Obljetnica časopisa "Vatrogasni vjesnik" obilježena izložbom najboljih naslovnica

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_1418.JPG

U sklopu obilježavanja 120. obljetnice izlaska prvog broja časopisa "Vatrogasni vjesnik", a povodom obilježavanja manifestacije Međunarodni dan muzeja, u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu otvorena je u petak 20. svibnja 2016. izložba naslovnica časopisa"Vatrogasni vjesnik".

Uz posjetitelje izložbe, ljubitelje povijesti i fotografije, otvorenju izložbe su prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Dejan Ivanušec i predsjednik DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec.


Prisutne je pozdravila u ime Hrvatske vatrogasne zajednice urednica časopisa "Vatrogasni vjesnik" Nina Francetić koja se u svojem govoru osvrnula na povijesni razvoj časopisa te na ulogu koju on ima danas. - Ovom izložbom odajemo počast svim suradnicima časopisa od njegova osnutka 1896. do danas, ali i svim hrvatskim vatrogascima čije su se priče našle među koricama "Vatrogasnog vjesnika" - rekla je urednica Francetić.


Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić naglasio je kako je pred organizatorima bio zahtjevan zadatak u tolikom broju naslovnica odabrati 25 najreprezentativnijih. "Ovih 25 naslovnica za izložbu izabrano je prema kriteriju povijesne važnosti događaja prezentiranog na naslovnici te prema kvaliteti fotografije, odnosno vizualne dojmljivosti koju neka naslovnica ostavlja na promatrača". Tako su izabrane naslovnice prvog broja Vatrogasnog vjesnika od 5. siječnja 1896., naslovnice na kojima se nalaze radovi Andrije Maurovića i Ivana Lackovića Croate te najupečatljivije fotografije s vatrogasnih intervencija.


Izložba se može pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva do 1. rujna 2016.godine



Hrvatska Vatrogasna Zajednica