Konferencija "Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020."

Slika /arhiva/multimedia/IMG_1397.JPG

Ovogodišnja, treća po redu statusna konferencija naziva Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020. u organizaciji Jutarnjeg lista održana je danas u Zagrebu. Na konferenciji je sudjelovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uz navedene visoke državne dužnosnike, sudionici konferencije mogli su čuti riječi predsjednika Upravnog odbora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, direktora Odašiljača i veza Mate Botice, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića i gosta iz Švedske, vatrogasnog zapovjednika Johana Szymnskog. Konferenciju je otvorio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. U svojem kratkom obraćanju sveukupnom auditoriju prije svega je pozdravio sve visoke dužnosnike, dionike sustava nacionalne sigurnosti te posjetitelje ove konferencije. Rekao je kako je ova konferencija nastavak šireg društvenog interesa i djelovanja koje je uslijedilo nakon izuzetno teške požarne sezone 2017.godine. Na kraju svojeg pozdravnog obraćanja zaželio je nastavak ovakvih socijetalnih napora za što kvalitetnijom prevencijom i obranom od požara.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić u svojem izlaganju prvenstveno se referirao na važnost prevencije u borbi protiv požara. Istaknuo je kako je za ekosustav Republike Hrvatske krucijalno očuvanje mediteranske šume bez koje bi cjelokupna biocenoza bila izuzetno ugrožena. Uz opasnost za konkretno područje vezano tom biocenozom nezanemariva je činjenica da bi propadanjem mediteranske šume šteta za okolne krajeve također bila nemjerljiva.

Još jedan bitan aspekt kojeg je u svojem izlaganju podcrtao Jakupčić jest sveukupna međuresorna i multidisciplinarna sinergija, uvezivanje žurnih službi sa ostalim državnim ili privatnim dionicima koji mogu pomoći u što bezbolnijem prolasku požarne sezone. Upravo u takvom radu, koji je smisao postojanja Planova aktivnosti, Jakupčić vidi razlog uspješne ovogodišnje požarne sezone. Još jedan razlog u korist što šireg društvenog djelovanja u borbi protiv požara jest sve očitiji učinak klimatskih promjena koje donose suše te otežavaju vatrogasnu dužnost. Završavajući svoj govor, istaknuo je kako su Hrvatske šume u ovoj godini utrošile oko 100 milijuna kuna na preventivno djelovanje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je pristala uz ideju cijelog skupa, ali i dugoročnog rada i formiranja sustava Domovinske sigurnosti istaknuvši napore koje je Ministarstvo poljoprivrede uložilo u preventivne mjere. Prvenstveno je navela sustav motrenja koji broji 46 motriteljskih jedinica uz 4 centra. Sam sustav motrenja plod je četverogodišnjeg projekta u kojeg je uloženo 20 milijuna kuna. Pomoć pri nadziranju dolazi i od strane 6 bespilotnih letjelica originalno namijenjenih kontroli u ribarstvu.

Kao jednako važne napore ministrica je ocijenila i sanacije zapuštenog zemljišta, razminiravanje te sredstva iz Programa za ruralni razvoj iz kojeg je u svrhu prevencije namijenjeno 270 milijuna kuna za 101 projekat. Program za ruralni razvoj svojom mjerom 7 predviđa i 95 milijuna kuna za čak 17 vatrogasnih domova, a pomoć u obliku prijevoznih sredstava dolazi iz OKFŠ-a iz kojeg je uloženo 40 milijuna kuna za 74 kombi vozila namijenjenih vatrogascima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u svojem izlaganju osvrnuo se na proces uvezivanja istoznačnih sastavnica kroz sveobuhvatne ustrojstvene promjene te ustvrdio kako je izdvojeno vatrogastvo način da se poboljša samo vatrogastvo kao i općeniti moment civilne zaštite. Uhodano vatrogastvo po njegovim riječima utječe ne samo na sigurnost Republike Hrvatske već i sigurnost zemalja članica EU te susjednih zemalja u regiji. Daljnji način rasta Božinović vidi u sistematičnom ulaganju u vatrogastvo prvenstveno kroz kontinuirano povlačenje sredstava iz europskih fondova. Tom prilikom istaknuo je čak 38 milijuna eura dobivenih iz strukturnih i kohezijskih fondova namijenjenih svim žurnim službama. U vidu tehnike, sustav Domovinske sigurnosti osnažen je sa 5 višenamjenskih helikoptera u vrijednosti od 40 milijuna eura. Sve navedene mjere sukladne su preventivnoj umreženosti kao temelju kojeg treba jačati. Nastavno na taj cilj Božinović je istaknuo kako se Plan aktivnosti 2019.proširio uzevši pod svoje okrilje Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu uz ostale društveno političke aktere.

