Poplavljena Zadarska županija

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20170912_163406.jpg

Vatrogasne snage iz susjednih županija vraćene su u matične postrojbe

14.9.

U Zadarskoj županiji situacija se postupno normalizira te se nakon održanog stožera CZ grada Zadra 13. rujna u 20:30 donosi odluka da se dio snaga otpušta. Otpuštene su sve snage iz Splitsko- dalmatinske županije, te DIP Split. Iz Šibensko-kninske županije povučeni su DIP Šibenik, JVP Knin i Drniš te DVD Šibenik, a na terenu su još ostali JVP-i Šibenik i Vodice sa 4 vatrogasca i 2 vozila. Također je otpuštena većina iz Karlovačke županije 17 vatrogasaca dok su na terenu ostala 3 vatrogasca sa 2 vozila.

13.9.

Situacija u Zadarskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana se normalizirala. Vrtići, škole i ostale javne ustanove počele su s radom, a normalizirao se i gradski promet. Vatrogasci su tijekom dana ispumpavali vodu iz gospodarskih i stambenih objekata.

Najteže je na području Nina gdje voda još nije počela s opadanjem stoga se nije moglo početi s ispumpavanjem objekata, a preporuka je i da se voda iz vodovoda ne pije bez prethodnog prokuhavanja. Velike su štete nastale na prometnoj infrastrukturi kao i u solani Nin.

Na području grada Zadra nakritičniji objekt je pročišćivač komunalnih voda u koji su se slile oborinske vode s potoka Ričine te prijeti ekološkom zagađenju stoga vatrogasci aktivno rade na sanaciji objekta.
Sanaciju na otocima Ugljan i Dugi otok rade lokalna dobrovoljno vatrogasna društva dok su na području Zadra u ispomoć stigli vatrogasci Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske te vatrogasci Karlovačke županije.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana bilo angažirano 200 vatrogasaca, 108 pripadnika Oružanih snaga HV-a te130 pumpi.

Danas u posjet dolaze ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike koji će zajedno s predstavnicima lokalne samouprave i VZŽ Zadarske obići pogođena područja i procijeniti razmjere šteta.

"Ukoliko neće biti novih padalina, situacija bi se trebala normalizirati u cijeloj županiji do kraja tjedna", rekao je Željko Šoša, zapovjednik VZŽ Zadarske.

12.9.

Zadarska županija
Dana 11. rujna poslije 07:00 sati županiju je pogodilo jako nevrijeme s obilnim kišama, a najviše područje grada Zadra, Nina, otoka Ugljana i Starigrada. U Zadru su potopljeni dijelovi Opće bolnice, trgovački centar Supernova, mnogobrojne kuće i poslovni prostori. Vodena bujica napravila je velike štete u Općoj bolnici, na prometnicama i prometnoj infrastrukturi, mnogobrojnim objektima i vozilima, a stradalo je i gradsko groblje u Zadru. Na terenu su angažirane osim županijskih vatrogasnih snaga i Državne intervencijske postrojbe iz Zadra, Šibenika i Splita, izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije sa ukupno 58 vatrogasaca i 18 vozila, te 125 pripadnika Oružanih snaga RH. Od navedenih snaga na području Grada Zadra formirano je ukupno 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske koji crpe poplavljene objekte tijekom dana i noći.
Privremeno je obustavljen rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i neće biti u funkciji nekoliko dana, dok se ne obavi njegova sanacija. Voda iz vodoopskrbnog sustava je i dalje zamućena, te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Veći dio gradskih prometnica je očišćen i u funkciji, ali ostaje poziv građanina na pojačan oprez.
Tijekom jutra 12. rujna obaviti će se smjena vatrogasaca izvanrednih dislokacija Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, otpustit će se izvanredna dislokacija Ličko-senjske županije, a u zamjenu je došla izvanredna dislokacija iz Karlovačke županije sa 18 vatrogasaca i 6 vozila.

Dana 11. rujna u 09:50 sati SIVP Dugi otok zaprimio je dojavu za pomoć u ispumpavanju vode iz objekta na području mjesta Sali na Dugom otoku. Na intervenciji sudjelovali DVD Sali i SIVP Dugi otok sa četiri vatrogasca i dva vozila. Intervencija završila u 14:44 sati.

"Jutros je stanje na zadarskom području nešto bolje. Problem vatrogascima predstavlja veliki broj poplavljenih objekata. Samo na području grada Zadra ima preko 1000 poplavljenih objekata, dok ih je u okolnim općinama poplavljeno još oko 1000. Na terenu imamo 250 ljudi sa 120 pumpi na terenu, što je za sada dovoljno- rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske i JVP Zadar Željko Šoša.
Problem predstavljaju i podzemne vode, zbog kojih se neki od objekata stalno iznova pune vodom. Šoša je također istaknuo daje sada pred vatrogascima posao za koji treba puno strpljenja jer ispumpavanje objekata traje dugo, a na većim objektima je angažirano i po nekoliko ekipa.
-J učer smo krenuli sa sanacijom javnih objekata, zdravstvenih ustanova, škola i vrtića. Jutros su sve ceste prohodne jer su uklonjena vozila koja su ostala zarobljena u bujicama, te grane i nanosi koji su blokirali promet. O kakvoj se opasnoj situaciji radili, govori i podatak da su 2 vozila iz JVP Zadar i DVD-a Pljusak zapela u bujici koja ih je potopila-rekao nam je zapovjednik Šoša.

Istarska županija
Tijekom jučerašnjeg dana  u većem dijelu Istarske županije, vatrogasci su imali velik broj intervencija ispumpavanja vode, te uklanjanja stabala, kamenja i blata sa prometnica. VOC Pula je tako zaprimio 28 intervencije ispumpavanja (21 područje Poreč, 6 Rovinja, 1 Umaga).

11.9.

Zadarska županija
Zbog iznimno velike količine padalina i poplavljenih kolnika veliki dio prometnica grada Zadra i šireg zadarskog područja (uključujući i Jadransku magistralu kod Starigrada, između Murvice i Zadra te Bibinja i Sukošana, županijsku cestu ŽC6007 Zadar-Ražanac) zatvorene su za promet. Vatrogasci od ranog jutra rade na ispumpavanju vode iz objekata. Stožer civilne zaštite Grada Zadra donio je odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zadra.

Grad Zadar građanima je uputio molbu da izbjegavaju cestovni promet te da zbog zamućenja vodu prokuhaju prije uporabe.

Istarska županija
Tijekom jučerašnjeg dana  grmljavinsko nevrijeme i velike količine oborina u Istri su poplavile dijelove prometnica, ulica i objekata. Nabujala rijeka Raša odnijela je privremeni nasip postavljen tijekom obnove mosta. Premda je ispod nasipa puštena cijev za protok vode širine jednoga metra, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu.
Najviše intervencija obavili su vatrogasci JVP Rovinj (preko 50) i JVP Poreč (46) te JVP Pazin (25). U Rovinju su odmah po dojavi građana ekipe vatrogasaca izašle na teren i tijekom intervencija ispumpana je voda iz više podruma i stambenih objekata. Istodobno s prometnica je uklanjano granje i stabla, a zasjedao je i dio Stožera Civilne zaštite Grada Rovinj-Rovigna. Koordiniranim akcijama djelatnika JVP Rovinj, Policijske postaje, poduzeća Odvodnje i Komunalnog servisa, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovinjsko Selo te Komunalnog redarstva, sve ceste i prometnice su ispumpane i prohodne, otklonjena su sva stabla i grane koje su predstavljale opasnost za ljude i materijalna dobra. Takvih sličnih 46 intervencija jučer su obavili djelatnici JVP Poreč, a u otklanjanju posljedica jučerašnjeg nevremena angažirani su i danas.
Pazinštinu je također natopila ekstremna kiša. Nabujala je Pazinčica i poplavljene su brojne njive na širem području. Djelatnici JVP Pazin obavili su jučer 25 intervencija ispumpavanja vode iz suterena objekata i na uklanjanju granja ili stabala s prometnica. Snažna grmljavina osim obilnih oborina donijela je i pijavice, jedna se razvila kod Rovinja, a druga na moru ispred Peroja.

Primorsko-goranska županija
U vremenu od 07:02 do 11:53 10. rujna na širem području Opatije zabilježeno je 14 tehničkih intervencija, vatrogasaca prouzrokovanih jakim kišnim nevremenom. U saniranju posljedica sudjelovalo je (kumulativno) 26 vatrogasaca sa 14 vozila iz JVP Opatije.

Foto: 057info, DVD Vranjic, Cropix, HVZ



Intervencije