Vatrogasni timovi spremni za spašavanje iz ruševina

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_2505_-_Copy.JPG

Na Vatrogasnom trenažnom poligonu Šapjane 23. travnja 2014. održana je vježba „Allegro“ u kojoj je prikazano spašavanje osoba iz ruševina uz pomoć vatrogasnih timova s potražnim psima

Vježba, koju su organizirali Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i Udruga potražnih pasa Hrvatske (UPPH), održana je pod pretpostavkom da je tijekom potresa došlo do urušavanja objekta u kojem su se nalazile osobe, a na mjesto događaja prvi dolaze vatrogasci sa svojim potražnim psima i ekipom za izvlačenje i spašavanje iz ruševina. Naglasak vježbe je stavljen na rad vatrogasnih K-9 timova s potražnim psima te pronalazak, izvlačenje i zbrinjavanje ozlijeđenih osoba.
-Vježbom je demonstrirana mogućnost sinkroniziranog djelovanja vatrogasaca iz različitih postrojbi iz cijele Hrvatske. Oni su danas prvi put sudjelovali kao jedinstven tim za spašavanje iz ruševina, a dokazali su da vatrogasci, bez obzira na županiju, rade i treniraju jednako kvalitetno - rekao je Zoran Laslavić, zapovjednik i evaluator vježbe.
Vatrogasci koji se odluče za ovakav vid specijalizacije, do rezultata mogu doći samo stalnim radom sa psom na raznim lokacijama, a o tome koliko je ovakva obuka zahtjevna govori i činjenica da se rezultati svakodnevne obuke vide tek nakon dvije godine rada. Nakon Primorsko-goranske i Zadarske županije, na formiranju vatrogasnih K-9 timova intenzivno rade Istarska i Osječko-baranjska županija.
-Vježba nije mogla biti održana u bolje vrijeme s obzirom da se samo dan ranije osjetio potres na području Slovenije i Hrvatske. To je samo dokaz da su situacije spašavanja osoba iz ruševina nakon potresa realne, a vatrogasni su timovi današnjom vježbom dokazali svoju spremnost, efikasnost i brzinu – zaključio je Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica