Održana sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Slika /arhiva/multimedia/20200408-sustav-domovinske-sigurnosti-870x600.jpg

Prva ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o djelovanju sustava u aktualnoj kriznoj situaciji epidemije koronavirusa te u nedavnom potresu, održana je pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u srijedu, 8. travnja 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Uz predsjednika Vlade na sjednici su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i čelnici sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Na tematskoj sjednici Koordinacije raspravljalo se o aktualnom stanju i poduzetim mjerama i aktivnostima kojima upravlja Vlada RH a koje su vezane za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa te o poduzetim mjerama nakon potresa koji je nedavno pogodio Zagreb i okolicu. Članovi Koordinacije izvijestili su o aktivnostima iz svojih resora. Pri tom je istaknuto da složeni događaji poput epidemije i potresa traže iscrpnu vodoravnu i okomitu dvosmjernu koordinaciju, komunikaciju i suradnju svih sastavnica domovinske sigurnosti, od zdravstva, unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, civilne zaštite, vatrogastva, vanjskih poslova i dr., s ciljem učinkovitog upravljanja krizom.

Zaključeno je da su sve sastavnice djelovale sukladno svojim odgovornostima i ovlastima, koristeći se postojećim znanjem, sposobnostima i resursima i da su sve dosadašnje poduzete mjere za borbu protiv epidemije bile odgovarajuće te da ih je potrebno nastaviti odgovorno provoditi na svim razinama. Analizom sadašnje situacije s epidemijom i potresom kroz četiri faze upravljanja izvanrednim događajem ili krizom, koje uključuju prevenciju, pripravnost, odgovor i oporavak, može se zaključiti da je reakcija sustava na oba krizna događaja bila dobra i brza, iako je epidemija bila razvojni, a potres iznenadni događaj.

Plenković: Sustav domovinske sigurnosti kvalitetno funkcionira

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je: „U cijelom ovom procesu vidjeli smo kako sustav kvalitetno funkcionira. Od stožera Civilne zaštite RH koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće radnje kad je riječ o mjerama za suzbijanje epidemije korona virusa, pa do munjevite reakcije svih službi na potres u Zagrebu gdje su poduzete sve mjere kako bi se prije svega osigurala sigurnost naših sugrađana“ rekao je te dodao kako je današnji sastanak bio prigoda i za daljnje smjernice i zadaće svima koji u ovome sudjeluju, od Ministarstva obrane, unutarnjih poslova, zdravstva, obavještajnih službi, vatrogasaca, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja i svih ostalih službi pa i predstavnika zajednice županija, gradova, općina koje također moraju dati doprinos sveukupnim naporima na razini Republike Hrvatske. Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutno uživaju zahvaljujući svom radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu brojnih stručnih službi, političkom vodstvu u ovim dvjema krizama koje su paralelne i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bismo osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama“ rekao je Plenković.

Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti omogućava efikasno krizno upravljanje i udruživanje sposobnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Sustav domovinske sigurnosti ovoj Vladi omogućava efikasno krizno upravljanje i ono što je najvažnije, dijeljenje odnosno udruživanje svih sposobnosti sastavnica sustava domovinske sigurnosti i koordinaciju iz pozicije Vlade. Ova Vlada u kontinuitetu na strateškoj razini daje i političke i sigurnosne i ekonomske smjernice Stožeru, a onda i svim sastavnicama Sustava domovinske sigurnosti koje te smjernice provode. Ovaj sustav uvezuje sve sastavnice, združuje i koordinira uporabu resursa i sposobnosti, a temelji se na uključivosti, povjerenju i zajedništvu svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Imali smo sinergijsko, združeno i koordinirano djelovanje svih sastavnica.“

Tucaković: Vatrogasci su na brz i stručan način reagirali na sve pred njih postavljene zadatke

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković prisustvovao je sjednici kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, koja je sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ovom je prilikom predsjednika Vlade i ostale sudionike izvjestio o svim radnjama koje vatrogasci svakodnevno poduzimaju u spriječavanju širenja epidemije izazvane virusom COVID-19. "Na području svih županija na dnevnoj je bazi angažirano između 1200 i 1500 vatrogasaca koji poduzimaju sve aktivnosti sukladno odlukama županijskih i nacionalnog stožera civilne zaštite. Sudjeluju u ophodnjama, transportu, dostavi namirnica starijim i bolesnim stanovnicima te dezinficiraju javne površine", kazao je Tucaković i dodao kako su vatrogasci od prvog trenutka kada je potres pogodio Zagreb bili na terenu, uključeni u spašavanje i sananciju. "Samo na području Zagreba zabilježeno je do danas 2937 intervencija, a u pomoć su se uključile i ostale županije. Ukupno je u sanaciji sudjelovalo 14 županija sa 15 autoljestvi, a navedena je dislokacija jučer uspješno završena te su se vatrogasci i vozila vratili u svoje matične postrojbe". Osvrnuo se i na brojne požare otvorenog prostora koji su uglavnom izazvani neopreznim spaljivanjem, a u čijem gašenju također sudjeluje velik broj vatrogasaca, pri čemu je posljednji veći zabilježen na Korčuli gdje je u gašenju sudjelovalo 90 vatrogasaca, a koji je uspješno lokaliziran te je u tijeku njegova sanacija.

MORH / HVZ



Hrvatska Vatrogasna Zajednica