Sastanak Vatrogasnog stožera HVZ-a

Slika /arhiva/multimedia/stožer.jpg

Danas je putem video konferencijske veze održan radni sastanak Vatrogasnog stožera HVZ-a.

U uvodnome je dijelu glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio svim vatrogascima na svemu što ovih dana rade na području županija i gradova u obavljanju svojih redovnih zadaća, ali i kao ispomoć stožerima. „Dnevno je angažirano između 1200 i 1400 vatrogasaca na poslovima ispomoći policiji, kontroli propusnica, prijevozu osoba u karantenu i krvnih uzoraka na testiranje. I dalje su naše upute na snazi, a sve će se mijenjati sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH“. Tucaković se u osvrnuo i na angažman vatrogasaca za vrijeme potresa, u kojem su vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-ovi odradili velik posao od prve minute potresa, a 13 županijskih vatrogasnih zajednica je sudjelovalo u ispomoći zagrebačkim vatrogascima. Pohvalio je i zapovjednika Sinišu Jembriha koji je kazao kako će vremena za analize još biti, s obzirom da su vatrogasci i dalje na terenu te rade na sanaciji. „Sreća je bila što se radilo o neradnom danu i što potres nije bio malo jači jer bi posljedice potresa bile puno veće, a i ovako su nam snage bile rastegnute do maksimuma“, kazao je Jembrih. Zahvalio je svim kolegama ustvrdivši kako su vatrogasci potvrdili da su temeljna snaga ove države. Glavni vatrogasni zapovjednik je potvrdio kako troškovi goriva i dnevnice idu na teret HVZ-a, a smještaj na teret Grada Zagreba.

Na sastanku se razgovaralo i o Programu aktivnosti koji je donesen za ovu godinu već početkom siječnja, a županije provode niz aktivnosti te nema kašnjenja u planovima. Zapovjednik Tucaković je istaknuo kako je već do sada zabilježen velik broj požara otvorenog prostora, istaknuvši one veće: požar na Korčuli koji je unatoč jakom vjetru i neprohodnom području, te izazovima zbog koronavirusa, lokaliziran u roku od 24 sata zahvaljujući dobroj koordinaciji vatrogasaca. Također je spomenuo i požare na sjevenom Velebitu te na Dinari i Svilaji koji su također ugašeni u rekordnom vremenu. Rekao je kako je do sada odrađeno 12485 interevencija, od čega požara otvorenog prostora 4245, a samo na priobalju je opožarena površina od 18 701 ha.

Raspravljalo se i o prijedlogu Plana osposobljavanja i usavršavanje dobrovoljnih vatrogasaca u 2020., pri čemu je istaknuto kako je Vlada RH donijela odluku da neće biti smanjivanja sredstava za protupožarnu sezonu. Oko plana intervencija te dislokacija i njihovog početka će se još dogovoriti termini.

Na sastanku je zapovjednik Tucaković iznio informaciju kako će se vježba „Sigurnost 20“ održati 22. svibnja u Divuljama prema 3 scenarija, pri čemu će u središtu biti gašenje požara plovnog objekta, rad OVZ-a, desantiranje iz helikoptera te izvlačenje unesrećenih iz broda. Vježba će se pratiti s broda gdje će biti vatrogasci, visoki uzvanici i mediji, a najveći broj vatrogasnih snaga će biti iz Splitsko-dalmatinske županije, s MUP-om i MORH-om u suradnji.

Na sastanku se razgovaralo i o opremanju ŽVOC-ova s ciljem pobošanja tehnologije koju koriste.

Zapovjednik Tucaković je rekao i kako od jeseni počinje djelovati Vatrogasna škola te da će se aplikacije HVZ-a migrirati u Centar dijeljenih veza koji ćemo ravnopravno dijeliti s ostalim ministarstvima i ostalim državnim tijelima.

Razgovaralo se i o mjerilima za korištenje sredstava premijera osiguranja od požara u 2020., pri čemu se jednim dijelom iz njih nabavila zaštitna oprema, a jednim dijelom će se nabavljati i diplome.

Zapovjednik Tucaković je rekao kako je odgođen suret puhačkih orkestara i svečana sjednica do daljnjega zbog epidemiološke situacije, a da će se odluka o održavanju Kampa u Fažani i državnog natjecanja donijeti u narednih nekoliko dana.

Sjednica Odbora za odlikovanja i priznanja HVZ-a

Nakon sjednice Vatrogasnog stožera, putemo videolinka održana je i sjednica Odbora za odlikovanja i priznanja. Članovi su razmotrili prijedloge županijskih vatrogasnih zajednica o dodjeli zlatnih plamenica, zlatnih medalja i odlikovanja za posebne zasluge. Donesena je odluka o dodjeli povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića, najviših vatrogasnih odlikovanja, a najavljena i i izrada upute o dodjeli vatrogasnih odlikovanja.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica