Vatrogasci saniraju posljedice nevremena

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/garesnica_2.jpg

Stanje na poplavljenim područjima u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji se postupno smiruje.

17. 5

8:00

Stanje na poplavljenim područjima se postupno smiruje. Prema izviješću Hrvatskih voda, na svim vodostajima je zabilježeno opadanje. Iako su na području Jasenovca još uvijek na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ne očekuju se veći problemi. 

Vatrogasci su i tijekom 16. svibnja bili angažirani na saniranju posljedica kišnog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, koje je pogodilo grad Zagreb 12. i 13. svibnja. Zabilježeno je ukupno 28 tehničkih intervencija (većinom uklanjanja stabala i granja, uklanjanja oštećenih dijelova krovišta i limova). Na tim intervencijama sudjelovala su ukupno 92 vatrogasca sa 32 vozila iz JVP Grada Zagreba.

16.5.

11:00

Dana 15 svibnja došlo je do postupnog smirivanja vremena. Vjetar je u većini krajeva oslabio. Iako je padala kiša, vodostaji koji su posljednjih dana rasli, nisu zadali dodatne probleme vatrogascima. Ipak, snage na terenu prate daljnji razvoj situacije. .
Stanje u Hrvatskoj Kostajnici (Sisačko-moslavačka županija) tijekom 15. svibnja se postupno smirilo, jer vodostaj Une bilježi blagi pad. Na terenu je bilo oko 30 vatrogasaca iz VZG Hrvatska Kostajnice.
- Situacija u Hrvatskoj Kostajnici je zadovoljavajuća. Trenutno pratimo stanje na području Jasenovca i Farkašića, ali ne očekujemo veliki rat Save i Kupe. Sve vatrogasne snage su u pripravnosti u slučaju promjene situacije- rekao nam je zapovjednik VZSMŽ Mijo Brlečić.
Vatrogasne postrojbe na području VZSMŽ imale su jučer 12 intervencija ispumpavanja bunara i podruma poplavljenih uslijed oborinskih voda. Osam intervencija bilo je na području općine Hrvatske Dubice, dvije na području Siska i dvije na području Petrinje.
Na obrani od poplava u Karlovačkoj županiji, 15. svibnja bilo je angažirano oko 20 vatrogasaca e, a tijekom noći 12 vatrogasaca koji su uglavnom vršili prepumpavanje vode. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode opada i nije došlo do prodiranja vode u stambene objekte, te je smanjen intenzitet vatrogasnih aktivnosti. Vatrogasce je jučer obišao glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom i angažmanom vatrogasaca VZŽ Karlovačke.
Od početka jakog nevremena u nedjelju 12. do 15. svibnja vatrogasci na području Grada Zagreba zabilježili su ukupno 571 intervenciju na kojima je sudjelovalo 2065 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i zagrebačkih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Unatoč smirivanju vremena, tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su 23 intervencija koje su odradili vatrogasci JVP Grada Zagreb, dok su 10 intervencija zabilježili dobrovoljni vatrogasci.
Tijekom 15. svibnja vatrogasne postrojbe s područja Bjelovarsko-bilogorske županije imale su 9 intervencija ispumpavanja bunara i podruma poplavljenih uslijed oborinskih voda. Sedam intervencija je bilo na području grada Daruvara, jedna intervencija na području općine Đulovac te jedna na području općine Kapela.

15.5.

13:00

Situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji je pod kontrolom. "Jučer je bilo angažirano 75 vatrogasaca iz 22 DVD-ova s područja VZG Novske, Kutine i Siska te VZO Lipovljani i Jasenovac. Tijekom noći su uz domaće vatrogasce angažirani i vatrogasci iz DVD-a Majur, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica i Selište Kostajničko", kazao je županijski zapovjednik Mijo Brlečić i dodao kako je bilo aktivirano 15 vozila i cistrena za prijevoz pitke vode. Iz Novske su poslane 3 pumpe, a u pripremi je i čamac. "Trenutno je angažirano 30 ljudi s područja VZG Hrvatska Kostajnica, vatrogasci se po potrebama prebacuju s jednog dijela na drugi. Nije bilo puno ugroženih stambenih površina, a vatrogasci su i dalje na terenu, rekao je Brlečić. 

I na području Karlovačke županije situacija je pod kontrolom. Od jučer je bilo angažirano 62 vatrogasaca, a  trenutno ih je na terenu oko 30, saznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića. "Stambeni objekti nisu ugroženi, poplavljeno je svega nekoliko pomoćnih objekata", kazao je Franković.

9:00

Sisačko – moslavačka županija
Dana 14. svibnja nije bilo angažiranih vatrogasnih snaga na području mjesta Sunja gdje je vodostaj rijeke Sunje u padu i više ne prijeti opasnost od poplave. U gradu Hrvatska Kostajnica proglašeno je u 21:30 sati izvanredno stanje obrane od poplava zbog daljnjeg porasta rijeke Une. Vatrogasne snage poduzele su sve mjere obrane od poplave kako bi se spriječilo prodiranje vode u narednom periodu. Tijekom dana 14. svibnja na intervenciji je sudjelovalo oko 100 vatrogasaca, a tijekom noći na dežurstvu angažirano je oko 30 vatrogasaca iz lokalnih DVD-ova kojima se kasnije u noći priključilo još nešto snaga iz okolnih mjesta. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode stagnira.

Karlovačka županija
Tijekom dana 14. svibnja na području Karlovca vodostaj rijeke Korane bio je u stalnom porastu i proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava. Na intervenciji obrane od poplava, bilo je angažirano oko 80 vatrogasaca sa područja županije, a tijekom noći 45 vatrogasaca koji su uglavnom vršili prepumpavanje vode. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode stagnira i nije došlo do prodiranja vode u stambene objekte.

Grad Zagreb
Dana 14. svibnja u 14:14 sati VOC grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na objektu u Dubravi na adresi Sunekova ulica 149. Požarom je bilo zahvaćeno krovište većeg stambenog objekta na površini od 480 m2. Uslijed požara nitko nije ozlijeđen ili smrtno stradao. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 34 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Zagreb i DVD-a: Vidovec, Čučerje i Granešina. Požar je ugašen, a intervencija je završila u 21:49 sati

U periodu od 14. svibnja 07:00 sati do 15. svibnja 07:00 sati na području grada Zagreba, kao posljedica kišnog nevremena praćenog jakim vjetrom posljednjih nekoliko dana, zabilježeno je ukupno 76 tehničkih intervencija (većinom uklanjanja stabala i granja, uklanjanja oštećenih dijelova krovišta i ispumpavanja vode). Od toga broja, 55 intervencija odradio je JVP Zagreb, a DVD-ovi sa područja grada odradili su 21 intervenciju.

Požeško – slavonska županija
Dana 14. svibnja u 18:35 sati ŽC 112 Požega zaprimio je dojavu o požaru objekta u Podgorju na adresi Podgorje 54. Požarom je bio zahvaćen dnevni boravak obiteljske kuće na površini od 50 m2. Uslijed požara nitko nije ozlijeđen ili smrtno stradao. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Podgorje i DVD-a Kaptol. Požar je ugašen, a intervencija je završila u 19:40 sati.

14.5.

9:00

Nastavlja se vatrogasni angažman na saniranju posljedica nevremena. Jak vjetar je i jučer prouzročio niz problema, od slomljenih stabala i oštećenih fasada i krovišta do prekida u cestovnom i trajektnom prometu. Uz vjetar, velika količina oborina dovela je do porasta vodostaja rijeka zbog čega je na nekoliko lokacija organizirana obrana od poplava. Očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka.
Zagrebački vatrogasci su od početka nevremena u nedjelju 12. svibnja zabilježili rekordnu 481 intervenciju. JVP Grada Zagreba je odradio 186 intervencija, dok su dobrovoljna vatrogasna društva zabilježila 285 intervencija. Većinom se radilo o intervencijama uklanjanja stabala ili grana, saniranju krovišta i uklanjanja limenih prepreka. Zabilježeno je i 10 požara, među kojima je najzahtjevniji bio požar krovišta obiteljske kuće u naselju Stenjevac.
„I jutros je nastavljeno sa saniranjem posljedica nevremena. Trenutno su naši vatrogasci angažirani na 6 intervencija“, rekao nam je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih. Jedan vatrogasac iz DVD-a Šestine je na tehničkoj intervenciji lakše ozlijeđen (uganuće noge) te je medicinski zbrinut.

Uslijed nevremena, na području Zagrebačke županije obavljena je 91 intervencija uklanjanja stabala ili grana, saniranje krovišta te ispumpavanja vode. U ovim intervencijama sudjelovalo je JVP Velika Gorica, JVP Zaprešić, VP Ivanić-Grad te 27 DVD-a s područja Zagrebačke županije.

Mjere zaštite od poplava
U 23 intervencije odrađene na području Sisačko-moslavačke županije sudjelovali su VPG Petrinje, JVP Sisak, VP Kutina te DVD Velika Ludina, Novska, Brestaća, Hrastovnica, Vidrenjak, Glina i Desno Trebarjevo. U Sunji je u 20:30 proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava te su u ispomoć domaćim vatrogascima upućeni JVP Sisak i DVD Mladost sa 5 vatrogasca, 2 vatrogasna vozila i 2 vatrogasne pumpe. Stanje na ovom području se postupno normalizira.
„Trenutno smo angažirani na području Hrvatske Kostajnice. Domaći vatrogasci i ispomoć s područja Županije radi na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom području.
Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava. U tim intervencijama sudjelovali su JVP Karlovac, JVP Ogulin te DVD Josipdol, Vojnić, Zagorje, Oštarije, Ozalj, Turkovići, Jasenak, Ogulin, Plaški, Duga Resa, Belavići, Staro Selo, Vivodina, Jaškovo, Dvorišće, Jurovski Dvor i Rakovica.

Danas je održana zajednička sjednica užeg sastava Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i Stožera CZ grada Karlovca na kojoj su nazočili župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Analizirana je trenutna situacija stanja obrane od poplava pri čemu se na području Ogulina radi na ispumpavanju vode, a u Karlovcu su zbog vodostaja Korane od 7.00 sati na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. „Na terenu je 25 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP grada Karlovca koji rade na ispumpavanju vode. Za sada nema poplavljenih obiteljskih kuća. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 27 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta.U tim intervencijama sudjelovali JVP Krapina, DVD Donja Šelnica, Lobor, Gornja Šelnica, Radoboj, Mače, Krapina, Zazvine, SV. Križ Začretje, Orehovica i Budinščina.
I na području Varaždinske županije zabilježena je 21 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode i obrane od poplava. U tim intervencijama sudjelovali su DVD-ovi Tuhovec, Bednja, Svibovec, Ivanec, Lepoglava, Podevčevo, Petrijanec, Selinovec, Tužno, Sveti Đurađ i Novi Marof.

Sve vatrogasne snage i dalje su na terenu i u pripravnosti do smirivanja situacije.

***

13.5.

15:00

Vatrogasci tijekom cijelog dana bilježe velik broj tehničkih intervencija, uglavnom uklanjanja stabala s prometnica te ispumpavanja vode. U razdoblju od 7 do 14 sati zabilježeno je:

  • Grad Zagreb – 100 intervencija ( JVP -29 i DVD - 71)
  • Zagrebačka županija – 55 intervencija
  • Varaždinska županija – 15 intervencija
  • Karlovačka županija – 14 intervencija
  • Sisačko-moslavačka županija – 11 intervencija
  • Bjelovarsko – bilogorska – 8 intervencija

Kod Ogulina je došlo do izlijevanja rijeke Dobre na nekoliko mjesta gdje se pune vreće s pijeskom kako bi se zaustavilo daljnje prodiranje vode.

9:00

Olujno nevrijeme pogodilo je tijekom vikenda veći dio Hrvatske. Od jutra 12. svibnja vatrogasci su angažirani na intervencijama oko uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame, dok je zbog jake kiše zabilježeno podizanje vodostaja. U Vatrogasno operativno središte još pristižu podatci o broju intervencija.
- Vatrogasne snage poduzimaju sve potrebne radnje u otklanjanju posljedica nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku. Najviše je intervencija zabilježeno na području Grada Zagreba kao i u Karlovačkoj županiji gdje su poduzete pripremne radnje u obrani od poplava - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

NAJVIŠE INTERVENCIJA U ZAGREBU
U Zagrebu je zbog stabala na prometnicama došlo do prekida u tramvajskim i autobusnim linijama. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba od nedjelje 12. svibnja u 15:41 h, kada su dobili prvu dojavu vezanu uz saniranje posljedica nevremena, do 7 sati 13. svibnja zabilježili su 76 intervencija od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te 3 požara dimnjaka i 2 požara smeća. Zabilježena su i 3 izvida. Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala. Sve postaje JVP Grada Zagreba su trenutno uključene u saniranje posljedica nevremena. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva. Podaci o intervencijama nisu konačni, jer dojave još pristižu – izjavio je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Na području Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog jake kiše došlo je do plavljenja prometnice i dvorišta u Radničkoj ulici, a vatrogasci JVP Garešnice su sanirali poplavljeno područje.

Područje Zagrebačke županije zahvatilo je također jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta. U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje – Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 10 intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode. U tim intervencijama sudjelovala su ukupno 33 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-a Velika Ludina, Novska, Brestaća, Potok, Sigetac i Nova Subocka i Lipovljani.

Vatrogasci Primorsko-goranske županije do 7:00 sati 13. svibnja zabilježili su 10 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana te električnih vodova. U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP Rijeka i Opatija te DVD-a Vrbovsko.

I na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 8 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te čišćenja kolnika. U tim intervencijama sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Donja Šemnica, Vinagora, Brezova, Orehovica, Novi Golubovec, Radoboj i Lobor.

PRIPREME ZA OBRANU OD POPLAVA NA PODRUČJU KARLOVAČKE ŽUPANIJE
Na području Karlovačke županije, uz nekoliko intervencija na uklanjanju posljedica nevremena počele su pripremne radnje za provođenje mjera zaštite od poplava. Dobra, Slunčica i Korana bilježe porast visine vodostaja, zbog čega se na najkritičnijim dijelovima krenulo s posizanjem nasipa. Angažirano su DVD Rakovica i Slunj, DVD Ogulin je u stanju pripravnosti. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića, vatrogasci prate stanje na terenu i spremni su reagirati prema daljnjem razvoju situacije.
Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, jak vjetar se nastavlja i danas na području cijele Hrvatske. Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na oprez prilikom kretanja na otvorenom te također molimo da zbog velikog broja intervencija vatrogasce zovete samo u slučaju krajnje nužde.



Intervencije