Poziv na vježbu vatrogasnih timova s potražnim psima

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_7828.JPG

Vatrogasni timovi s potražnim psima demonstrirat će svoje snage i znanje ove subote, 20. veljače u 10:00 sati, u trgovačkom centru West Gate, a u sklopu manifestacije Sajam kućnih ljubimaca

Radi se o trećem sajmu ovoga tipa na kojem se demonstrira edukativan, zabavan i humanitarni sadržaj za sve ljubitelje i vlasnike životinja.
Vatrogasni tim s potražnim psima na ovom će događaju predstavljati članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija te javnih vatrogasnih postrojbi Opatija i Čakovec. Vježbom će se demonstrirati spašavanje unesrećenih iz ruševina te prikaz osnova poslušnosti, a sve uz korištenje pozitivne motivacije.


Vatrogasci - temelj urbane zaštite

Vatrogasci su temeljna snaga urbane zaštite i spašavanja te se od njih očekuje da u datom trenutku izađu na intervenciju sa svim svojim raspoloživim sredstvima. To se naravno očekuje i od vatrogasaca - vodiča spasilačkih pasa i njihovih pasa (K-9 timova). Spašavanje iz ruševina ne mora uslijediti nakon razornog potresa. Ruševine mogu nastati uslijed nekvalitetne gradnje, odrona, eksplozija, terorističkog ili ratnog djelovanja i sl., a bez obzira na prirodu nastanka, prioritet je što brže lociranje zatrpanih osoba i njihovo izvlačenje.

Hrvatska vatrogasna zajednica na raspolaganju ima i 12 licenciranih timova s potražnim psima, specijaliziranih za spašavanje iz ruševina na urbanim područjima. U ovome trenutku na obuci potražnih pasa u vatrogastvu rade: Primorsko-goranska, Zadarska, Istarska, Osječko-baranjska županijska vatrogasna zajednica, a uključile su se i Međimurska te Splitsko-dalmatinska županija.

http://sajamljubimaca.eu/program-sajma/



Hrvatska Vatrogasna Zajednica