Uvježbavanje instruktora DVIP-a i NAMIRG tima

Slika /arhiva/multimedia/IMG-20200527-WA0004.jpg

U Divuljama je od 26. do 27. svibnja održano uvježbavanje instruktora Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice iz Splita sa pripadnicima NAMIRG tima (North Adriatic Maritime Incident Response Group - Grupa za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana).

U treningu je sudjelovala i Letačka posada 395. eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne „Knez Trpimir“.

Uvježbavanje instruktora provodi se u okviru zajedničkog plana angažiranja snaga HRZ i PZO u potpori uvježbavanja, osposobljavanja i vježbi vatrogasnih snaga na kontinentu i priobalju u 2020. godini.

Tijekom dva dana obuke uvježbavalo se desantiranje iz helikoptera Mi-8 MTV1 pomoću debelog i tankog užeta, spuštanje uz korištenje nosiljke i košare za spašavanje na moru kao i spašavanje uz pomoć nosiljke u podvjesu helikoptera. Naglasak je na gašenju plovila i spašavanju ljudi na moru kao temeljnoj zadaći ove postrojbe pri čemu aktivnu ulogu imaju i letačke posade HRZ-a.

NAMIRG tim čine osposobljeni vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Istarske županije, Republike Slovenije i Italije, a  sam projekt je EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja kriznih situacija na moru.   

 „Instruktori DVIP-a su se, uz zajedničko uvježbavanje sa NAMIRG timom, ovom prilikom pripremali za helikoptersko spašavanje koje se provodi tijekom protupožarne sezone, a temeljem donesenog Programa aktivnosti za  2020. godinu“ kazao je zapovjednik DVIP-a Split Joško Grančić. Isto tako zahvalio je svim sudionicima kao i letačkim posadama HRZ-a na pruženoj potpori u provedbi treninga.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica