EU projekti HVZ i GZS

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/HVZ-_GZS.jpg

U okviru priprema 14. susreta vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te kandidature na pretpristupne fondove EU (IPA), dana 9.3.2012. godine održao se koordinacijski sastanak predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Gasilske zveze Slovenije u Starom trgu pri Ložu (Slovenija).

U okviru priprema 14. susreta vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te kandidature na pretpristupne fondove EU (IPA), dana 9.3.2012. godine održao se koordinacijski sastanak predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Gasilske zveze Slovenije u Starom trgu pri Ložu (Slovenija).
Na sastanku su obrađene sljedeće teme:

Pripreme 14. susreta vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije

Vatrogasna zajednica Slovenije i Hrvatska vatrogasna zajednica pozivaju na sudjelovanje na 14. susretu vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije, koji će se održati u subotu, 19. svibnja 2012. godine u Loškoj Dolini (1386 Stari trg pri ložu).
Sudionici Susreta su natjecateljska odjeljenja vatrogasne mladeži uzrasta 12-16 godina u kategorijama mladež muška i mladež ženska. Natjecanje se održava sukladno važećem Pravilniku za natjecanja CTIF-a, bez štafetne utrke. Također sva natjecateljska odjeljenja sudjeluju na vatrogasnim igricama. Uz svako natjecateljsko odjeljenje idu po dva voditelja vatrogasne mladeži. Za sudjelovanje na Susretu pozvano je po jedno natjecateljsko odjeljenje iz svake vatrogasne zajednice županije/Grada Zagreba. Prijava većeg broja odjeljenja od naznačenog nije moguća.
Pri dolasku sudionici dobivaju sendvič i napitak, a za sve sudionike osiguran je i ručak od strane organizatora.

Dogovor oko kandidiranja na pretpristupne fondove IPA

Aktivnosti su načelno dogovorene već 8. veljače 2012. u Zagrebu. Tako će projekt između ostalog obuhvaćati osposobljavanje zapovjednika/voditelja Kampa, miješane kampove vatrogasne mladeži u Hrvatskoj i Sloveniji, te tečajeve ronjenja, radova na vodi (u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani), gašenja šumskih požara i hotfire (u Sloveniji). U projektu će moći sudjelovati vatrogasci iz 8 pograničnih hrvatskih županija, te slovenskih pograničnih područja.

Prijedlog Europske komisije "Mehanizmi Civilne zaštite"
Prijedlog vrijedan 513 milijuna EUR-a za planirano razdoblje od 2014. do 2020. godine predviđa financiranje aktivnosti u području obrane od katastrofa i većih nesreća, čime se nastavlja rad Europskog centra za monitoring (MIC) i sustava izvješćivanja CECIS. Prijedlog se ne odnosi na moguće radioaktivne nesreće i zagađenja mora. Zaključeno je, da europske nacije imaju vrlo različito ustrojen vatrogasni sustav, i da sadašnji sustav EU, koji ima nadležnosti samo u području Civilne zaštite (vatrogastvo "po definiciji" nije u nadležnosti EU), ne ide na ruku nacijama koje imaju ustrojen sustav dobrovoljnog vatrogastva. Planirane promjene u mnogim zemljama (pa i u Republici Hrvatskoj) utjecat će na vatrogasni ustroj, te se postavlja pitanje opravdanosti tih mjera (npr. ustrojavanje europskih interventnih postrojbi).


Prijedlog Europske Komisije u vezi s radnim vremenom
Poslodavci i posloprimci do jeseni 2012. godine raspravljaju nove smjernice o radnom vremenu. Osnovne značajke prijedloga smjernice su tjedno maksimalno 48 satno radno vrijeme, koje mora uključivati prekovremene sate. Između smjena treba biti najmanje 11 sati neprekinutog odmora, a obvezni dnevni odmor mora trajati najmanje 6 sati. U tom pogledu iskrsnuo je realni problem za dobrovoljne vatrogasce, koji se po sadašnjem prijedlogu u nekim zemljama u radno-pravnom smislu tretiraju kao zaposlenici općine! Ako se uzme u obzir, da prosječno radno vrijeme zaposlenog tjedno iznosi od 38 do 40 sati, za provedbu vježbi, natjecanja, sudjelovanje na vatrogasnim intervencijama itd. ostaje maksimalno 8 sati tjedno.
Od Izvršnog odbora CTIF-a i odbora "Europa" traži se očitovanje po pitanju smjernica o radnom vremenu, te Prijedloga Europske Komisije u vezi Civilne zaštite.

Gasilsku zvezu Slovenije predstavljali su predsjednik Anton Koren, poveljnik Matjaž Klarič, predstavnica slovenskog instituta za europske projekte Tanja Hrastnik, slovenski predstavnik Odbora za povijest CTIF-a Wili Tomat, načelnik općine Loška Dolina Janez Komidar, predsjednik VZ Loška Dolina Boris Koren i predstavnik slovenskog Savjeta vatrogasne mladeži Franjo Bukovec.
Na sastanku su u ime HVZ-a prisustvovati načelnik HVZ-a Željko Popović, tajnik OTS-a HVZ Mario Starčević i stručni referent Dunja Ribarić.


Mario Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica