Otvoren 1. ronilački kongres

Slika /arhiva/multimedia/26220fab-65fa-48c4-abde-0db99d2d6fd1.jpg

Prvi hrvatski ronilački kongres otvoren je 21. veljače na Zagrebačkom Velesajmu. Ovaj kongres zamišljen je kao događaj koji okuplja gotovo sve ključne sudionike u ronjenju, a u cilju razmjene iskustva i zvanja. Sam program kongresa podijeljen je u nekoliko tema, a koje čine zakonska regulativa, zdravstvo, ronjenje, promocija, ekologija i sigurnost u ronjenju. U sklopu ovog posljednjeg segmenta, a koji se prvenstveno odnosi na službe spašavanja uključene u ronjenje, prezentaciju će održati i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković s temom ronjenja u vatrogastvu. U okruglome stolu će sudjelovati i predstavnici javnih vatrogasnih postrojbi Rijeke i Karlovca koje će iznijeti i svoje iskustvo u ovoj temi.

Na otvaranju su prisustvovali Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, Mario Šiljek, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade te Zoran Ušurić, pomoćnik direktorice Zagrebačkog Velesajma, kao i u ime Hrvatske vatrogasne zajednice: Mario Starčević, tajnik Operativno-tehničkog stožera te Siniša Petkoviček, voditelj Odjela za operativne poslove HVZ-a.

Kako je rečeno u uvodnome dijelu, ovaj je kongres idealno mjesto za raspravljanje o svim važnim temama za ronjenje, pri čemu će razmjena iskustva i prijedlozi za poboljšanje znatno doprinijeti tome da Hrvatska kao turistička zemlja postane prepoznata i kao ronilačko odredište.

Drugi dan predavanja na ronilačkom kongresu uključivao je i temu važnosti ronjenja za spasilačke službe. O ronjenju u vatrogastvu, kako u povijesti tako i danas, predavanje je održao Siniša Petkoviček.

Na kraju predavanja održan je i okrugli stol na temu ronjenja u vatrogastvu i ronjenja u spasilačkim službama. U raspravi su sudjelovali Siniša Petkoviček (HVZ), Igor Vidrih (JVP Rijeka) i Miroslav Rade (JVP Karlovac) te drugi predstavnici spasilačkih službi. Zaključak panel rasprave je kako je potrebno provoditi edukacije iz područja sigurnog ronjenja, raditi na smanjivanju rizika, motiviranju vatrogasaca i ostalih spasilačkih službi jer je u konačnici svima nama u interesu sigurnost RH.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica