Požar kod Šibenika

Slika /arhiva/multimedia/1035537.jpeg

29. srpnja

Požar je lokaliziran u 18:00 sati 28. srpnja, a opožarena površina je 900 ha.

Na požarištu tijekom noći ostali su dežurati JVP Šibenik, DIP Šibenik, DVD Bilice i DVD Perković s 19 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila.

"Vatrogasci su uložili nadljudski napor, zajedno s vojskom, policijom, građanima koji su pomagali u ovoj bitci s požarom. Pokazana je visoka razina organizacije - od podizanja vatrogasnih snaga  iz sedam županija, do uključivanja vojske, policije, sustava civilne zaštite i lokalne samouprave. Požar je stavljen pod kontrolu, a najvažnije je da su sačuvani ljudski životi i imovina", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

28. srpnja

8:30

Požar na otvorenom prostoru kod Oklaja, područje Marasovine ugašen je noćas u 01:10 sati. Požarom je zahvaćeno 12 ha trave i niskog raslinja, a u gašenju požara sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor te 34 vatrogasca sa 9 vozila iz JVP Drniš te DVD-a Drniš, Kistanje, Promina i Knin.
Požar na otvorenom prostoru kod Šibenika, područje Dubrave i dalje je aktivan. U požaru su ozlijeđena 4 vatrogasca i isti su zbrinuti od strane HMP-a u OB Šibenik. Požarom je zahvaćeno oko 900 ha niskog raslinja i borove šume. Zbog jakog vjetra požar se brzo širio te je shodno tome i zatraženo angažiranje postrojbi izvan same županije te postrojbe DVIP-a i zračnih snaga. Zbog dima zatvarana je autocesta A1 od Pirovca do Vrpolja kao i  državna cesta D33 na dionicama Tromilja-Bilice na području Dubrave kod Šibenika.
U gašenju požara sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Canadair, 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor te 182 vatrogasaca sa 56 vozila iz JVP-a i DVD-a iz šibensko kninske županije, DVIP-a Zadar, Šibenik i Split te izvanrednih dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom noći zatražena je dodatna ispomoć županija Primorsko-goranske, Zadarske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.
Tijekom jutra upućen je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor.
 

27. srpnja

20:00

Situacija na požarištima je i dalje dosta teška, a jako jugo otežava gašenje. Vrši se popunjavanje snaga te dolaze vatrogasci i oprema iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije te 50 pripadnika HV-a.

"Situacija je pod kontrolom, kuće su obranjene, ali nas čeka teška noć. Nadamo se da će jugo izgubiti na snazi jer nam trenutno vjetar stvara najviše problema", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

17:00

Na području Šibensko-kninske županije izbili su požari na području Južne Dubrave nedaleko od Šibenika gdje su angažirana 3 Canadaira.

Požar gori na području Marasovina nedaleko od Oklaja u općini Promina gdje su angažirana 3 Airtractora. 

U 16.01 zatvorena je autocesta A1 kod Šibenika, a u gašenju sudjeluje oko 60 vatrogasaca.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica