Požari otvorenog prostora u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /arhiva/multimedia/83050550_2609082499420514_6238243034534772736_n.jpg

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije jučer su bili angažirani na gašenju 3 požara otvorenog prostora.

Požar otvorenog prostora na otoku Braču (zapadno od mjesta Milna na području rta Ražanj), za koji je zaprimljena dojava 30. svibnja, a koji je lokaliziran 31. svibnja, ponovo se aktivirao 1. lipnja. Velike probleme vatrogascima je zadavo jak vjetar. Požar je izbio na području na kojem se nalazila obalna topnička baterija, koja je odigrala veliku ulogu u Domovinskom ratu. Kako je na taj položaj djelovalo neprijateljsko topništvo, ostalo je neeksplodiranih sredstava koja su se u nekoliko navrata aktivirala. Zbog ove opasnosti vatrogasci nisu ulazili u dubinu požarišta. Jučer su na intervenciji gašenja požara sudjelovala tri protupožarna zrakoplova (dva Canadair-a i jedan Air Tractor) te ukupno 56 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Bol, Pučišća, Selca i Milna.

  • Odlučili smo napraviti koridor kroz šumu te na toj lokaciji čekati požar dok ne izađe iz opasnog područja. Otprilike u isto vrijeme kad su počele djelovati zemaljske snage, uključile su se i zračne snage. Požar je lokaliziran u 7:30, a od 8:15 u gašenje je uključen i jedan Air Tractor – rekao je zapovjednik OP Brač Nikola Martinić-Dragan te istaknuo da se trenutno na terenu nalazi 45 vatrogasaca s 15 vozila.

Dana 1. lipnja u 16:55 sati DVD „Mladost“ Kaštel Sućurac zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Kaštel Sućurcu na lokaciji Put Dragočeva. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno neprocijenjenoj površini. Zbog požara jedno vrijeme je bio isključen dalekovod. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 50 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a Mladost Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštela, Solin i Vranjic. Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta angažirani su bili vatrogasci iz DVD-a Mladost.

  • Požar se brzo širio i bile su ugrožene dvije kuće, koje smo uspjeli obraniti. Kako smo brzo digli veći broj snaga, požar je stavljen pod kontrolu i potpuno je ugašen u 20:00 sati – rekao nam je zapovjednik DVD-a „Mladost“ Kaštel Sućurac Nenad Bonacin.

Osmatračnica Montokuc na otoku Mljetu je 1. lipnja u 19:45 prijavila izbijanje šumskog požara podno vrha Menterez u Nacionalnom parku Mljet, na teško pristupačnom terenu. Na teren je izašlo 20 pripadnika DVD Montokuc, 15 pripadnika JVP Mljet i 10 pripadnika DVD Mljet sa 5 vatrogasnih cisterni i većim brojem terenskih i navalnih vozila. Rubni dio požarišta je očišćen od raslinja u roku od sat vremena. U ovom trenutku požar je ugašen i tlo se natapa vodom. Vatrogasci su ostali na dežurostaje noćas na požarištu, kao i na vidikovcu Montokuc.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica