Međunarodni skup povjesničara vatrogastva Europe

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/HVZ-PREDSTAVLJANJE_-_Copy.JPG

Izobrazba vatrogasaca i djelovanje državnih vatrogasnih škola bila je tema 22. međunarodnog simpozija povjesničara vatrogastva, koji je od 1. do 4. listopada ove godine, održan u prostorima Nacionalne vatrogasne akademije njemačkog grada Celle

Izobrazba vatrogasaca i djelovanje državnih vatrogasnih škola bila je tema 22. međunarodnog simpozija povjesničara vatrogastva iz 15 europskih zemalja, koji je od 1. do 4. listopada ove godine, održan u prostorima Nacionalne vatrogasne akademije njemačkog grada Celle, smještenog u pokrajini Niedersaksen (Niedersachsen).
Među 114 sudionika, mahom povjesničara vatrogastva iz gotovo svih zemalja Europe, bili su publicisti, profesorica Biserka Vlahović, kao predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Đuro Gajdek, magistar novinarstva, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice.
U zborniku radova objavljeni su njihovi radovi zajedno s još 50-tak tematskih referata, na preko 500 stranica sa stotinjak fotografija.
Na svečanom otvorenju, u ime hrvatskih i varaždinskih vatrogasaca gospođa Vlahović uručila je nedavno izašlu foto-monografiju o učitelju vatrogastva Mirku Kolariću, koju su primili ravnatelji nekoliko europskih muzeja.
U dijelu sjednice posvećenom informacijama o događanju na terenu, Đuro Gajdek, je uz pomoć kolege tumača Vilija Tomata, iscrpno predstavio ovogodišnja događanja u HVZ-u s osvrtom na otvorenje Muzeja vatrogastva, te akciji prikupljanja i digitalizaciji povijesne građe.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica