Sastanak u vezi provedbe Programa aktivnosti u 2020. godini

Slika /arhiva/multimedia/IMG_2537.JPG

Danas se u prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu održao sastanak u vezi provedbe zadaća koje proizlaze iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini.

Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatske šume d.o.o. i Hrvatske šume d.o.o. dužni su provoditi usklađene infrmativno-promidžbene aktivnosti u cilju podizanja protupožarne kulture i upoznavanja stanovništva i turista s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju.

Zajedničkom sastanku pridružili su se predstavnici Ministarstva turizma, Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske te Hrvatskih autocesta.

Uvodno je nazočne pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazivši zadovoljstvo ranim donošenjem Programa aktivnosti za 2020. godinu te najavivši da bi se sljedeći za 2021. već mogao donijeti krajem ove godine.

  • Rano donošenje Programa potrebno je kako bi se što učinkovitije obavile sve pripreme za provedbu odnosno uspješnu realizaciju Programa aktivnosti, rekao je Tucaković.

Nina Francetić, rukovoditeljica Odjela za informativno-promidžbenu i nakladničku djelatnost iznijela  je pregled planiranih promidžbenih aktivnosti za 2020. godinu. Naglasila je da se nastavlja dobra dugogodišnja suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom gdje se na radijskim postajama unutar HR mreže emitiraju spotovi namijenjeni turistima na hrvatskom, engleskom njemačkom, talijanskom i češkom jeziku. Isto tako, na Hrvatskoj radioteleviziji se tijekom ljeta emitira TV spot koji upozorava na opasnosti korištenja vatre na otvorenom prostoru.

Dodala je da ćemo nastaviti s kampanjom oglašavanja na frekventnim trajektnim linijama na hrvatskom i engleskom jeziku kao i oglašavanjem na oglasnim mjestima na plažama tijekom cijelog srpnja i kolovoza. Francetić je pohvalila suradnju s Hrvatskim šumama s kojima zajednički provodimo ljetnu kampanju putem oglašavanja na jumbo panoima, a planira se i proljetna kampanja s upozorenjima prilikom spaljivanja biljnog otpada.

I ove godine se nastavlja distribucija letaka za strance, tiskanog na 8 jezika (hrvatski, engleski, slovenski, njemački, talijanski, češki, španjolski i mađarski) koji domaće i strane turiste upozoravaju na opasnosti bacanja opušaka i paljenja ložišta na otvorenom. Predloženo je da se izmijeni dizajn letka te uključi više subjekata u samu distribuciju kako bi letak bio što dostupniji većem broju građana i turista.

Francetić je dodala da se od ove godine među subjekte uvrstio i Muzej hrvatskog vatrogastva koji bi mogao biti dobra platforma u daljnjem provođenu preventivnih aktivnosti. Najavila je izložbu „Požari otvorenog prostora“ te edukativne radionice koje se planiraju realizirati s Hrvatskim šumama, a namijenjeni su predškolskom i školskom uzrastu. Francetić je na kraju dodala kako i putem društvenih mreža postoji svakodnevna komunikacija s javnošću te pozvala nazočne da se slobodno koriste svim promidžbenih materijalima koje je izradila Hrvatska vatrogasna zajednica kako bi bili dostupniji što široj javnosti.  

Sudionici sastanka kratko su iznijeli pregled svojih aktivnosti te dali prijedloge za poboljšanje. Predstavnici HAC-a predlažu da se u distribuciju letaka uključe svi koncesionari autocesta, kao i granični prijelazi na kojima bi se turiste, već prilikom ulaska u RH, upoznalo s preventivnim porukama i savjetima u vezi sprječavanja požara.

Ravnateljstvo policije dodaje da se svakako može i kroz policijske postaje distribuirati promidžbeni materijal, a Hrvatska turistička zajednica će biti koordinator za 313 turističih zajednica koje bi mogle isto tako sudjelovati u distribuciji promidžbenih materijala.

Siniša Petkoviček, voditelj Odjela za operativne poslove HVZ-a, dodao je na kraju da će se organizirati sastanak na kojem bi se uz pomoć udruga gradova, općina i županija moglo dogovoriti način kojim bi se moglo utjecati na donošenje odluka jedinica lokalne i područne (regionalne) samoprave koje donose odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom području, a s ciljem što učinkovitijih mjera zaštite od požara.

Sastanak s izvršiteljima zadataka i sudjelovateljima Programa aktivnosti

Nakon sastanka vezanog za informiranje i promidžbu održan je i sastanak s ostalim izvršiteljima zadataka i sudjelovateljima Programa aktivnosti. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je naglasio kako je provedba Programa aktivnosti prioritet.

  • Dobra suradnja od prošle godine nastavlja se i u ovoj, s naglaskom na preventivnom djelovanju. Program aktivnosti je ove godine rano donesen i imamo vremena za kvalitetnu pripremu i provođenje. Ovo je prvi sastanak, a cilj nam je uvijek unaprijediti postojeće stanje.

Vlada RH donijela je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2020. već početkom godine s ciljem da se s provedbom potrebnih mjera i aktivnosti započne znatno ranije nego prethodnih godina. Na sastanku se raspravljalo o planiranim odnosno poduzetim mjerama u pripremi požarne sezone.

  1. Petkoviček iznio je pregled aktivnosti koje predstoje u ovoj godini naglasivši da je u prethodnoj godini bilo preko 31.000 vatrogasnih intervencija te da se očekuju povećani napori požarne sezone te svakako poziva sudionike na aktivnu suradnju i realizaciju Programa. Gledajući prošlogodišnje požare, u veljači i ožujku je bio povećani broj požara pa se svakako može očekivati, s obzirom na dosadašnje meteorološke pokazatelje, povećana opasnost.

Sudionici sastanka su svaki u ime svojih institucija iznijeli svoje planove u provođenju aktivnosti te prijedloge za uspješniju realizaciju.

Na kraju sastanka Petkoviček je zahvalio svim sudionicima na dosadašnjoj suradnji te pozvao na isto tako uspješan nastavak s porukom da se više bavimo preventivom kako bi u konačnici, bilo manje posla u operativnom dijelu, odnosno gašenju požara.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica