Domena 193.hr

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/193hr.jpg

Obavijest

Dopisom Državne uprave za zaštitu i spašavanje, prosljeđenim 02.11.2015. od strane CARNet-a - Hrvatske akademske i istraživačke mreže, Povjerenstva za upravljanje domenom ".hr", koje je nadležno za upravljanje domenskim prostorom u Republici Hrvatskoj, Državna uprava traži da nam CARNet oduzme pravo na korištenje domene "193.hr".

Hrvatska vatrogasna zajednica je 06. kolovoza 2015. izvršila registraciju domene "193.hr", na kojoj je planirala udomiti sva informatička rješenja HVZ-a, i to: VATROnet - središnju bazu podataka o vatrogasnim organizacijama, vatrogascima, vozilima, opremi i tehnici; sustav za praćenje vozila i vatrogasaca; sustav za uzbunjivanje; HAZMAT - interaktivnu bazu opasnih tvari; i UVI - upravljanje vatrogasnim intervencijama.

U svom zahtjevu, Državna uprava u bitnom je istaknula da su središnje tijelo državne uprave u čijoj su nadležnosti upravni i stručni poslovi vatrogastva, te da je zatražila registraciju domena "112.hr" i "193.hr", a kako domena "193.hr" označava broj poziva za žurnu pomoć vatrogasaca i nužna je za obavljanje poslova vatrogastva na nacionalnoj razini te je ista od posebnog značenja za nacionalni informacijski prostor, smatraju da korištenje iste nije predmet dogovora, kao što je predložio CARNet, već pravo na korištenje pripada isključivo Državnoj upravi.

U prilogu se nalazi cjelovit dopis dopis Državne uprave i odgovor HVZ-a.

Dopis DUZS-a i Carneta
Odgovor HVZ-a


Hrvatska Vatrogasna Zajednica