Konferencija „Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama“

Slika /arhiva/multimedia/20190917_120621.jpg

 Kako funkcionira sustav domovinske sigurnosti i imamo li odgovor na izazove koji se pred nas postavljaju, tema je o kojoj se raspravljalo na danas održanoj konferenciji pod nazivom „Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama".

 Ovo je bila prva međunarodna konferencija s ovom temom u organizaciji Ministarstva obrane RH i Jutarnjeg lista. Nazočili su joj predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te brojni drugi visoki uzvanici.

Konferenciju je otvorio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić rekavši kako se Hrvatska sa svojom najvećom ugrozom susrela prije 30 godina, no kako su danas konvencionalni oblici ratovanja najniža razina prijetnji. O važnosti ovakvih konferencija je rekao: „Prije dvije godine po prvi put smo imali konferenciju o požarima o Hrvatskoj. Danas možemo reći kako je iza nas požarna sezona u kojoj su temperature bile najviše, a broj požara je najmanji“. Dodao je i kako je kod ovakvih kriznih situacija i općenito kod domovinske sigurnosti uloga medija velika te se oni mogu smatrati ravnopravnim partnerom.

Ministar Krstičević u svojem se izlaganju zahvalio svima onima koji nesebično ulažu sebe kako bi sigurnost države bila na najvišem novu: vojsci, vatrogascima, pilotima, policajcima, pripadnicima HGSS-a, sigurnosno obavještajnom sustavu, Hrvatskom Crvenom križu, hitnim medicinskim službama, građanima i dragovoljcima koji potvrđuju značenje sintagme 'Partnerstvo za sigurnost'.

„Od 2017. godine kada smo počeli pričati o domovinskoj sigurnosti do danas nije prošlo puno vremena, ali je napravljeno puno toga i promjene su vidljive. Sustav je bio dosta fragmentiran i svatko je radio za sebe. Donošenjem Zakona o sustavu domovinske sigurnosti dan je pravni okvir za djelovanje. Možemo reći da je sustav domovinske sigurnosti postao brend ove Vlade“, rekao je Krstičević. Dodao je i kako se sustav neprestano nadograđuje, a iduće godine je u planu i izrada priručnika za upravljanje u kriznim situacijama. Spomenuo je i ustrojavanje Vatrogasnog operativnog središta smještenog tijekom ljeta u Divuljama što je značajno olakšalo donošenje odluka, ali i korištenje videonadzora i bespilotnih letjelica kao metoda poboljšanja protupožarne zaštite.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prvestveno se osvrnuo na velika ulaganja u sustav Domovinske sigurnosti i službe koje ju čine, spomenuvši velike projekte nabave vozila za vatrogasce te telekomunikacijski sustav za pripadnike vatrogasnog sustava i HGSS-a. „Možemo reći da je MUP u posljednje 2 godine ugovorio projekte u ukupnoj vrijednosti od preko 320 milijuna eura i time u velikoj mjeri nadoknadilo ono što je bilo propušteno u prethodnom razdoblju.“ Spomenuo je i kako je migrantska kriza 2015. godine dovela infrastrukturu do krajnjih granica te su temeljem naučenih lekcija donijeli novu sigurnosnu strategiju. „Ljudi su najvažniji segment priče o domovinskoj sigurnosti te je ulaganje u njih i najvažnije", zaključio je Božinović.

Predsjednica Grabar – Kitarović i sama se osvrnula na sustav koji je prije bio razlomljen te je onemogućavao usklađeno upravljanje, a na danas izrečenim predavanjima je vidljivo kako je sustav posljednjih godina značajno napredovao. „Potreban je angažman i koordinirano djelovanje svih, ali ključno je i uključivanje javnosti i informiranost građana. Pozdravljam donošenje naputaka o tome kako bi se građani trebali ponašati u slučajevima potresa, ali i terorističkih napada“, rekla je Predsjednica. Spomenula je i ulogu medija naglasivši kako ne smiju dopustiti ulazak pogrešnih informacija jer to sve utječe na stabilnost u državi.

Nakon toga su uslijedile kratke prezentacije međunarodnih stručnjaka na temu domovinske sigunosti pa su tako svoje izlaganje imali direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staff general Timothy Bevis i zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi te predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof.dr. Arjen Boin.

U završnome dijelu konferencije je održana panel rasprava.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica