Europska Unija se priprema na topliju i sušniju požarnu sezonu 2020

Slika /arhiva/multimedia/Clipboard01.png

Dana 14.5.2020 održana je video-konferencija u organizaciji Uprave za Civilnu zaštitu i humanitarne operacije Europske Unije – koordinacijskog centra za žurni odgovor (ECHO-ERCC European Civil Protection and Humanitarian Operations- Emergency Response Coordination Center) na temu priprema za protupožarnu sezonu 2020. godine na razini EU. Sve zemlje članice EU su bile pozvane da daju prezentaciju.

                Objedinjenu prezentaciju ispred Hrvatske vatrogasne zajednice su dali Siniša Petkoviček (Hrvatska vatrogasna zajednica), Eugen Njari (Oružane snage RH) i Mario Starčević (Hrvatska vatrogasna zajednica).

                U općim zaključcima video-konferencije predstavljena je većina sadržaja prezentacije Hrvatske vatrogasne zajednice. Pritom je istaknuto da hidrometeorološke prognoze za područje Europe predviđaju topliju i sušniju požarnu sezonu od prosjeka.

               Postavljen je upit  od strane EU, da li je moguće prijenos slike sa hrvatskih Canadaira dijeliti sa zemljom kojoj se pruža pomoć preko rescEU. 

               Na savjetovanju se predstavila draft verzija smjernica za uzimanje vode zračnim snagama, te smjernica za koordinaciju zrak-zrak i zrak zemlja, kao i aeronautičko informiranje  pilota. Kada smjernice budu gotove, održat će se online edukacija.

               Raspravljalo se indeksima opasnosti od požara, a Francuska je predložila da se indeksi možda ograniče na nekoliko.

               Predstavljen je rad ERCC Europske Unije (Koordinacijskog centra za žurni odgovor).

Na web-stranici CECIS-sustava pod Documents-2019 Forest Fires Season na raspolaganju su postojeći dokumenti iz područja zaštite od šumskih požara.

                Postupak traženja pomoći, ali i odgovora se provodi na odgovarajućim obrascima (FF information sheet, preliminary information form, deployment information form) s dodatnim informacijama o COVID-19 (maske, restrikcije, nacionalna pravila, potencijalni utjecaj na djelovanje).

Republika Hrvatska  sudjeluje u rescEU s  2 Canadaira CL 415 u žurnom odgovoru-rapid intervention, odnosno s jednim Canadairom CL 415 u raspoloživosti -detachment. ERCC očekuje na zahtjev odgovor u roku od jednog sata.

Sustavi EFFIS i JRC, te Copernicus su se pokazali izuzetno korisni u potpori zemaljama članicama EU.

Poludnevna TTX vježba (table top exercise-administrativna vježba) održat će se u jednom od termina između 8.-12.6.2020, uz obvezno sudjelovanje svih zemalja koje daju ECPP/rescEU kapacitete za požare raslinja.

                Od 18.6. do 10.9. 2020 održavat će se svakog četvrtka od 10:30-11:30 sati video tele konferencije s mediteranskim zemljama članicama EU, o čemu će se izdavati tjedni bilten.          

 

{showtime 491}

Hrvatska Vatrogasna Zajednica