Sustav vatrogastva spreman za protupožarnu sezonu u 2015. godini

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20150629_111319_-_Copy.jpg

Održana konferencija za novinare o spremnosti vatrogastva za požarnu sezonu

O spremnosti za požarnu sezonu na konferenciji za novinare održanoj 29. lipnja u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, govorili su Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, zapovjednik Zapovjedno – operativnog središta GS OSRH brigadni general Ivan Jurić te rukovoditeljica Službe za ekologiju Hrvatskih šuma Jasna Molc.
Kako je naglasio glavni vatrogasni zapovjednik, na početku smo još jedne požarne sezone za koju je sustav spreman. „Sam sustav vatrogastva reguliran je Zakonom o vatrogastvu, a na temelju njega i Zakon o zaštiti od požara. Vlada RH svake godine donosi poseban Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. On je ove godine težak 29.254.000,00 kuna i u odnosu na protekle godine nije smanjivan.“ Tucaković je naglasio kako su ove godine svi vatrogasci prošli dodatan program osposobljavanja. „Izvršena je visinska i tjelesna provjera za 386 vatrogasaca s priobalja i kontinenta, a obavljena je i trenaža helikopterom za ukupno 670 vatrogasaca. Sve je to napravljeno u suradnji s Ministarstvom obrane RH. Danas je aktivno i 817 pripadnika dopunskih snaga DVIP-a iz sastava 60 javnih vatrogasnih postrojbi dok je za navođenje zrakoplova tijekom intervencija osposobljeno ukupno 396 vatrogasnih zapovjednika.“
Što se tiče samih dislokacija vatrogasnih postrojbi, one ove godine obuhvaćaju područje Brijuna, Ugljana (Kukljica), Dugog otoka (Božava), Divulja (Split), Brača (Supetar), Visa, Hvara (Jelsa), Lastova (Ubli), Oklaja, Hvara (Bogomolje), Živigošća i Dubrovnika. Ukupno su angažirana 63 vatrogasaca iz kontinentalnog dijela sa 17 vozila te 1100 sezonskih vatrogasaca. Uz njih na raspolaganju su 1091 vatrogasac iz JVP-a, 3730 iz DVD-a te 67 vatrogasaca pripadnika DVIP-a DUZS-a. Od zračnih snaga RH raspolaže sa 6 kanadera i 6 air traktora te sa 2 helikoptera.
Tucaković se osvrnuo i na prošlogodišnje požarne intervencije kojih je bilo znatno manje u donosu na ovu godinu (čak 349,12 % više požara u 2015.), a čemu su najviše pridonijele obilne kiše u prošloj godini.
I general Ivan Jurić je u svome izlaganju naglasio da su sve procedure i radnje uvježbane te da su protupožarne snage Oružanih snaga spremne i mogu reagirati na sve što Vatrogasno zapovjedništvo od njih bude tražilo. U ime Hrvatskih šuma Jasna Molc se zahvalila medijima jer se upravo kroz njihov angažman može najviše apelirati na odgovorno ponašanje stanovništva kako bi šume, koje su najugroženije upravo u ljetnom periodu, ostale zaštićene.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica