Požar kod Muća

Slika /arhiva/multimedia/IMG-26530b39be05b9778ccff2246335395f-V.jpg

U tijeku je saniranje požara.

16. srpnja

Stari i novi dio požarišta (od 9. i 13. srpnja) kod Muća – Ramljane sanirali su se i osiguravali i tijekom 15. srpnja te nisu zabilježena nova aktiviranja. Tijekom jutra izvršena je smjena vatrogasnih snaga na požarištu te je sukladno stanju na požarištu nešto smanjen broj snaga, pa je tijekom dana ukupno na opožarenom području bilo 32 vatrogasca sa 10 vozila iz DVD-a Muć, Vranjic, Dugopolje, Solin te sezonski vatrogasci iz Sinja i DIP Split (Divulje). Pregledom terena utvrđeno je da nema pojave otvorenog plamena ni izdimljavanja te je u 20:30 sati DIP Split otpušten sa požarišta kao i druge snage osim vatrogasaca DVD-a Muć, a samo požarište do daljnjega osiguravaju vatrogasci DVD-a Muć.
Dežurstvo i saniranje požarišta je u tijeku.

15. srpnja 

Požar raslinja koji se je tijekom popodnevnih sati 13. srpnja aktivirao i zahvatio novih 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume te trupce uz samu šumu gasio se aktivno i sanirao i 14. srpnja na starom i novom dijelu požarišta, ali bez potrebe za angažiranjem protupožarnih zračnih snaga za gašenje. Tijekom jutra izvršena je smjena vatrogasnih snaga na požarištu pa je tijekom dana ukupno na cijelom požarištu bilo angažirano 88 vatrogasaca sa 24 vatrogasna vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic, Klis, Zagora, Dugopolje, Kaštela, Mladost, Gomilica, Sinj, Trilj, Split, Slatine, Marina, Okruk, Seget - Vranjica, DIP Split, JVP-i Split i Sinj te županijski sezonski vatrogasci iz Sinja.

Osim samog gašenja, izvršeno je izviđanje i termalno snimanje ukupnog opožarenog područja besposadnim zrakoplovnim sustavom Orbiter 3, te je evidentiran veći broj žarišnih točki čije su koordinate proslijeđene u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Temeljem dobivenih podataka, VOS je točke georeferencirao na satelitsku kartu područja te ih proslijedio vatrogascima na terenu koji su potom obišli lokacije i moguće žarišne točke.

Od 20:00 sati sa požarišta je otpušten određeni dio snaga, drugim snagama je napravljena smjena vatrogasaca te je tijekom večeri i preko noći na požarištu bilo 35 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Muć, Solin, Vranjic, Klis i Dugopolje, DIP-a Split, JVP Split te županijski sezonski vatrogasci iz Zagvozda.

Saniranje požarišta je u tijeku.

14. srpnja

Požar raslinja koji je dojavljen dana 9. srpnja u 14:55 sati kod Muća – Ramljane, a koji je ponovo lokaliziran dana 11. srpnja u 05:50 sati, tijekom popodnevnih sati 13. srpnja ponovno se aktivirao. U požaru je ukupno do sada opožareno 96 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadaira i ukupno 88 vatrogasaca sa 24 vatrogasna vozila sa područja županije i DVIP Split. Tijekom noći radilo se na sanaciji požara.

Požar je i dalje aktivan.

13. srpnja

Požar raslinja koji je dojavljen dana 9. srpnja u 14:55 sati kod Muća – Ramljane, a koji je ponovo lokaliziran dana 11. srpnja u 05:50 sati i dalje se čuva i nadzire. Dana 12.07 oko 8 sati, snage iz drugih dijelova županije te DVIP Split otpuštene su sa požarišta, a nadzor nad požarištem nastavio je DVD Muć.

12. srpnja

Požar raslinja koji je dojavljen dana 9. srpnja u 14:55 sati kod Muća – Ramljane, a koji je ponovo lokaliziran dana 11. srpnja u 05:50 sati i dalje se aktivno sanira. Tijekom dana 11.07 radilo se na sanaciji rubova požarišta, te su obavljane i zamjene vatrogasnih snaga. Požarom je zahvaćeno 40 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

U sanaciji požarišta tijekom dana i noći sudjelovalo je ukupno 44 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVIP Split, JVP Split, DVD-a Dugopolje, Klis, Solin, Vranjic, Žrnovnica, Kaštela, Gomilica, Sinj sa sezonskim vatrogascima i Mladost, te i jedan protupožarnih zrakoplov Air-tractor HRZ.

11. srpnja

Požar kod Muća koji se ponovno aktivirao 10. srpnja u popodnevnim satima, jutros je lokaliziran. U gašenju je sudjelovalo 58 vatrogasaca s 16 vatrogasnih vozila od čega s područja Šibensko-kninske županije DVD Drniš i DVD Ružić sa 7 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila te 5 protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Opožarena površina je 40 ha.

"Požar je lokaliziran i situacija je pod kontrolom, a od jutros su aktivirani pripadnici Državne vatrogasne interventne postrojbe Split koji su na dežurstvu", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

10. srpnja

17:00

Požar niskog raslinja i borove šume kod Muća – Ramljane, čija je dojava zaprimljena dana 9. srpnja u 14:55 sati i bio je lokaliziran u 21:00 sat, ponovo se aktivirao.

U gašenju požara trenutno ukupno sudjeluje 57 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Split, DVD-a Muć, Kaštela, Sinj, Gomilica, Žrnovnica, Podstrana, Dugopolje, Klis, Solin, Vranjic, Split i Mladost, te iz VZŽ šibensko-kninske županije DVD Drniš i Ružić, a od zračnih snaga, četiri protupožarna zrakoplova Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (2 Canadaira i 2 Air-Tractora).

8:00

Požar raslinja koji je jučer u popodnevnim satima izbio kod Muća – Ramljane lokaliziran je u večernjim satima, a na požarištu je tijekom noći na sanaciji i dežurstvu bilo 12 vatrogasaca DVD-a Muć sa 2 vozila. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Split i Trogir, DVD-ova Muć, Zagora, Dugopolje, Klis, Solin, Vranjic, Split i Mladost te čak 5 protupožarnih zrakoplova: 3 Canadaira i 2 Air-tractora.

„Na području Muća još postoji malo izdimljavanja, ali vatrogasci su na terenu i sve drže pod kontrolom. Dežurstvo vatrogasaca će se nastaviti i danas tijekom dana“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je jedan požar jučer izbio kod Trilja na lokaciji Budimiri – Strizirep. Požarom je zahvaćeno oko 4 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca iz JVP Sinj i DVD-a Trilj te jedan protupožarni zrakoplov Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Požar je lokaliziran u 16:00, a ugašen u 17:15 sati.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica