Veliki požar kod Lokve Rogoznice pod kontrolom vatrogasaca

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/dalmacijanews.jpg

Veliki požar kod Lokve Rogoznice koji je izbio jučer oko 14 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Napravljena je smjena snaga koje do daljnjeg ostaju na čuvanju požarišta. U požaru su izgorjela 2 vatrogasna vozila DVD-a Omiš. Nema ozlijeđenih vatrogasaca. 

ŽVOC Split  zaprimio je 11. kolovoza 2018. u 13:45 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Lokve Rogoznice kod Omiša, u predjelu Ivašnjak. Požar je zahvatio mladu borovu šumu i širio se velikom brzinom potpomognut jakom tramuntanom. Gašenje požara je bilo otežano i zbog teškog terena. Na teren su odmah poslane sve snage sa omiškog područja, te su pozvani vatrogasci i iz ostalih operativnih područja te zatražena pomoć zračnih snaga. Zbog požara je zatvorena Jadranska magistrala na ovom području. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha raslinja i borove šume između Lokve Rogoznice, Medića i Mimica. Spriječeno je širenje požara prema objektima.

Za vrijeme gašenja požara dva vatrogasna vozila su izgorjela. Naime, vatrogasci su pokušali zaustaviti požar na protupožarnom putu, ali zbog jakog vjetra vatra je brzo došla do vozila i zahvatila ih. Svi vatrogasci su se uspješno udaljili i nije bilo ozlijeđenih. Požarište su odmah posjetili župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. Župan Boban je tom prilikom istaknuo da je u kontaktu sa Vladom RH, kako bi što prije pomogli u nadoknadi štete DVD-u Omiš. Opožareno područje je obišao i ministar obrane Damir Krstičević.

U gašenju požara sudjelovalo su DVD-i iz Splitsko dalmatinske županije, JVP Split, Državne intervencijske postrojbe (Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik) sa  ukupno 182 vatrogasca i 47 vatrogasnih vozila, 5 protupožarnih zrakoplova Canadair, 2 Air Tractora i 51 pripadnik protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sa pet vozila,

- Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći i jutra se radilo na sanaciji rubnih dijelova. Napravljena je smjena snaga koje će ostati sigurno do večenjih sati. Od jutros su na terenu bili angažirani po jedan canadair i jedan airtractor. Trenutno nam iz zraka pomaže samo airtractor. Stanje je zadovoljavajuće i nadamo se da neće biti većih promjena -  rekao nam je zapovjednik VZG Omiš Višeslav Pešić.

Veliku fotogaleriju s požarišta pogledajte na:

https://bit.ly/2Mj85Ae

FOTO: Dalmacijadanas.hr

 



Intervencije