Manifestacija DANI ZAŠTITE I SIGURNOSTI

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Raspored_vjezbi.jpg

Manifestacija DANI ZAŠTITE I SIGURNOSTI  se održava u Zagrebu 18.- 22. 9. 2015. s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o značaju sigurnosti i o ulozi sigurnosnih službi u društvu, Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o., organiziraju petodnevnu manifestaciju Dani zaštite i sigurnosti 2015. u Zagrebu.

Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna, a uključuje sportske igre, izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti, pokazne vježbe za građane u centru grada, kao i 1. Međunarodnu konferenciju o standardima sigurnosti namijenjenu tvrtkama privatne zaštite i korporativnom sektoru.

Visoki pokrovitelj petodnevnih događanja je Grad Zagreb, a glavni ciljevi su upoznati građane s uslugama i opremom koja se nudi u cilju povećanja njihove osobne i javne sigurnosti, te pridonijeti edukaciji stručnjaka iz područja sigurnosti kroz međunarodnu suradnju i iskustvo.

U sklopu Dana održat će se Sportske igre, na kojima će pripadnici sigurnosnih službi odmjeriti snage u streljaštvu 18. rujna u Streljačkom klubu Las, te sudjelovati na malonogometnom turniru 19. rujna u dvorani Martinovka.

Od 20. do 22. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića građane očekuju izložba i prezentacija opreme i usluga sektora sigurnosti te spektakularne pokazne vježbe u realizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske vatrogasne zajednice.

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA - OPIS VJEŽBI

VJEŽBA SPAŠAVANJA UNESREĆENE OSOBE IZ AUTOMOBILA Osim gašenja požara, vatrogasna djelatnost uključuje i pružanje pomoći u prometnim, ekološkim i inim nesrećama. Kada se radi o eksploziji, akcidentu s opasnim tvarima, osobi koja ne može izaći iz pokvarenog dizala, prometnoj nesreći, ekološkom zagađenju ili bilo kakvoj drugoj nesreći, nećete pogriješiti ako nazovete vatrogasce.
U ovoj će vježbi Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića demonstrirati spašavanje unesrećene osobe iz automobila koje je sudjelovalo u prometnoj nezgodi. U spašavanju - oslobađanju osobe iz automobila, koristit će se kombinirani hidraulični alat, škare i razupora.

Moderator vježbe – Ivica Leljak, voditelj vatrogasnog odjeljenja.

VJEŽBA S POTRAŽNIM PSIMA Potražni psi u vatrogastvu već duže vrijeme zauzimaju ključne pozicije u vatrogasnim postrojbama diljem Europe i svijeta. Postala je uobičajena praksa da vatrogasne postrojbe u svojim sastavima imaju obučene timove za spašavanje ljudi uz pomoć pasa. Ni Hrvatska više ne zaostaje za svojim europskim i svjetskim kolegama jer je Hrvatska vatrogasna zajednica, kao krovna organizacija vatrogastva kod nas, prepoznala važnost ove specijalnosti i njene potrebe, a sve kako bi se sigurnost svih građana i posjetitelja povećala na najveću moguću razinu. Hrvatska vatrogasna zajednica na raspolaganju ima i 10 licenciranih timova s potražnim psima, specijaliziranih za spašavanje iz ruševina na urbanim područjima.
U ovoj će vježbi dva vatrogasna tima: Zoran Laslavić s belgijskom ovčarkom Rain i Zoran Ravnić s belgijskom ovčarkom Itom, demonstrirati proces školovanja vatrogasnih potražnih pasa kroz prikaz disciplina poslušnosti, motivacije i traženja, a sve uz korištenje pozitivne motivacije, tj. nagrada bez prisile.
Vježbom će se ujedno demonstrirati i traženje unesrećene osobe iz simulirane ruševine.

Ivana Popović, vatrogaskinja iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija i članica licenciranih vatrogasnih timova s potražnim psima, demonstrirat će rad sa štenetom pasmine border collie.

Moderator: Zoran Laslavić, voditelj odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Opatija i zapovjednik vatrogasnih timova s potražnim psima.

***********************************************************************

Stanovnici Zagreba i njihovi gosti imat će prilike vidjeti na koji način pripadnici Oružanih snaga RH detektiraju eksploziv i drogu te na koji način vrše potrage sa službenim psima. Također, pripadnici MORH-a pokazat će tehnike borilačkih vještina.

Hrvatska gorska služba spašavanja, predstavit će svoje zapovjedno vozilo i prezentirati karte koje su izradili u sklopu svog odjela kartografije a koje pridonose sigurnijem kretanju turista po neurbanim područjima.
Posebno će atraktivan dio programa biti vježba spašavanja unesrećene osobe nakon potresa s jedne od zgrada na glavnom zagrebačkom trgu.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje na Trgu će prezentirati svoju RKBN dekontaminacijsku stanicu s kompletnom opremom u čemu će sudjelovati šest pripadnika DUZS-a i dva vozila te izvesti pokaznu vježbu dekontaminacije ljudi.

S obzirom da će na Trgu svoj prostor imati i Hrvatski crveni križ, građani će imati priliku izmjeriti tlak i saznati kako pružiti prvu pomoć.

MUP će prezentirati rad daljinski upravljanog protueksplozijskog (EOD) robota.

Unutar Paviljona na Trgu bit će izložena oprema i usluge s ciljem povećanja sigurnosti građana, a predstavit će se tvrtke Securitas Hrvatska, Titan Zagreb, D-Link Adria, Vizura, UNIQA osiguranje..

Dani zaštite i sigurnosti 21. i 22. ponudit će i 1. Međunarodnu konferenciju o standardima sigurnosti u hotelu Sheraton. Sudionici konferencije imat će iznimnu priliku prisustvovati predavanjima i ekskluzivnim radionicama vrhunskoga svjetskog stručnjaka u području standarda sigurnosti, dr. Marca Siegela, ASIS International iz SAD-a. Konferenciju o standardima sigurnosti, Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita, organiziraju u suradnji s ASIS-om Hrvatska, članom ASIS-a International, svjetskim liderom u razvoju sigurnosnih standarda.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica