Završetak glavnog napora požarne opasnosti

Slika /arhiva/multimedia/IMG_9708.JPG

S današnjim datumom, 25. rujna, stupa na snagu Odluka o prijevremenom završetku glavnog napora požarne sezone.

Odluka je to koju je donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković temeljem situacije na terenu, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, a vezano za klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja. Prvenstveno se to odnosi na duže razdoblje sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Zbog navedene Odluke, izdana je i Zapovijed kojom s današnjim danom u 12:00 sati prestaje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH. U slučaju izbijanja većeg broja požara, nastanka velikih požara ili potrebe žurnog angažiranja značajnijih resursa, komunikacija će se odvijati putem Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice iz prostora u Zagrebu.

- Protupožarnu sezonu 2019. ocijenjujem visokom ocjenom zahvaljujući odličnoj suradnji svih sastavnica domovinske sigurnosti. Vatrogasci su spremno odgovorili na sve izazove koju su pred njih postavljani jer ovo nije bila sezona bez požara. Dapače, po broju požara je treća u posljednjih 11 godina, ali sa znatno manjom opožarenom površinom što govori kako su požari na vrijeme uočavani i ugašeni u jako kratkom vremenu“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalivši svima koji su doprinijeli njezinoj uspješnosti. Dodao je i kako je protupožarna sezona te vatrogasni angažman ocijenjenjen odličnim ocjenama i na jučerašnjoj sjednici Koordinacije za domovinsku sigurnost, a o čemu će biti riječi i na predstojećoj konferenciji za medije s temom analize sezone 2019.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica