Požar kod Krila Jesenice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/24.sata.mateo.ivić..jpeg

Požar raslinja kod mjesta Krila Jesenice, koji je dojavljen u ŽVOC Split dana 7.09. u 20:11 sati, ugašen je 9. rujna u 06:00 sati.

9. rujna

Požarom je zahvaćena površina od 100 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume. Tijekom jutra dana 08. rujna poslije 07:00 sati na požarištu je padala kiša, te je pomogla vatrogascima u gašenju i saniranju požara. Radi povoljne situacije na požarištu, već upućenih 100 vojnika NOS-a HKoV-a, otpušteno je u 8:30 sati, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogle biti angažirane zračne snage. Do 19:00 sati otpuštene su izvanredne dislokacije vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i DIP-ovi Split i Šibenik, te i jedan dio županijskih snaga. Za gašenje požara tijekom dana 08. rujna, angažirano je ukupno 143 vatrogasca sa 44 vozila, a tijekom noći dežurstvo i sanacija od strane JVP Split i lokalnih DVD-a.

8. rujna

15:00 Snage iz Šibensko-kninske županije s požara u Krilu Jesenice otpuštene su u 13 sati. Snage iz Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije su vraćene s puta prema požaru.

8:00 ŽVOC Split zaprimio je 7. rujna u 20:11 sati dojavu o požaru raslinja kod mjesta Krila Jesenice. Nošen jakim jugoistočnim vjetrom požar se proširio prema sjeverozapadu (prema naseljima Bajnice, Mutogras i Gornja Podstrana) te prema vrhu na sjeveru te je zahvatio veću površinu trave, niskog raslinja, makije i borove šume.

Za gašenje požara angažirano je sa područja Splitsko-dalmatinske županije 131 vatrogasaca sa ukupno 39 vozila iz JVP Split te DVD-a Podstrana, Dugi Rat, Omiš, Gata, Kućiće, Trogir, Marina, Kaštela, Mladost, Gomilica, Žrnovnica, Split, Vranjic, Solin, Klis, Dugopolje, Seget-Vranjica, Sinj, Makarska, Brela, Trilj i Okrug. Zbog brzog širenja požara županijski vatrogasni zapovjednik je zatražio angažiranje DIP-ova Split, Šibenik i Dubrovnik te angažiranje izvanredne dislokacije vatrogasaca iz Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije, te je upućeno još dodatnih 58 vatrogasaca sa 22 vozila.

Također je za danas ujutro zatraženo angažiranje 100 vojnika NOS-a HKoV-a (na požarištu trebaju biti do 08:00 sati) te 4 protupožarna zrakoplova canadair, koji će ovisno o stanju na požarištu i vremenskim uvjetima biti angažirani. U 03:03 sati po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika (situacija na požarištu povoljnija) snage iz Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije upućene nazad u matične postrojbe.

Foto: Mateo Ivić



Intervencije