Požar HE Dubrovnik

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/du.jpg

Tijelo trećeg radnika za kojim se tragalo pronađen je u odvodnom tunelu HE Dubrovnik.

13. siječnja

21:30 Nakon što je oko 18:00 sati ispražnjen odvodni tunel HE Dubrovnik pronađeno je tijelo trećeg radnika za kojim se tragalo.
Na terenu su bili DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Konavle, DVD Mravinjac, DVD Orašac, DVD Župa Dubrovačka i DVD Čilipi sa ukupno 40 vatrogasaca te pripadnici HGSS-a, Policije, Ronilačkog kluba Dubrovnik, Obalne straže, HE Dubrovnik i građana.

11:00 I tijekom jučerašnjeg dana od jutarnjih sati intezivno se tragalo za trećim radnikom nestalim nakon požara hidroelektrane Dubrovnik u mjestu Plat (2 smrtno stradala radnika hidroelektrane pronađeni ranije).

Pretraživalo se područje cavtatskog i župskog akvatorija u kojoj su od vatrogasnih snaga sudjelovala 33 vatrogasca iz VZG Dubrovnik (JVP i DVD), DVD-a Župa Dubrovačka (vršili su i dalje osiguranje na području hidroelektrane), DVD-a Čilipi i JVP-a Konavle.

Helikopterom se pretraživalo područje od Prevlake pa do Lokruma i Petke, a u pretragu su bili uključeni i pripadnici HGSS-a, djelatnici MUP-a, 2 policijska plovila, brod obalne straže kao i veći broj građana.
Nastavak i inteziviranje pretrage područja nastavlja se i danas od jutarnjih sati.

 Na terenu je ukupno 35 vatrogasaca, a uz županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, aktivni su pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci s 1 vatrogascem,  JVP Konavle i DVD Mravinjac s po 4 vatrogasca,  DVD Orašac sa 7 vatrogasaca, DVD Župa Dubrovačka sa 16 vatrogasaca te DVD Čilipi s 2 vatrogasca.

12. siječnja

11:00 Od jutarnjih sati traje potraga za preostalom nestalom osobom na području hidroelektrane Dubrovnik u mjestu Plat, te području cavtatskog i župskog akvatorija. Na terenu su JVP Konavle, DVD Čilipi, DVD Župa Dubrovačka i VZG Dubrovnika sa 33 vatrogasca od kojih DVD Župa Dubrovačka vrši preventivno dežurstvo na području požarišta u strojarnici koji je ugašen 10.01 u 11:30 sati.

Uslijed požara koji je počeo 10.01.2019 godine u 09:02 sati smrtno su stradale dvije osobe, za jednom se još traga, a šest ih je zadobilo tjelesne ozljede (od kojih četiri teže, a dvoje lakše tjelesne ozljede).

11. siječnja

8:00 Tijekom jučerašnjeg dana na intervenciji je bilo ukupno 29 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz DIP-a Dubrovnik, JVP-a Dubrovački vatrogasci, JVP-a Konavle i DVD-a Župa Dubrovačka.

Uslijed požara smrtno su stradale dvije osobe, za jednom se još traga, a šest ih je zadobilo tjelesne ozljede (od kojih četiri teže, a dvoje lakše tjelesne ozljede).

Izvršena je smjena vatrogasnih snaga i tijekom noći na sanaciji požarišta bilo je ukupno 6 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP-a Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa Dubrovačka. Tijekom dana na sanaciji i osiguranju požarišta biti će angažirani vatrogasci iz DIP-a Dubrovnik, JVP-a Konavle i DVD-a Župa Dubrovačka.

Požar je lokaliziran u 14:01, a ugašen u 23:30 sati.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića ovo je specifična intervencija. "Po dojavi odmah smo krenuli prema hidroelektrani gdje nas dočekao veliki gusti dim. Krenuli smo s gašenjem te smo se probijali do unesrećenih sa svom opremom i alatom potrebnom za ovako tešku interevnciju.
Ovo je velika površina, trebalo se probijati do ljudi, a vrijeme je ograničeno. Izgaranje je razvilo veliku kolčinu opasnih plinova, ali vatrogasci su poduzeli sve mjere da dođu do unerećenih"
, rekao je Simović i dodado kako je ovo jedna od najtežih intervencija za dubrovačke vatrogasce.

10. siječnja

13:00 Požar je lokaliziran, vrši se sanacija požarišta. Potraga za trojicom radnika i dalje traje.

12:15 Potraga za trojicom radnika i dalje traje. Angažirano je 10 vozila i 30 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovački vatrogasci i Konavle te DVD-a Župa dubrovačka i DIP Dubrovnik. Potragu otežava velika količina dima.

11:30 Do sada je pružena medicinska pomoć ukupno šestorici djelatnika HE, od čega su tri zaprimljena u OB Dubrovnik, a trojici je pomoć pružena na mjestu događaja.
Helikopter HRZ-a je spreman za eventualnu upotrebu prijevoza trojice djelatnika koji su još uvijek unutar postrojenja HE, o čemu je obaviješten i ravnatelj OB Dubrovnik.

10:00  Izbio je požar u Hidroelektrani Dubrovnik u mjestu Plat.  Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Konavle i DIP Dubrovnik.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



Intervencije