Ministar obrane posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama

Slika /arhiva/multimedia/IMG_4217.JPG

U pratnji načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja i zapovjednika ZOS-a general bojnika Kreše Tuškana, ministar obrane Mario Banožić danas je posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković iznio je kratak pregled protupožarne sezone 2020. upoznavši ministra obrane s radom OVZ-a te stanjem u protupožarnoj zaštiti. „Ovo je mjesto s kojega se vode sve veće vatrogasne intervencije i gdje se zajedničkim snagama, a u koje su uključene policija, vatrogasci, vojska, županijska vatrogasna zajednica te civilna zaštita, nakon uvida u stanje na terenu, donose odluke kojima se doprinosi učinkovitijem gašenu požara“. Podsjetio je kako se u svakom trenutku tu dobivaju informacije o stanju na terenu, 96 kamera je spojeno u Operativno vatrogasno zapovjedništvo preko kojih se može pratiti cijelu Republiku Hrvatsku, a uz pomoć senzora postoji mogućnost ranog otkrivanja požara što pridonosi bržem donošenju odluka odnosno učinkovitijem gašenju požara. Zapovjednik Tucaković je ujedno istaknuo: „U ovoj godini ukupno je bilo 22000 vatrogasnih intervencija, od kojih su 11500 tehničke, a u ukupan broj požara na priobalju je 5416. Opožarena površina iznosi oko 35000 hektara, a 95000 vatrogasaca je bilo angažirano na vatrogasnim intervencijama. Važno je istaknuti kako su svi požari vrlo brzo ugašeni“.

General bojnik Krešo Tuškan dao je kratak pregled djelovanja vojnih snaga u protupožarnoj sezoni. Pohvalio je suradnju s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te predstavio ministru da osim sustava kamera imamo i druge sustave promatranja poput bespilotnih letjelica, protupožarnih aviona koji služe u izviđanju, naglasivši kako su se neki požari uočili u samom začetku te se tako i krenulo s ranijim gašenjem požara. „U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom uspostavljen je sustav za fotografiranje iz protupožarnih zrakoplova kao i video snimanja te osobni lokatori. Naime, fotografije iz zrakoplova se prenose u Operativno vatrogasno zapovjedništvo kao i vatrogasnim zapovjednicima na terenu, što olakšava djelovanje na terenu“, kazao je Tuškan.

Ministar Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo stanjem u protupožarnoj zaštiti, naglasivši da je svaki pothvat u zaštiti od požara na čast svima: „Vjerujem da zajedničkim djelovanjem možemo ponuditi sigurnost našim građanima, a vatrogasci su temelj očuvanja sigurnosti civilnog društva. Često njihov posao i nije toliko vidljiv, ali bitno je znati da na vatrogasnu spremnost svi možemo računati“.

Na kraju je admiral Robert Hranj pohvalio sve pripadnike Operativnog vatrogasnog zapovjedništva naglasivši kako su oni zasigurno svojim radom doprinijeli manjoj šteti koju su izazvali požari.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica