150. obljetnica slovenskog vatrogastva i 70. obljetnica Gasilske zveze Slovenije

Slika /arhiva/multimedia/naslovna_copy4.jpg

U nedjelju 8. rujna 2019. godine, u Metliki, kolijevci slovenskog vatrogastva, održano je svečano obilježavanje 150. obljetnice vatrogastva u Sloveniji i 70. obljetnice Gasilske zveze Slovenije.

Svečana akademija održana je u Domu kulture Metlika. Akademiji su prisustvovali ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec, predsjednik i zapovjednik GSZ Janko Cerkvenik i Franci Petek, predsjednik CTIF-a Tore Erikson, predstavnici područnih vatrogasnih zajednica Slovenije, te predstavnici vatrogasnih zajednica Austrije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Srbije. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu su predstavljali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika HVZ-a Dino Kozlevac i načelnik HVZ-a Željko Popović. Zapovjednik Tucaković je ovom prilikom uručio u ime HVZ-a plaketu domaćinima, čestitao visoke obljetnice i istaknuo da će hrvatski i slovenski vatrogasci nastaviti suradnju započetu prije 150 godina.

Uslijedio je mimohod u kojem je sudjelovalo preko 1000 vatrogasaca i drugih pripadnika snaga sigurnosti i spašavanja te motorizirani postroj. Događaju su se pridružili slovenski premijer Marjan Šarec i ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. U mimohodu su sudjelovali vatrogasci iz svih 17 vatrogasnih zajednica Slovenije, pripadnici postrojbi za zaštitu i spašavanje te profesionalni vatrogasci. Po završetku mimohoda okupljene je pozdravio premijer Šarec i čestitao im 150. obljetnicu slovenskog vatrogastva.

Izvor: www.gasilec.net



Hrvatska Vatrogasna Zajednica