Požari na otvorenom prostoru u siječnju 2019.

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Vedran_Boc5beic48devic487_poc5bear_otvorenog_prostora-4__kopija.jpg

U siječnju su zabilježena 343 požara raslinja, a ukupno je opožaren 1591 ha trave i niskog raslinja.

Tijekom siječnja ove godine Vatrogasno operativno središte evidentiralo je na području Republike Hrvatske 343 požara raslinja na otvorenom prostoru. U njima je ukupno opožareno 1591 ha trave, niskog raslinja, makije i nešto malo borove te niske hrastove šume, bez značajnije štete. Za usporedbu, u prošloj je godini u istom razdoblju zabilježeno 45 požara raslinja s ukupno opožarenom površinom od 733,53 ha.

Od navedenog broja požara, a prema procjenama vatrogasaca s terena, 37 požara zahvatilo je površinu veću od 5 ha (takvih je 5 požara zabilježeno u 2018.).

Tijekom mjeseca siječnja zračne snage su bile angažirane na 1 požaru i to već 1. siječnja – NP Kornati, na otoku Kornat u Šibensko-kninskoj županiji, a Državna vatrogasna intervencijska postrojba HVZ-a bila je angažirana na 3 požara raslinja: 1. siječnja također otok Kornat, te u Zadarskoj županiji 3. i 4. siječnja kod Poličnika – Lovinac i Radovina – Pavići.

Prema prispjelim izvješćima u požarima na otvorenom prostoru tijekom siječnja nije bilo smrtno stradalih osoba dok je 1 vatrogasac ozlijeđen.

S obzirom na zahvaćenu površinu i/ili angažirane snage, prikaz nekih od većih / značajnijih požara tijekom mjeseca siječnja nalazi se u tablici:



Intervencije