Ministar obrane Republike Hrvatske u svojem izlaganju pod nazivom Obrana od požara u 2020.godini istaknuo je kako je najkonkretniji rezultat dosadašnjeg rada stvaranje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. Time je dobivena neusporedivo kvalitetnija koordinacija, reakcija te puno bolji protok informacija. Napokon zapovjedništvo donosi odluke što je kapitalno unaprjeđenje evidentno i u brojkama ovogodišnje požarne sezone. Uz uspjehe OVZ-a Krstičević je podcrtao ulogu OSRH u borbi protiv požara. Uz izuzetne odnose sa Hrvatskom vatrogasnom zajednicom koji se vide kroz vrlo uspješnu vježbu SIGURNOST 2019 i Sporazum o suradnji u gašenju požara na otvorenom prostoru, Krstičević je pohvalio i punu operativnu sposobnost bespilotnih letjelica te program RAPTOR koji omogućava snimanje požarišta iz kanadera. Sam program bespilotnih letjelica će već 15. studenog ove godine dobiti svoj nastavak otvaranjem Središta za besposadne sustave u Puli.

Operativna pomoć vojske očita je ne samo kroz tehnološku pomoć već i kroz mogućnost podizanja 200 vojnika u sat vremena, mogućnost dopreme vatrogasne opreme na otoke putem brodova te akcije pošumljavanja.

Na početku svojeg obraćanja glavni vatrogasni zapovjednik RH uručio je europski certifikat zapovjedniku Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze, pukovniku Tomislavu Vacenovskom zaslužen u vježbi Modex Cres 19.

Tucaković je ustvrdio kako je vatrogastvo izuzetno bitan dio sustava sigurnosti te je stoga bitno implementirati nove vrijednosti u Plan aktivnosti koje će obuhvatiti tehnologiju. U svojem rezimeu ove požarne sezone Tucaković je napomenuo kako je ovaj Plan aktivnosti u operativnom smislu donio novitete u obliku svakodnevnog protupožarnog izviđanja, ciljanog izviđanja besposadnim sustavom Orbiter 3b, čak 1000 sezonskih vatrogasaca te konstantno dežuranje brzog tima za izvlačenje ljudi u kriznim situacijama u Divuljama.  Rečeno je kako iako broj požara nije bio malen, broj opožarene površine bio je čak 15% manji nego prošle godine.

Kao ključnu vrijednost naveo je ljude u sustavu vatrogastva zbog čega je iznimno važno da se novim zakonom poboljša njihova radno-pravna pozicija. Svoje izlaganje završio je mišlju kako je od izuzetne važnosti da se naglasak stavi na provođenje preventivnih mjera te sveobuhvatno jačanje kapaciteta.

Vrlo zanimljivo izlaganje pripremili su djelatnici  Odašiljača i veza kroz svoju videoprezentaciju sustava kamera i veza pod imenom Firedetect.

Marko Serdarević je nakon toga istaknuo kako je Firedetect plod rada FESB-a, Odašiljača i veza te Hrvatskih šuma. Zajedničkim djelovanjem postigli su izradu video nadzora kojeg pronalazimo na 45 lokacija sa 4 nadzorna centra. Uspjeh ovog projekta u tehničkom smislu odlikuje se i vrlo otpornim karakteristikama zbog čega je u cijeloj godini prijavljeno tek 15-ak manjih smetnji. Ovaj sustav nudi i mogućnost propagacije šumskih požara to jest prognoze u kojem će smjeru razvoj samog požara ići. Svoje izlaganje završio je riječima kako se sustav nastavlja nadograđivati u svrhu poboljšanja.

Niz izlaganja zaključio je zapovjednik vatrogasne službe u sjevernoj Dalarni u Švedskoj, Johan Szymanski. Obraćajući se skupu istaknuo je koliko je važno imati zapovjedni stožer na nacionalnoj razini koji može upravljati krizama kada dosegnu kolosalne razmjere i opasnosti. Govoreći o tome pohvalio je Hrvatsku kao zemlju sa izuzetno kvalitetnim sustavom nacionalne sigurnosti koji kroz formiranje sustava Domovinske sigurnosti postaje još bolji.

Podijelio je i izuzetno tešku intervenciju na području vojnog učilišta Alavaden gdje je zbog postojanja neeksplodiranih eksplozivnih sredstava u opasnost dovedena opstojnost nekoliko gradova. Požar je na kraju ipak spriječen korištenjem nesvakidašnjih metoda, konkretnije, iskorišteno je bojevo streljivo kojim se iz borbenih aviona bombardiralo središte požara. Takav pristup izvan okvira polučio je uspjeh te je požar zaustavljen.

Okrugli stol "Obrana od požara u 2020. godini"

Na kraju konferencije održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali brg Krešo Tuškan, zapovjednik vojnog odjela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, Renata Ojurović, pomoćnica ministrice poljoprivrede, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH i Josip Granić, pročelnik HGSS-a.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica