8. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/20150415_111020_-_Copy.jpg

8. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne pod predsjedanjem predsjednika HVZ Ante Sanadera zajednice održana je dana 15. travnja 2015.g. s početkom u 11,00 sati u prostorijama DVD-a Valpovo.

Članove Predsjedništva pozdravili su predsjednik DVD-a Valpovo g. Miroslav Šmit, predsjednik VZŽ Osječko-baranjske g. Nikica Mužević i dožupan Osječko-baranjske županije dr.sc. Željko Kraljičak.

Načelnik HVZ-a Ž. Popović informirao je članove Predsjedništva o radu na novom prijedlogu Zakona o vatrogastvu, te istaknuo da je prije 3 mjeseca osnovana radna skupina ministarstva unutarnjih poslova koja je do sada održala 2 sjednice. Predstavnici HVZ-a u radnoj skupini su Dino Kozlevac, Goran Franković i Željko Popović, a radnom grupom predsjedava ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić. HVZ je dostavila koncept novog Zakona o vatrogastvu, na temelju dopisa MUP-a sa iskazom procjene učinka propisa i prijedloga Predsjedništva HVZ iz Čakovca od 18.9.2012.g. Najbitnije što HVZ traži je da se HVZ ustroji kao nadležno tijelo za vatrogastvo na državnoj razini, da glavni vatrogasni zapovjednik bude zaposlenik HVZ-a, te urediti pitanje financiranja. Pri tome HVZ ističe da se MUP i glavni vatrogasni zapovjednik više zalažu za centralizirani model, što podrazumijeva ponovno vraćanje javnih vatrogasnih postrojbi u sustav MUP-a i centralizaciju svih financijskih sredstava (proračunska sredstva, sredstva jedinica lokalne i područne i regionalne samouprave, premija osiguranja, općekorisnih funkcija šuma). HVZ se zalaže za decentralizaciju iz razloga jer postoji već zatečeno stanje koje samo treba doraditi i unaprijediti.

Predsjedništvo je potvrdilo Odluku o preuzimanju i raspodjeli tableta članovima Predsjedništva i Operativno-tehničkog stožera HVZ, čime bi u budućnosti praćenje sjednica trebalo biti olakšano jer bi se svi materijali dostavljali elektronički čime bi se postigle uštede i na papiru.

Predsjedništvo je raspravljalo i o Odluci o vrstama članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, te je zaključilo da sve prijedloge od strane Odbora za organizacijska i financijska pitanja i Operativno-tehničkog stožera će se pripremiti za narednu sjednicu Operativno-tehničkog stožera, uvažavajući sve izrečene komentare tijekom rasprave Predsjedništva.

Predsjedništvo je imenovalo ovlaštene predstavnike i odgovornu osobu u postupcima javne nabave, a u skladu sa načelom razdvajanja dužnosti imenovane su i osobe zadužene za praćenje provedbe ugovora prema zahtjevima Uredbe o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila te Upitnika o fiskalnoj odgovornosti.

Predsjedništvo je usvojilo i prijedlog Izvješća o radu HVZ u 2014.g. i prijedlog izvješća o financijskom poslovanju – završni račun za 2014.g. sa obrazloženjem, te se isto upućuje Skupštini na usvajanje.

Donesen je i Pravilnik o školovanju i licenciranju vatrogasnih spasilačkih timova sa psima, budući dad su vatrogasni timovi s potražnim psima zadnjih nekoliko godina sve aktivniji i sve se više županija uključuje u obuku sa psima

Donesen je i Pravilnik o provedbi Kupa HVZ kojim su utvrđena vatrogasna natjecanja (članova, članica i mladeži) za Kup Hrvatske vatrogasne zajednice, kategorije i klase natjecanja, sudionici natjecanja, nadležnosti i odgovornosti domaćina natjecanja, bodovanje i priznanja, te nadležnosti i odgovornosti Hrvatske vatrogasne zajednice.

Donesen je i Program mjeseca zaštite od požara, te Odluka o održavanju svečane i redovne sjednice Skupštine HVZ. Sečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice održat će se 6. svibnja 2015. godine u Puli (VZŽ Istarske), dok će 139. redovita sjednica Skupština Hrvatske vatrogasne zajednice održati u drugoj polovici rujna 2015.g., kada će se izvršiti usklađivanje statuta HVZ-a s novim Zakonom o udrugama.

Na prijedlog Odbora za odlikovanja, Predsjedništvo je donijelo i Odluku o dodjeli povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića, koje će se dodijeliti na svečanoj sjednici Skupštine HVZ, pri čemu se Odbor rukovodio kriterijem regionalne zastupljenosti (koordinacije), godinama starosti, te je uzeo u obzir dodijeljene povelje u ovom mandatu. Predsjedništvo je temeljem Pravilnika o dodjeli vatrogasnih odlikovanja, znamenja, priznanja, povelja i plaketa dodijelilo i dva odlikovanja za posebne zasluge izvan kvota propisanih pravilnikom. Također, donesena je i odluka o dodjeli državnih odlikovanja koja će se proslijediti Uredu predsjednice Republike na daljnje postupanje.

Predsjedništvo je dodijelilo i zvanja višeg počasnog vatrogasnog časnika, imenovalo članove Povjerenstva za natječaje HVZ (povjerenstvo za izbor likovnih i literarnih radova, za foto natječaj, za likovnu umjetnost i za najbolju internetsku stranicu), te je donesena odluka o novom sadržaju Vatrogasnog godišnjaka, koji će se tiskati svake godine za sljedeću kalendarsku godinu, na način da će u prvom dijelu biti navedene županijske vatrogasne zajednice, Ured HVZ-a, članovi Skupštine, Predsjedništva, Operativno-tehničkog stožera, odbora i povjerenstava, a ostali prostor bit će namijenjen za bilješke. Podaci ostalih vatrogasnih subjekata nalazit će se na internetu HVZ-a u kategoriji „Kontakti“, dok bi u izbornoj godini Vatrogasni godišnjak tiskao se s podacima svih vatrogasnih subjekata.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o nabavi opreme za spašavanje prilikom poplava, kojom je odlučeno da će se iz sredstava premija osiguranja sukladno Mjerilima nabaviti oprema koja će se koristiti u obrani od poplava u poplavama pogođenim područjima, i to čamci s motorima za spašavanje na vodi koji će se dati na korištenje VZŽ Dubrovačko-neretvanskoj, VZŽ Ličko-senjskoj, VZŽ Sisačko-moslavačkoj, VZŽ Međimurskoj i VZŽ Osječko-baranjskoj, dok će se za 2016. godinu a zatim u Mjerilima za svaku narednu godinu predvidjeti sredstva za nabavu čamaca s motorima za spašavanje na vodi i to za 5 županijskih vatrogasnih zajednica u jednoj godini.

Predsjedništvo je raspravljalo i o likvidatorima u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i vatrogasnim zajednicama, Programu aktivnosti, Zakonu o pravu na pristup informacijama, HRT pretplati, plaćanju upravnih pristojbi od strane vatrogasnih organizacija, spominjanju vatrogastva sve češće u negativnom kontekstu u javnosti, povećanju naknada za okoliš kod registracije vatrogasnih vozila i EU fondovima.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica