1. sjednica Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Zapisnik1.jpg

Dana 5. prosinca u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu održana je 1. sjednica Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti.

Dana 5. prosinca u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu održana je 1. sjednica Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti. Glavna tema sjednice bila je ostvarenje programa izgradnje Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Usvojila su se izvješća o radu članova Odbora u dosadašnjem mandatu te se raspravljalo o daljnjem radu usmjerenom na dovršenje adaptacije Muzeja kao i o prikupljanju povijesne vatrogasne građe koja bi bila smještena u nacionalnom Muzeju.
Na sjednici se raspravljalo o pristiglim zahtjevima dobrovoljnih vatrogasnih društava Poljana i Pustakovec-Buzovec-Putjane, a u svezi s priznavanjem godine osnutka. Odbor je donio zaključke kako je potrebno zatražiti nadopunu zahtjeva u skladu s Odlukom o utvrđivanju kriterija za priznavanje godina osnivanja dobrovoljnih vatrogasnih društava Predsjedništva HVZ-a.


Ovim putem Odbor se zahvaljuje svima koji su svoju povijesnu građu ustupili za fundus Muzeja, posebice gospođi Milki Novosel koja je dio vrijedne povijesne građe iz Dokumentacijskog centra vatrogasne povijesti u Pitomači ustupila HVZ-u, a za potrebe nacionalnog Muzeja. Isto tako, zahvaljemo i Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu koji je za potrebe Muzeja ustupio nekolicinu predmeta, kao i svima ostalima koji su do sada ustupili povijesnu građu.
U Muzeju će, pored postavljene muzejske građe, bili vidljivi podaci o vlasniku odnosno donatoru izloška.

Hrvatska vatrogasna zajednica javno poziva pojedince i vatrogasne organizacije ukoliko smatraju da posjeduju predmete iz vrijedne povijesne baštine koju bi bilo potrebno sačuvati i zaštiti, a zanimljivu za prikaz naše cjelokupne nacionalne vatrogasne povijesti, da se obrate uredu Hrvatske vatrogasne zajednice te s povjerenjem ustupe vatrogasnu građu, kako bi se ona na prikladan način sačuvala te tako prezentirala hrvatska vatrogasna povijest.
Kontakt osoba je Anita Čolak, e-mail: anita.colak@hvz.hr, tel: 01/3689-176.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica