90. godina DVD-a Metković

  • Slika /slike/Vijesti/1702280722205.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Dobrovoljno vatrogasno društvo Metković obilježilo je devedesetu obljetnicu postojanja kao najstarije takvo društvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Svečanoj su sjednici prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Franušić, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, zapovjednik vatrogasne zajednice Grada Metkovića Jure Pilj, predsjednik DVD-a Metković Mišo Glavinić, zapovjednik DVD-a Goran Medak, članovi i članice DVD-a Metković, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, županijska pročelnica za poslove župana i županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivica Popović, predstavnici ustanova i udruga s područja grada, predstavnici ostalih jedinica lokalne samouprave doline Neretve, predstavnici policije te ostalih javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Čestitam ovih prvih devedeset godina i zahvaljujem svima, posebno rukovodstvu, jer niste zaboravili niti jednog člana, a onaj tko štuje svoju prošlost, ima i sjajnu budućnost. To je ono što je bitno kod nas u vatrogastvu, posebno za ljude koji dobrovoljno rade i daju sve od sebe.", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u prigodnom govoru te dodao da su dobrovoljni vatrogasci ponos i brend Republike Hrvatske i to su dokazali na mnogobrojnim intervencijama.

Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika, govore su održali i predsjednik DVD-a Metković Mišo Glavinić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, županijska pročelnica za poslove Župana i županijske skupštine Žaklina Marević, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Tijekom sjednice uručene su i zahvalnice donatorima za uspješnu suradnju i zasluge na unaprjeđivanju rada Društva, zahvalnice za poseban doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara, zahvalnice članovima DVD-a Metković za poseban doprinos i potporu vatrogastvu i zaštiti od požara, priznanja operativnim članovima DVD-a Metković, posthumne zahvalnice za potporu vatrogastvu pok. Anti Medaru te pok. Ivici Pruscu, poginulome u Domovinskome ratu, te vatrogasne spomenice za 10, 20, 30, 40 i 50 godina aktivnosti. Spomenut ćemo to kako je vatrogasnu spomenicu za 50 godina aktivnosti dobio Jakov Zovko.

DVD Metković osnovan je 1933. godine. Kako stoji u zapisniku, prvi predsjednik Upravnoga odbora tadašnje Dobrovoljne vatrogasne čete bio je Slavoljub Vitanović, a prvi tajnik Đulo Medović. Prvi zapovjednik bio je Konstantin Tripalo. Od tada pa do danas, DVD Metković prošao je mnogo toga, a od ‘nule’ je morao početi još dva puta - nakon Drugoga svjetskoga rata te 2003., kada je osnovana Javna vatrogasna postrojba Metković. Ipak, 2013. ponovno se reaktivira rad DVD-a Metković te se okupljaju mladi članovi.
DVD Metković danas je dio Vatrogasne zajednice grada Metkovića. Broji 60-ak članova, od kojih je njih 20 operativnih. Društvo ima i svoje prostorije u Pavlovači te četiri vozila (autocisternu, navalno vozilo te dva vozila za prijevoz vatrogasaca). Sudjelovali su u brojnim intervencijama diljem Hrvatske. Osim u gašenju požara, pomagali su u različitim kriznim situacijama, kako na području Metkovića i okolice, tako i u ostalim dijelovima Hrvatske. Članice DVD-a Metković redovito prolaze i različite obuke te usavršavanja, čime dodatno pridonose sigurnosti grada.

Pisane vijesti