Ministar obrane Krstičević obišao Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama

Slika /arhiva/multimedia/IMG_9691.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je 20. kolovoza 2019. Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama gdje su glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, ujedno zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, održali prezentaciju presjeka Protupožarne sezone 2019.

Prezentaciji su nazočili i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, načelnik stožera HRZ-a brigadni general Michael Križanec, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković naveo je značajnije aktivnosti koje su se provele u razdoblju od 19. srpnja do 18. kolovoza 2019. godine poput pripreme i provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini, dobre suradnje zračnih i zemaljskih snaga, dobrog rada vatrogasnih organizacija na terenu, svakodnevno PPI izviđanje, uvođenje novih tehnologija, a što je najvažnije da je zajedničko djelovanje svih snaga polučilo dobre rezultate u ovom požarnom razdoblju.

Na kraju, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković još jednom je pohvalio suradnju svih sastavnica domovinske sigurnosti.

“Protupožarna sezona još nije gotova, opreza i truda nikad dosta, svi moramo biti i dalje na visokoj razini spremnosti i profesionalizma. Tu smo da zaštitimo naše građane i turiste, tako da naša zadaća još nije gotova”, rekao je Tucaković.

Ministar Krstičević rekao je kako mu je drago što ima priliku biti u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu koje prije tri godine nije ni postojalo podsjetivši pritom kako se ovakav susret, dogodio i prije mjesec dana kako bi se razmotrio tijek PP sezone.

„Razmatrajući konkretne brojke u samo proteklih mjesec dana broj zahtjeva za angažmanom gotovo pa se izjednačio s brojem zahtjeva od početka godine. Kao što znate, imali smo nekoliko većih požara, od kojih bih svakako izdvojio onaj u Dubravi kod Šibenika“, rekao je ministar i dodao kako je upravo zahvaljujući dobroj pripremi, pravovremenoj reakciji, koordinaciji i suradnji sastavnica Sustava domovinske sigurnosti te suradnji s lokalnom zajednicom, otklonjena prijetnja za civilno stanovništvo i imovinu.
Također, ministar je istaknuo i pojačani angažman besposadnih letjelica u proteklih mjesec dana kazavši kako je njihova upotreba značajno doprinijela prevenciji požara, ali i pravovremenoj reakciji po uočavanju.
„Brzina reakcije je veća zahvaljujući Situacijskom središtu u kojem se nalazimo, ono nam omogućava bolji protok informacija i bolju koordinaciju“, rekao je Krstičević.

U svojoj prezentaciji brigadni general Tuškan kazao je kako je u posljednjih mjesec dana pojačan napor u izviđanju te su ostvareni naleti PP zrakoplova kao cijele godine prije toga.


„Vojni dio OVZ-a u sinergiji s ostalim tijelima OVZ-a koordinira, razmjenjuje pravovremene informacije koje su važan faktor za veliku učinkovitost i pravovremenost u gašenju požara“, kazao je general i zaključio kako je Hrvatska vojska izvršila sve postavljene zadaće sukladno Planovima i zahtjevima.

Veliku zahvalnost pripadnicima Hrvatske vojske, vatrogascima, policiji i svima koji sudjeluju u protupožarnoj sezoni, izrazio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban kazavši kako se građani osjećaju mirno i sigurno.

„Hvala svima na svemu što činite, građani se osjećaju mirnije i sigurnije i moram reći kako je upravo to dokaz dobre opremljenosti, organizacije i koordinacije te visoke razine profesionalizma svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti“, poručio je župan.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica