekom dana 24. srpnja u gašenju požara sudjelovale su lokalne vatrogasne snage.
Požarom je zahvaćeno bjelogorična šuma i visoka makija.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 23. srpnja u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Srba – Lički Osredci. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa pet vozila iz JVP Gračac i DVD Srb.
Požar je aktivan, te se tijekom noći nadzirao radi teško pristupačnog terena.
Tijekom jutra će se nastaviti sa gašenjem.

 24.7.

Šibensko-kninska županija 

Požar raslinja koji je dojavljen Županijskom vatrogasnom koordinatoru u ŽC 112 Šibenik 15. srpnja u 15:30 sati na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije, lokaliziran je 22. srpnja u 15:00 sati. Požarom je zahvaćeno oko 400 ha trave, nisko raslinja, borove i hrastove šume. Požar je ugašen 24.07. u 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 23. srpnja požarište se nadgledalo, a zračne snage nisu djelovale na požarištu. Dio požara je u 14:15 sati prešao i na područje Šibensko-kninske županije, gdje većim dijelom gori u minski sumnjivom području i gdje je zahvatio za sada oko 15 ha trave i niskog raslinja. Požar nadziru i gase na području šibensko-kninske županije DVD Ružić.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata.

23. srpnja u 22:05 sati, aktivirao se požar u Tugarama prema crkvi sv. Kate. Požar su gasili DVD Omiš, Kučiće, Gata i Žrnovnica, te JVP Split. Ugašeno u 23:10, opožareno 2500m2 niskog raslinja i borovine, a na dežurstvu ostaju DVD Gata. Na požarištu su lokalne snage iz DVD-a Podstrana, Omiš, Gata, Solin i Vranjica, te JVP Split. Dežurstvo i  sanacija i dalje u tijeku.

 

ŽVOC Split zaprimio je 23. srpnja u 09:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Lečevice- Uble. Požar je zahvatio nisko raslinje i makiju. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 20 vatrogasaca sa šest vozila iz DVD-a Zagora, Kaštela, Mladost, Gomilica i Zadvarje. Požar je lokaliziran, a na dežurstvu su vatrogasci DVD Zagora i Kaštela.

Dva požara raslinja koje je zaprimilo DVD Marina 22. srpnja u 14:46 sati na području Blizne Donje i 22. srpnja u 15:55 sati na području Vinovca, ugašeni su 23. srpnja u 08:00 sati. U oba požara ukupno je opožareno 10 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume.

Požar raslinja koji je ŽVOC Split zaprimio 22. srpnja u 17:23 sati od Zapovjednika DVD-a Sinj na području Bitelića – Ravno Vrdovo, i dalje je aktivan. Tijekom dana 23. srpnja požar je zaprijetio vikend naselju, te su angažirana tri protupožarna zrakoplova Air Tractor i jedan zrakoplov Canadair, kao i 17 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz DVD Sinj. Požar je odbijen od naselja, te se u 17:10 sati, ponovo se vratio u BiH. Za sada je opožareno oko 500 ha većinom trave i niskog raslinja. Na terenu su tijekom noći angažirani vatrogasci iz DVD-a Sinj.

Požar deponija smeća i raslinja, koje je zaprimilo DVD Jelsa 22. srpnja u 19:20  sati, je pod kontrolom gasitelja. Tijekom dana 23.srpnja radilo se na sanaciji deponija, a tijekom noći na dežurstvu je angažiran DVD Stari Grad.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavli zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, je pod nadzorom gasitelja. Tijekom dana 23. srpnja u gašenju požara sudjelovala su  tri protupožarnih zrakoplova Canadair, te ukupno 33 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Konavle, DIP Dubrovnik, te DVD Čilipi i dislokacije DVD Virje.

Požarom je zahvaćeno bjelogorična šuma i visoka makija.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 23. srpnja u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Srba – Lički Osredci. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa četiri vozila iz JVP Gračac i DVD Srb,a angažirana su i tri protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je aktivan, te se tijekom noći nadzirao radi teško pristupačnog terena.  Tijekom jutra će se nastaviti sa gašenjem.

ŽVOC Zadar zaprimio je 23. srpnja u 17:45 sati dojavu o požaru raslinja na području Dračevac. Požarom je zahvaćeno 1,2 ha trave, niskog raslinja i nešto maslina. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vozilom iz JVP Zadar. Upućen je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, koji nije imao potrebe djelovati, jer su vatrogasci uspjeli brzom intervencijom spriječiti širenje požara i ugasiti požar. Požar je ugašen u 18:59 sati.

 

23.7.

Šibensko-kninska županija 

Požar raslinja koji je dojavljen Županijskom vatrogasnom koordinatoru u ŽC 112 Šibenik 15. srpnja u 15:30 sati na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije lokaliziran je 22. srpnja u 15:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, borova i hrastova šuma na površini koja još nije procijenjena. Nadziranje požarišta je u tijeku. 

Vatrogasni koordinator je 22. srpnja u 17:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Gorjak kod Gaćeleza. Požarom je zahvaćena površina od 10 ha trave, niskog raslinja hrastove i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 3 Canadaira te 35 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i Šibenik i DVD-a Vodice, Šibenik, Zaton, Pirovac, Bilice, Zablaće i Tisno. Požar je ugašen 23. srpnja u 07:02 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

 

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 22. srpnja nadgledalo se požarište a zračne snage nisu djelovale.

 

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata.

Tijekom 21. srpnja otpuštene su dodatne snage DIP Split i PP NOS HV, a na požarištu su ostale lokalne snage koje i dalje rade na sanaciji i organizirano je dežurstvo.

 

U 12:23 sata zaprimljena je dojava da se na dijelu požarišta kod Mravinaca ponovo aktivirao požar, Opožareno je daljnjih 0,5 ha raslinja. Ovaj dio je lokaliziran u 13:30 sati pa se cijelo požarište ponovno smatra lokaliziranim. U gašenju je sudjelovao 31 vatrogasac sa 9 vozila iz DVD-a Solin i Vranjica te JVP Split sa sezonskim vatrogascima. Tijekom gašenja, 2 vatrogasca DVD-a Vranjic su zbog trovanja dimom primljeni u KBC Split na liječenje.

 

ŽVOC Split zaprimio je 21. srpnja u 17:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Marine kod naselja Vinovac. Požar je zahvatio 6 ha niskog raslinja makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 36 vatrogasaca sa 10 vozila iz DVD-a: Trogir, Marina, Seget-Vranjica, Okrug i Slatine.Požar je ugašen 22 srpnja u 05:30 sati.

 

DVD Marina zaprimila je 22. srpnja u 14:46 sati dojavu o požaru raslinja na području Blizne Donje. Za vrijeme gašenja ovog požara, 22. srpnja u 15:55 sati zaprimljena je i dojava o požaru raslinja na području Vinovca (područje u blizini prvog požara). U gašenju ovi požara sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Canadair te 45 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz DVD-a Marina, Trogir, Seget-Vranjica, Okrug i Slatine te JVP Split sa sezonskim vatrogascima.

U oba požara ukupno je opožareno 5 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume.Prvi požar lokaliziran je u 19:30, a drugi u 20:30 sati. Osiguranje i saniranje rubnih dijelova je u tijeku.

 

ŽVOC Split zaprimio je 22. srpnja u 11:59 sati te preusmjerio u DVD Selca dojavu o požaru raslinja na području Jasenovac kod Povlja. Zbog teško pristupačnog terena (problem dobave vode za gašenje) zatraženo je angažiranje 1 Helikoptera kako bi se prevezao spremnik sa vodom (kruška) na požarište. U gašenju požara sudjelovalo je DVD Selca sa 12 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 16:00 sati, a opožareno je 700 m2 borove šume i makije.

 

ŽVOC Split zaprimio je 22. srpnja u 17:23 sati od Zapovjednika DVD-a Sinj dojavu o požaru raslinja na području Bitelića – Ravno Vrdovo. Zbog mogućnosti da požar zaprijeti vikend naselju angažirana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je odbijen od naselja i trenutno ništa ne ugrožava. Za sada je opožareno oko 50 ha većinom trave i niskog raslinja. Na terenu su i tijekom noći angažirana 5 vatrogasca sa 1 vozilom iz DVD-a Sinj. Požar je aktivan.

 

DVD Jelsa zaprimio je u 22. srpnja u 19:20 dojavu o požaru  obližnjeg deponija smeća koji se proširio na obližnje raslinje. Požar gasi 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz  DVD-a Jelsa, Starigrad i Hvar. Spriječeno je širenje požara na raslinje a sada se sanira sam deponij uz pomoć radnih strojeva.  Požar je za sada pod nadzorom, a gašenje je u tijeku.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavli zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, i dalje je aktivan. U večernjim satima 22. srpnja ponovno je požar prešao iz Crne Gore na područje Hrvatske i to sada nešto sjevernije te se spušta niz brdo Bjelotina oko 500 metara od sela Vodovađa. Postoji mogućnost da će se ujutro angažirati 2 Canadaira. Na terenu su vatrogasci JVP Konavle.

 

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 22. srpnja u 11:30 sati dojavu o požaru raslinja na području kod Galovca. Požarom je zahvaćeno oko 200 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Zadar te DVD-a Galovac i Sukošan. Angažirano je i 5 protupožarnih zrakoplova od čega 2 Canadaira te 3 Air tractora. Požar je ugašen u 15:49 sati.

 

ŽVOC Zadar zaprimio je 22. srpnja u 12:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Babin Dub kod Zemunika. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave, niskog raslinja borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Zadar. Angažirano je i 5 protupožarnih zrakoplova od čega 2 Canadaira te 3 Air tractora.   Požar je ugašen u 16:15 sati.

 

 

22.7.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je dojavljen Županijskom vatrogasnom koordinatoru u ŽC 112 Šibenik 15. srpnja u 15:30 sati na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije i dalje je u nepristupačnom dijelu na planini aktivan. Tijekom 21. srpnja u gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 5 vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD-a Knin i Kijevo. Opožarena površina još nije  procijenjena.

 

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 21. srpnja nadgledalo se požarište.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 12:00 sati na predjelu Dugobaba, ugašen je 21. srpnja u 20:50 sati. U požaru je izgorjelo 400 ha hrastove šume i niskog raslinja.

 

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata.

Tijekom 21. srpnja otpuštene su snage DIP Split i PP NOS HV, a na požarištu su ostale lokalne snage koje i dalje rade na sanaciji i organizirano je dežurstvo.

ŽVOC Split zaprimio je 21. srpnja u 17:20 sati dojavu o požaru raslinja na području Marine kod mjesta Vinovac. Požar je zahvatio 6 ha niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 36 vatrogasaca sa 10 vozila iz DVD-a: Trogir, Marina, Seget-Vranjica, Okrug i Slatine.Požar je lokaliziran u 21:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

 

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavli zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, i dalje je aktivan. Tijekom dana 21. srpnja u gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, a od vatrogasaca na terenu su JVP Konavle sa tri vozila i 12 gasitelja.

21.7.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 20. srpnja u gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. DVD Vrlika nadgleda požarište.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 12:00 sati na predjelu Dugobaba, lokaliziran je 19. srpnja u 12:40 sati. U požaru je izgorjelo 160 ha hrastove šume i niskog raslinja. Tijekom 20. srpnja radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo od strane DVD-a Zagora i Dugopolje.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. srpnja u 09:00 sati kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca, ugašen je 19. srpnja u 12:00 sati. U požaru je izgorjelo 800 ha borove šume, makije, visokog i niskog raslinja i poljoprivrednih površina.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika, te je oštećeno više od 30 stambenih objekata.
Tijekom 20. srpnja otpuštene su sve izvanredne dislokacije iz drugih županija i poslane u svoje matične postrojbe, a na požarištu su ostale lokalne snage iz splitsko-dalmatinska županije, Omiš, Podstrana, Split i JVP Split, te DIP Split sa ukupno 31 vatrogascem i 11 vozila i PP NOS HV sa 25 vojnika.
Na požarištu se i dalje radi na sanaciji i organizirano je dežurstvo.

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 02:04 sata kod Bogomolja prema Sućuraju na otoku Hvaru, ugašen je 20. srpnja u 17:00 sati. U požaru je izgorjelo 25 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto borove šume.

ŽVOC Split zaprimio je 20. srpnja u 19:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Marine kod Blizne Gornje. U požaru je izgorjelo 3 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, kao i ukupno 35 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD--a Marina, Seget i Trogir.
Požar je lokaliziran u 21:20 sati, a ugašen u 00:30 sati.


Dubrovačko-neretvanska županija

Požar za koji je JVP Konavli zaprimila dojavu 19. srpnja u 20:00 sati koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg, i dalje je aktivan. Tijekom dana 20. srpnja u gašenju požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, a od vatrogasaca na terenu su JVP Konavle sa dva vozila i pet gasitelja.
U 07:53 sata ponovno zatraženo angažiranje 2 Canadaira jer se požar ponovno proširio sa područja Crne Gore na područje Republike Hrvatske ali sada nešto sjevernije od mjesta Bani na teško pristupačnom području. Na terenu su sada JVP Konavle sa 12 vatrogasaca i 2 vozila


Zadarska županija

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. srpnja u 23:50 sati na području Ceranja - Vrana južno od Benkovca, ugašen je 18.07 u 21.30 sati.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na nepristupačnom terenu koji je dojavljen 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno od vrha Bat, ugašen je 20. srpnja u 11:04 sati.

Požar raslinja koji je dojavljen Županijskom vatrogasnom koordinatoru u ŽC 112 Šibenik 15. srpnja u 15:30 sati na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije i dalje je u nepristupačnom dijelu na planini aktivan. Tijekom 20. srpnja u gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Air Tractor i ukupno 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD-a Knin i Biskupija. Opožarena površina još nije procijenjena.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 20. srpnja u 14:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Širitovaca kod Drniša. U požaru je izgorjelo 9 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara su sudjelovala tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, kao i ukupno 40 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DIP Šibenik, te DVD-a Drniš, Promina, Kistanje, Ružić i Dubravice. Dva protupožarna zrakoplova Canadair djelovali su na požarištu u preletu sa po jednim bacanjem vode.
Požar je lokaliziran u 17:08 sati, a ugašen u 00:22 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 20. srpnja u 18:09 sati dojavu o požaru raslinja na području Vodica. U požaru je izgorjelo 2 ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, kao i ukupno 38 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik i DVD-a Vodice, Zaton, Pirovac, Tisno, Bilice, Šibenik, Zablaće i Brodarica.
Požar je ugašen u 21:15 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 20. srpnja u 20:45 sati dojavu o požaru raslinja na području Vinovo Donje, u naselju Tomići. Požarom je zahvaćeno 15 ha trave, niskog raslinja, graba, hrasta i smrike. U gašenju požara sudjelovala je JVP Drniš, te DVD-a Unešić i Perković sa ukupno osam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.
Požar je ugašen 21.07. u 07:50 sati.

20.7.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 19. srpnja u gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 12:00 sati na predjelu Dugobaba, lokaliziran je 19. srpnja u 12:40 sati. U požaru je izgorjelo 160 ha hrastove šume i niskog raslinja. Tijekom 19. srpnja požar su gasila i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. srpnja u 09:00 sati kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca, je lokaliziran 18. srpnja u 23:00 sati. U požaru je izgorjelo 800 ha borove šume, makije, visokog i niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tijekom 19. srpnja radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati.
U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika.
Tijekom 19. srpnja požar su uz NOS HV i vatrogasce iz Županije splitsko-dalmatinske i izvanredne dislokacije županija Ličko- senjske, Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Koprivničko- križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Karlovačka, Varaždinska, gasila i dva protupožarna zrakoplova Canadair, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo. Tijekom 20. srpnja izvanredne dislokacije bit će otpuštene u svoje matične postrojbe.

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 02:04 sata kod Bogomolja prema Sućuraju na otoku Hvaru lokaliziran je isti dan u 21:00 sat. U požaru je izgorjelo 25 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto borove šume.
Tijekom 19. srpnja nastavljena je sanacija i dežurstvo na požarištu od strane vatrogasaca iz DVD-a Jelsa, Starigrad i Hvar.

Zadarska županija

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. srpnja u 23:50 sati na području Ceranja - Vrana južno od Benkovca pod nadzorom je vatrogasaca. Vrše se obilasci terena, za sada nije proglašen ugašenim, a površina još nije određena.

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 17. srpnja u 11:35 sati na području Lišani Ostrovački proširio se i na Županiju šibensko-kninsku na područje Ervenika - Gošići.
Tijekom 19. Srpnja uz DIP Zadar i vatrogasne snage iz Zadarske i Šibensko-kninske županije požar su gasila i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Dio požara koji je bio u Zadarskoj županiji ugašen je 19. srpnja u 02:00 sati (za taj dio požarišta površina nije procijenjena) dok je dio požara koji se proširio u Šibensko-kninsku županiju ugašen 19. srpnja u 18:15 sati, a površina je 411 ha trave, makije i hrastove šume.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je dojavljen 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno od vrha Bat još uvijek je aktivan. Požar je na nepristupačnom terenu i za sada ne stvara ugrozu po ljude i/ili materijalna dobra. Ukupna opožarena površina nije procijenjena. Požar se nadgleda od strane JVP Drniš.

Požar raslinja koji je dojavljen Županijskom vatrogasnom koordinatoru u ŽC 112 Šibenik 15. srpnja u 15:30 sati na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije i dalje je u nepristupačnom dijelu na planini aktivan. Tijekom 19. srpnja u gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair i ukupno 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD-a Kijevo, Knin i Biskupija. Opožarena površina još nije procijenjena.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 19. srpnja u 14:09 sati dojavu o požaru raslinja na području Lisca kod Rasline. U požaru je izgorjelo 10 ha trave, niskog raslinja i borove i hrastove šume. U gašenju požara su sudjelovala dva protupožarna zrakoplova Canadair kao i ukupno 27 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Tisno, Zablače i Pirovac.
Požar je ugašen u 21:06 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio 1270 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja. Tijekom 19. srpnja u gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 12:00 sati na predjelu Dugobaba, lokaliziran je 19. srpnja u 12:40 sati. U požaru je izgorjelo 160 ha hrastove šume i niskog raslinja. Tijekom 19. srpnja požar su gasila i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. srpnja u 09:00 sati kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca, je lokaliziran 18. srpnja u 23:00 sati. U požaru je izgorjelo 800 ha borove šume, makije, visokog i niskog raslinja i poljoprivrednih površina. Tijekom 19. srpnja radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 00:42 sata na području Srinjina – Račnik, lokaliziran je 19. srpnja u 11:00 sati.
U požaru je izgorjelo oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume i maslinika.
Tijekom 19. srpnja požar su uz NOS HV i vatrogasce iz Županije splitsko-dalmatinske i izvanredne dislokacije županija Ličko- senjske, Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Koprivničko- križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Karlovačka, Varaždinska, gasila i dva protupožarna zrakoplova Canadair, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta i organizirano je dežurstvo. Tijekom 20. srpnja izvanredne dislokacije biti će otpuštene u svoje matične postrojbe.

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 02:04 sata kod Bogomolja prema Sućuraju na otoku Hvaru lokaliziran je isti dan u 21:00 sat. U požaru je izgorjelo 25 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto borove šume.
Tijekom 19. srpnja nastavljena je sanacija i dežurstvo na požarištu od strane vatrogasaca iz DVD-a Jelsa, Starigrad i Hvar.

Dubrovačko-neretvanska županija

JVP Konavle zaprimili su 19. srpnja u 20:00 sati dojavu o požaru koji se iz Republike Crne Gore proširio na teritorij Republike Hrvatske kod mjesta Bani – sjeveroistočno od graničnog prijelaza Debeli Brijeg u dubini od cca 400 metara. U 06:51 sati su na požarište upućena 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Na terenu su vatrogasci JVP Konavle.

Zračne snage

Dva Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, jutros, u četvrtak, 20. srpnja 2017. angažirana su na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

************

19.7.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio je više od 1000 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja.

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 12:00 sati na predjelu Dugobaba još je uvijek aktivan. Požar je zahvatio za sada neprocijenjenu površinu većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca iz Grada Zagreba i lokalne vatrogasne snage, četiri protupožarna zrakoplova Canadair i helikopter sa uređajem za gašenje. Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a u tijeku je sanacija požarišta.


Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. srpnja u 09:00 sati kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca, je pod nadzorom gasitelja. Požar je zahvatio veću površinu borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom dana 18. srpnja radilo se na sanaciji požarišta, a tijekom noći organizirano je dežurstvo.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 02:30 sati na području Srinjina – Račnik, aktivan je. U požaru je opožareno oko 4500 ha trave, niskog raslinja, borove šume, maslinika. Na požarištu je ukupno 751 gasitelja sa 156 vozila koje čine Županijske vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije, DIP Split i DIP Dubrovnik, te izvanredne dislokacije županija Dubrovačko-neretvanske, Ličko- senjske, Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Koprivničko- križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Karlovačka, Varaždinska kao i NOS HV. Tijekom dana u gašenju požara su bila uključena dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora. Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći organizirano je dežurstvo i sanacija požarišta. U jutarnjim satima zatražena su dva protupožarna zrakoplova Canadair za sanaciju terena.

Požar za koji je ŽC 112 Split zaprimio dojavu 17. srpnja u 02:04 sata kod Bogomolja prema Sućuraju na otoku Hvaru još je aktivan. U požaru je izgorjelo 25 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto borove šume. U sanaciji požarišta 18. srpnja sudjelovali su DVD-a; Jelsa, Starigrad i Hvar, te SIVP Hvar sa 35 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran 17. srpnja u 21:00 sat, a sanacija i dežurstvo u tijeku noći od strane DVD-a Jelsa, Starigrad i Hvar sa 17 vatrogasaca i sedam vozila.

Zadarska županija

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 17. srpnja u 11:38 sati na području Lišani Ostrovački – Radošinovci i dalje je aktivan. U gašenju požara tijekom 18 srpnja sudjelovalo je ukupno 40 vatrogasaca s 12 vozila iz DIP Zadar, JVP Zadar i DVD-a: Lišane Ostrovičke, Sukošan, Obrovac, Pridraga, Žegar, Galovac, Novigrad, Jasenice, Pljusak i Pašman, te od zračnih snaga dva zrakoplova Air Tractora. Opožarena površina još nije procijenjena. Požar je pod nadzorom vatrogasaca i trenutno nema otvorenog plamena. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. srpnja u 23:50 sati na području Ceranje Donje južno od Benkovca i dalje je aktivan. U gašenju požara tijekom 18. srpnja angažirani su JVP Benkovac i Biograd, DVD-a Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Draga i Pakoštane, jedan protupožarni zrakoplov Canadair i četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je pod nadzorom, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je dojavljen 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno od vrha Bat još uvijek je aktivan. Požar je na nepristupačnom terenu i za sada ne stvara ugrozu po ljude i/ili materijalna dobra. Ukupna opožarena površina nije procijenjena. Požar se nadgleda od strane JVP Drniš.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 15. srpnja u 15:30 sati dojavu o požaru raslinja na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije. DVD Biskupija vrši nadziranje požarišta. Opožarena površina je neprocijenjena.
Požar je aktivan u nepristupačnom dijelu na planini.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. srpnja u 11:55 sati na području Pokrovnika, ugašen je 18. srpnja u 06:05 sati.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. srpnja u 18:21 sati na području Bilice - Lugovići - Debeljak, ugašen je 18. srpnja u 19:00 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 17. srpnja u 11:35 sati dojavu o požaru raslinja kod zaseoka Gošići. U požaru je izgorjelo oko 411 ha trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 16 vatrogasaca sa 6 vozila iz DVD-a Ervenik, Dubravice i Skradin. Tijekom noći na požarištu organizirano je dežurstvo i sanacija požarišta.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 18. srpnja u 17:30 sati dojavu o požaru raslinja kod zaseoka Bogatića u općini Promina. U požaru je izgorjelo oko 9 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno10 vatrogasaca sa 3 vozila iz DVD-a Promina i Drniš. Požar je ugašen u 20:55 sati.

*************

18. 7.

Apel građanima Splita uputio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara:

-smanjiti potrošnju vode kako bi se omogućio bolji pritisak vode vatrogascima za gašenje

-korištenje što manje automobila radi što bolje prohodnosti gradskih ulica za vatrogasna vozila

-zatvoriti prozore i koristiti klime zbog povećane koncentracije opasnih plinova u zraku

-djeca, plućni i srčani bolesnici trebaju izbjegavati izlaske na otvoreno, koliko je to moguće

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na dijelom minski sumnjivom prostoru zahvatio je više od 1000 hektra većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 15. srpnja u u 23:18 sati kod mjesta Korušce, zaseok Marovići, ugašen je 16. srpnja u 14:05 sati. U požaru je izgorjelo 30 ha trave, smrike i hrastove šume.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. srpnja u 09:00 sati kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca, je pod nadzorom gasitelja. Požar je zahvatio veću površinu borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom dana 17. Srpnja, zbog jake bure spriječeno je angažiranje zračnih snaga. Na požarištu je tijekom dana i noći angažirano oko 200 vatrogasaca sa 60-ak vozila, iz JVP Imotski, DVD-a Lovreč, Zadvarje, Zagvozd, Omiš, Gata, Kućiće, Dugi Rat, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora, Gradac, Drvenik, Mladost, Kaštela, Žrnovnica, Podstrana, Solin, Marina, Trogir i Slatine, DIP Divulje, DIP Dubrovnik i izvanredna dislokacija iz Dubrovačke i Ličko Senjske županije. Broj vatrogasaca na požarištu se smanjio radi prebacivanja vatrogasaca na požar kod Srinjina. Sanacija požarišta i dežurstvo su i dalje u tijeku.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Split zaprimio je 17. srpnja u 02:30 sati na području Srinjina – Račnik, aktivan je i proširio se nošen burom prema naseljima Sitno Donje i Gornje, Žrnovnica, Perun i ušao u Grad Split, gdje je zahvatio objekte u predjelu Dračevca i Kamena, te ugrozio benzinsku pumpu. Zbog gašenja zatraženo je iskapčanje sva tri dalekovoda: D2 74 Zakučac – Konjsko, D2 D7 Zakučac – Bilice, i D 148/1/2. Na požarištu je ukupno 384 gasitelja sa 102 vozila koje čine Županijske vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije, DIP Split i DIP Dubrovnik, te izvanredne dislokacije županija Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske, Koprivničko- križevačke i Grada Zagreba, te NOS HV 53 vojnika i šest vozila. Tijekom jutra će poletjeti sve raspoložive zračne snage. Na požarište su upućene i dodatne snage iz Grada Zagreba sa 250 vatrogasaca i 60 vozila, kao i Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Karlovačka, Varaždinska i Međimurska.

ŽC 112 Split zaprimio je 17. srpnja u 02:04 sata dojavu o požaru raslinja kod Bogomolja prema Sućuraju na otoku Hvaru. U požaru je izgorjelo 25 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto borove šume. Na požar su upućeni DVD-a; Jelsa, Sućuraj, Starigrad i Hvar, te SIVP Hvar sa 35 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Tijekom dana djelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 21:00 sat, a sanacija i dežurstvo u tijeku noći od strane DVD-a Jelsa, Starigrad i Hvar sa 15 vatrogasaca i četiri vozila.

DVD Šolta zaprimilo je 17. srpnja u 15:38 sata dojavu o požaru smeća na deponiju na otoku Šolti. U požaru je izgorjelo smeće i trava. Požar su gasili jedan zrakoplov Canadair i DVD Šolta sa 12 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 19:00 sati.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je dojavljen 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno od vrha Bat još uvijek je aktivan. Požar je na nepristupačnom terenu i za sada ne stvara ugrozu po ljude i/ili materijalna dobra. Ukupna opožarena površina nije procijenjena. Požar se nadgleda od strane JVP Drniš.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 15. srpnja u 15:30 sati dojavu o požaru raslinja na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije. DVD Biskupija vrši nadziranje požarišta. Opožarena površina je neprocijenjena.
Požar je aktivan u nepristupačnom dijelu na planini.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 16. srpnja u 10:39 sati na području Brodarice – Šibenik, ugašen je 17. srpnja u 06:00 sati. U požaru je izgorjelo 4 ha borove šume i makije.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 16. srpnja u 20:28 sati na području Košave između Vrpolja i Perkovića, ugašen je 17. srpnja u 19:15 sati.
U požaru je izgorjelo 53 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom dana 17.srpnja za gašenje požara angažirana su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, kao i 39 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice te DVD-a; Šibenik, Perković, Grebaštica, Zablaće, Bilice, Zaton, Primošten i Brodarica.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik, zaprimio je 17. srpnja u 11:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Pokrovnika. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 27 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP Drniš i Šibenik, DIP Šibenik, te DVD-a Drniš, Šibenik i Promina. Opožareno je 12 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
Požar je lokaliziran u 19:45 sati, a ugašen u 06:05 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik, zaprimio je 17. srpnja u 18:21 sati dojavu o požaru raslinja na području Bilice - Lugovići - Debeljak. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 69 vatrogasaca sa 22 vozila iz JVP Vodice i Šibenik, DIP Šibenik, te DVD-a Tisno, Pirovac, Šibenik, Skradin, Rogoznica, Primošten, Dubravica, Grebaštica i Vodice. Opožareno je 58 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a dežurstvo i sanacija u tijeku sa 28 vatrogasaca i 10 vozila.

Zadarska županija

Požar raslinja za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 15. srpnja u 21:18 sati na Pagu kod mjesta Košljun, ugašen je 17. srpnja u 06:00 sati. Opožarena površina nije procijenjena.

ŽVOC Zadar zaprimio je 17. srpnja u 11:38 sati dojavu o požaru raslinja na području Lišani Ostrovački – Radošinovci. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 43 vatrogasaca s 15 vozila iz JVP Zadar i DVD-a: Lišane Ostrovičke, Sukošan, Obrovac, Pridraga, Žegar, Galovac, Novigrad, Jesenice, Pljusak i Pašman, te od zračnih snaga dva zrakoplova Canadaira i pet Air Tractora. Opožarena površina još nije procijenjena. Požar je i dalje aktivan.

Požar raslinja za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. srpnja u 00:09 sati kod Polače, ugašen je 17. srpnja u 11:35 sati. U požaru je izgorjelo 20 ha trave, niskog raslinja, maslina i vinograda.

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. srpnja u 23:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Ceranje Donje južno od Benkovca. Angažirani su JVP Benkovac, DVD-i Stankovci i Pakoštane. Tijekom dana angažirana su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je pod nadzorom, a sanacija i dežurstvo u tijeku.

Zračne snage

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, nakon smirivanja bure, angažirane su jutros, u utorak, 18. srpnja 2017. od 6,00 sati, na gašenju požara kod Splita.
Na široku vatrenu frontu upućena su dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 koji će prioritetno gasiti požar na najugroženijim područjima.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju 10 požara na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pri čemu su ostvarile 74 sata naleta i na požarišta izbacile 3 500 tona vode.

Tijekom prošle noći, u Raketnoj bazi Žrnovnica i gradskim četvrtima Kamen i Kila u Splitu, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su bili angažirani na gašenju požara, a nakon toga kontroli opožarenog područja. Također, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Lori i Divuljama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 96 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 28 Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26 000 tona vode te prevezena 193 vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

VOS, 17. / 18. srpnja 2017.

* * * *

17. 7. 2017.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je dojavljen 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno od vrha Bat još uvijek je aktivan. Požar je na teško pristupačnom terenu te se većina gašenja vrši gašenjem protupožarnim zrakoplovima. Požar za sada ne stvara ugrozu po ljude i/ili materijalna dobra. Ukupna opožarena površina nije procijenjena.
Tijekom dana u gašenju su sudjelovali JVP i DVD Drniš i sprječavali da se požar ne proširi u borovu šumu. Tijekom noći požar su nadgledala 2 vatrogasca sa jednim vozilom iz JVP Drniš.

Požar raslinja koji je dojavljen 11. srpnja u 13:53 sati na području Raškovića kod Knina, ugašen je 16.07. u 17:00 sati. Opožareno je oko 45 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 15. srpnja u 15:30 sati dojavu o požaru raslinja na sjeverozapadnom dijelu Kozjaka, mjesto Turići kod Biskupije. DVD Biskupija vrši nadziranje požarišta. Opožarena površina još je neprocijenjena.
Požar je aktivan u nepristupačnom dijelu na planini.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. srpnja u 10:39 sati dojavu o požaru raslinja na području Brodarice - Šibenik. Požar je izbio uz samo naselje pa su kuće bile u neposrednoj opasnosti te je oštećena jedna fasada te dva krovišta. Opožarena površina je oko 4 ha borove šume i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 61 vatrogasac sa 23 vozila IZ JVP Šibenik i Vodice, DIP Šibenik, DVD-i Brodarica, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Bilice, Zaton, Pirovac, Primošten, Perković i Vodice te 2 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je lokaliziran u 14:17 sati, osiguranje požarišta je u tijeku.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 16. srpnja u 14:55 sati dojavu o požaru raslinja na području Stare Straže kod Knina. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP Knin, DIP Šibenik te DVD-a Kijevo, Biskupija i Šibenik. Opožareno je 1,5 ha trave i niskog raslinja.
Požar je ugašen u 20:00 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik, zaprimio je 16. srpnja u 22:08 sati dojavu o požaru raslinja na području Mideno brdo kod Drniša. U gašenju požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Drniš, DIP Šibenik te DVD-a Drniš, Ružić i Promina. Opožareno je 2 ha trave i niskog raslinja i smreke.
Požar je ugašen u 17. srpnja u 1:50 sati.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 zaprimio je 16. srpnja u 20:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Košave između Vrpolja i Perkovića. U gašenju požara sudjeluje 39 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice te DVD-a: Šibenik, Perković, Grebaštica, Zablaće, Bilice, Zaton ,Primošten i Brodarica. Gori trava, nisko raslinje i borova šuma. Zatraženo je angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor te 2 Canadaira.
Požar je aktivan, gašenje je u tijeku..

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Požar koji je nastao na djelom minski sumnjivom prostoru zahvatio je više od 1000 ha većinom trave i niskog raslinja te niske hrastove šume. Požar ne ugrožava naselja.

DVD Brela zaprimio je 15. srpnja u 12:47 sati dojavu o požaru raslinja kod Gornjih Brela. Požar su bila gasila 2 protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 65 vatrogasaca s 14 vozila iz i DVD-a: Brela, Baška Voda, Makarska i Zadvarje te DIP Divulje. Opožarena površina je oko 12 ha.
Požar je ugašen 16. srpnja u 14:05 sati.

ŽVOC Split zaprimio je 15. srpnja u 23:18 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Korušce, zaseok Marovići. U gašenju požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa 8 vozila iz DVD-a Zagora, Klis, Solin, Dugopolje, Mladost, Gomilica i Kaštela
Opožareno je 30 ha trave, smrike i hrastove šume.
Požar je pod nadzorom.

ŽVOC Split zatražio je 16. srpnja u 09:00 sati angažiranje zračnih snaga za požar kod Ciste Provo – Prpuša kod Šestanovca (dojavljen u 112 Split u 03:01 sati 16. srpnja). Požar je zahvatio veću površinu borove šume, makije i niskog raslinja. Zbog jake i olujne bure spriječeno je angažiranje zračnih snaga već se krenulo u angažiranje dodatnih zemaljskih snaga. Na požarištu je tijekom dana i noći angažirano oko 200 vatrogasaca sa 60-tak vozila iz JVP Imotski, DVD-a Lovreć, Zadvarje, Zagvozd, Omiš, Gata, Kućiće, Dugi Rat i JVP. Imotski, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora, Gradac, Drvenik, Mladost, Kaštela, Žrnovnica, Podstrana, Solin, Marina, Trogir i Slatine, DIP Divulje, DIP Dubrovnik i izvanredna dislokacija iz Dubrovačke i Ličko Senjske županije.
Požar je aktivan , gašenje je u tijeku.

ŽVOC Split zaprimio je 17. srpnja u 02:30 sati dojavu o požaru raslinja na području Srinjina – Račnik. Požar se nošen burom proširi prema naselju srinjine i ugrozio kuće. Zbog gašenja zatraženo je iskapčanje sva tri dalekovoda: D2 74 Zakučac – Konjsko, D2 D7 Zakučac – Bilice, i D 148/1/2. Do 06:00 sati angažirano je 73 vatrogasaca sa 22 vozila iz JVP Split, te DVD-a Žrnovnica, ,Podstrana, Split, Dugi Rat, Omiš, Gata, Solin, Klis, Mladost, Okrug i Gomilica. Tijekom jutra upućena su 3 Canadaira ali zbog turbulencija nisu mogla djelovati.
Požar je aktivan, a gašenje je u tijeku.

ŽC 112 Split zaprimio je 17. srpnja u 02:04 sata dojavu o požaru raslinja kod Bogomolja prema Sučuraju na otoku Hvaru. Na požar su upućeni DVD-i: Jelsa, Sućuraj, Starigrad i Hvar te SIVP Hvar. Osim vatrogasaca od 07:22 sati na požarište djeluje i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Gori trava, nisko raslinje, makija i nešto borove šume.
Požar je aktivan, gašenje je u tijeku.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. srpnja u 09:50 sati dojavu o požaru na divljem deponiju smeća kod Bibinja koji je zahvatio i borovu šumu. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te 16 vatrogasaca s 6 vozila iz JVP Zadar. Osim samog divljeg deponija smeća opožareno je oko 0,5 ha borove šume
Požar je ugašen u 16. srpnja u 14:10 sati.

Požar raslinja koji je dojavljen u ŽVOC Zadar 15. srpnja u 13:20 na lokaciji Lišani Ostrovački – Dobropoljci i na kojem su djelovala 4 Canadaira i 4 Air Tractora ugašen je ali opožarena površina još nije procjenjena.

Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 15. srpnja u 16:08 sati kod Sikova, sjeverno od Svetog Filipa i Jakova, ugašen je 16.srpnja u 05:00 sati. Opožarena površina nije procijenjena.

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. srpnja u 20:55 dojavu o požaru raslinja na području Benkovačko selo. Požar su gasili vatrogasci iz DIP Zadar, JVP Benkovac, Zadar i Gračac, DVD-i Jasenice, Obrovac, Škabrnja, Pakoštane, Stankovci, Pridraga i Novigrad i DVD Žegar. Opožarena površina koja je zahvatila borovu šumu, travu i nisko raslinje još je neprocijenjena.
Požar je ugašen 16. srpnja u 08:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. srpnja u 21:18 dojavu o požaru raslinja na Pagu kod mjesta Košljun. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 32 vatrogasaca s 13 vozila iz DVD-a: Pag, Kolan, Povljana, Lun, Ražanac, Novalja i DIP-a Zadar.
Nakon smirivanja bure gašenju su se priključila 3 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a saniranje i dežurstvo na požarištu je u tijeku.

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. srpnja u 21:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Bilišana kod Obrovca. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 10 vatrogasaca s 3 vozila iz DVD-a: Obrovac, Jesenice i Žegar. Požarom je zahvaćeno 15 ha trave i niskog raslinja, a ugašen je 16.srpnja u 08:00 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 15. srpnja u 22:35 sati dojavu o požaru raslinja na području Tinja kod Biograda. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 14 vatrogasaca s 7 vozila iz JVP Biograd te DVD-a: Polača, Drage, Galovac, Pakoštane i Sveti Filip i Jakov. Požarom je zahvaćeno 18 ha trave, niskog raslinja, maslinika i vinograda, a ugašen je 16.srpnja u 09:10 sati.

ŽVOC Zadar je 16. srpnja u 00:16 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Viru. Požarom je bila zahvaćena veća još neprocijenjena površina trave, niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar i DVD Privlaka te 3 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen u 16:30 sati.

ŽVOC Zadar je 16. srpnja u 00:09 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja kod Polače. Opožarena površina trave, niskog raslinja i hrastove šume još nije procijenjena. Tijekom dana požar su gasili JVP Biograd, DVD-i Galovac, Pakoštane, Polača i DIP Zadar te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je pod nadzorom, a na osiguranju su tijekom noći bili vatrogasci JVP Biograd i Polača.

ŽVOC Zadar je 16. srpnja u 02:30 sati zaprimio dojavu o još jednom požaru raslinja kod Polače u blizini crkve. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasca sa 7 vozila iz JVP Biograd te DVD-a: Biograd, Drage, Pakoštane i Galovac. Opožareno je oko 6 ha niskog raslinja i hrastove šume
Požar je ugašen u 11:00 sati.

ŽVOC Zadar je 16. srpnja u 14:50 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Benkovačka Sela – Kula Atlagić. Opožareno je oko 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca iz JVP Benkovac i Zadar sa 5 vatrogasnih vozila te 2 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je ugašen u 20:30 sati.

ŽVOC Zadar je 16. srpnja u 14:27 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Jankolovica kod Biograda. Opožareno je oko 7,5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa 2 vozila iz JVP Biograd.
Požar je ugašen u 16:41 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. srpnja u 14:53 sata dojavu o požaru raslinja na području Ostrovice kod Lišana Ostrovičkih. Požarom je zahvaćena borova šuma i nisko raslinje na još neprocijenjenoj površini. Požar se je proširio na područje Žažvić u šibensko-kninskoj županiji u kojem je zahvatio oko 30 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Benkovac i DVD Lišane Ostrovičke u dijelu zadarske županije, te 23 vatrogasca sa 8 vozila iz DVD-a: Skradin, Dubravice, Tisno, Vodice, Pirovac, Šibenik i Sveti Juraj Kistanje u dijelu šibensko-kninske županije. Angažirano je i 7 protupožarnih zrakoplova: 5 Canadaira te 2 Air Tractora.
Požar je u dijelu zadarske županije ugašen u 20:55, a u dijelu šibensko-kninske u 17.svibnja u 00:38 sati

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. srpnja u 18:16 sati dojavu o požaru raslinja na području Raštana (između Gornjih i Donjih). Požarom je zahvaćena nisko raslinje te vinogradi i maslinici na površini od 49 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Biograd te DVD-a Sveti Filip i Jakov i Sukošan. Od protupožarnih zrakoplova angažirano su 2 Air Tractora te 5 Canadaira.
Požar je ugašen u 22:25 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 16. srpnja u 23:50 sati dojavu o požaru raslinja na području Ceranja Donjih južno od Benkovca. Angažirani su JVP Benkovac, DVD-i Stankovci i Pakoštane. Radi se o većem požar, gašenje je u tijeku, a zatraženo je i angažiranje 2 protupožarna zrakoplova: Canadair i Air Tractor.
Požar je aktivan , gašenje je u tijeku.

Istarska županija

ŽVOC Pula zaprimio je 16. svibnja u 09:53 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Peroj – Batvači. Požarom je zahvaćeno oko 6 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo su 43 vatrogasca sa 17 vozila iz JVP Pula, DVD-a: Peroj, Fažana, Medulin, Pula i Vodnjan te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 13:30 sati, a saniranje i dežurstvo na požarištu je u tijeku.

Zračne snage

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, nakon smirivanja bure, angažirane su jutros, u utorak, 18. srpnja 2017. od 6,00 sati, na gašenju požara kod Splita.
Na široku vatrenu frontu upućena su dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 koji će prioritetno gasiti požar na najugroženijim područjima.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju 10 požara na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pri čemu su ostvarile 74 sata naleta i na požarišta izbacile 3 500 tona vode.

Tijekom prošle noći, u Raketnoj bazi Žrnovnica i gradskim četvrtima Kamen i Kila u Splitu, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su bili angažirani na gašenju požara, a nakon toga kontroli opožarenog područja. Također, na teren je dodatno upućeno 286 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Lori i Divuljama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 96 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 28 Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26 000 tona vode te prevezena 193 vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: VOS

Foto:J. Jadrijević, HVZ, DVD Kaštela

****



Intervencije