Otvorena „Crna šuma“ u Muzeju Mimara

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_1278_3.JPG

Izložba fotografija pod nazivom „Crna šuma“ autora Damira Hoyke otvorena je u srijedu 11. svibnja 2016. godine u Muzeju Mimara.

Na svečanom otvorenju je uz autora, predstavnike domaćina Muzeja Mimare te organizatora Hrvatske vatrogasne zajednice, bila nazočna francuska veleposlanica u Hrvatskoj Mich?le Boccoz, velik broj vatrogasaca iz JVP Zagreb, JVP Sisak, VZŽ Zagrebačke, VZ Grada Zagreba, predstavnici kulturnog i društvenog života Grada Zagreba, predstavnici medija te brojni ljubitelji umjetničke fotografije.


Na početku otvaranja izložbe sve prisutne je pozdravila u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Nina Francetić, urednica Vatrogasnog vjesnika. Ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković – Bukovčan čestitala je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 140. obljetnicu te istaknula ulogu vatrogasaca u društvu i pohvalila njihove napore u zaštiti građana od požara i drugih nedaća. Također je istaknula da joj je iznimna čast ugostiti izložbu Damira Hoyke, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne fotografije.
- Ideja za izložbu se nekada formira mjesecima pa i godinama. Na ideju za „Crnu šumu“ sam došao gotovo odmah nakon požara na Pelješcu. Odlučio sam viđeno pretočiti u snažnu vizualnu poruku da se ovakvi događaji ne ponove, a u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici sam našao idealnog partnera za tu poruku - rekao je autor fotografija Damir Hoyka zahvalivši ravnateljici što je prepoznala vrijednost projekta.


Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić istaknuo je da šetnja kroz „Crnu šumu“ započela u Noći muzeja u Varaždinu nakon čega je obišla Vukovar, Osijek, Belišće, Sisak, a u svibnju – Mjesecu zaštite od požara je postavljena u Zagrebu.


Izložbu je moguće pogledati u Muzeju Mimara do 22. svibnja 2016. godine.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica