REAGIRANJE; Isprika Sunčane Glavak

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/hvzgrb_31.png

Glavak: 'Jesam li ja prijavila Jadranku Kosor? Ne mogu o tome, pa nismo mi dobrovoljno vatrogasno društvo!'

Sunčana Glavak se ispričala vatrogascima

Politički sukob unutar Hrvatske demokratske zajednice rezultirao je neprimjerenim riječima HDZ-ove zastupnice Sunčane Glavak koja je na novinarski upit o prijavljivanju bivše premijerke gđe Jadranke Kosor Visokom sudu za čast odgovorila: "HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo i sve stvari smatram da se moraju riješavati unutar stranke" (Jutarnji list, 14.2. 2013.).

Takvim riječima omalovažila je značaj svih udruga u Republici Hrvatskoj koje promiču interese građana, a prvenstveno svih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoj posao odrađuju volonterski, dakle besplatno, štiteći pritom živote građana i materijalna dobra izlažući se pogibelji svakim izlaskom na intervenciju.
Podsjetimo samo da je broj članova dobrovoljnih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj veći od 62 000. Biti vatrogasac u RH zanimanje je od najvećeg povjerenja, a za svoj trud i požrtvovnost vatrogasci su ove godine primili i nagradu "Ponos Hrvatske". Stoga Hrvatska vatrogasna zajednica smatra da su riječi koje je izrekla saborska zastupnica Glavak krajnje neprimjerene te tražimo njenu ispriku u ime svih vatrogasaca.

Hrvatska vatrogasna zajednica

'HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo i za sve stvari smatram da se moraju rješavati unutar stranke', tim se riječima jučer HDZ-ova Sunčana Glavak osvrnula na pitanje o mogućem izbacivanju Jadranke Kosor iz stranke. No njene riječi nisu bile dobrodošle kod vatrogasaca. Već u komentarima u tekstu tportala vatrogasci su poručili da ih je time uvrijedila, a danas je i sama novinarima u Saboru rekla da joj stižu poruke i mailovi zbog te izjave

'Jako mi je žao i ispričavam se. Formulaciju s vatrogasnim društvom iskoristila sam slikovito i nisam mislila nikoga uvrijediti', kazala je novinarima u Saboru Glavak.

Kako bi potkrijepila to da joj je 'na kraj pameti bilo uvrijediti vatrogasce', Glavak je novinarima pokazala i amandman koji je početkom prošle godine uložila na prijedlog proračuna za 2012. Tada je za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu zbog 'općedruštvenog značaja zaštite ljudi i imovine te pružanja pomoći' tražila dodatnih gotovo šest milijuna kuna, no vladajući joj amandman nisu prihvatili.

Naime, izjava Sunčane Glavak kako HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo omalovažila je značaj svih udruga u Republici Hrvatskoj koje promiču interese građana, a prvenstveno svih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoj posao odrađuju volonterski, dakle besplatno, štiteći pritom živote građana i materijalna dobra izlažući se pogibelji svakim izlaskom na intervenciju.

Podsjetili su uvaženu saborsku zastupnicu da je broj članova dobrovoljnih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj veći od 62.000. Biti vatrogasac u RH zanimanje je od najvećeg povjerenja, a za svoj trud i požrtvovnost vatrogasci su ove godine primili i nagradu 'Ponos Hrvatske'. Stoga Hrvatska vatrogasna zajednica smatra da su riječi koje je izrekla saborska zastupnica Glavak krajnje neprimjerene pa su u ime svih vatrogasaca zatražili njenu ispriku. I dobili je.

Izvor:



Hrvatska Vatrogasna Zajednica