Digitalizacija vatrogasne filmske građe

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/vježba.jpg

Hrvatska vatrogasna zajednica je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatski filmski arhiv, pristupila digitalizaciji starih filmskih zapisa s vatrogasnom tematikom.

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatski filmski arhiv pristupili smo digitalizaciji starih filmskih zapisa s vatrogasnom tematikom. Dio materijala iz arhive Hrvatske vatrogasne zajednice još je 2006. godine predan u Hrvatski filmski arhiv, gdje je građa pohranjena te su izrađene sigurnosne kopije. Hrvatskom filmskom arhivu smo predali ostatak filmske i audio građe u posjedu Zajednice, gdje će ista biti obrađena, spremljena u adekvatne uvjete i postupno digitalizirana. Radi se o snimci sa olimpijade CTIF-a održane u Karlovcu 1966. te o kratkim edukativnim filmovima iz vatrogasne preventive. Predani su sljedeći naslovi:  „Čuvajmo našu obalu“, „Šume uz more“, „Dijete i šibice“, „Na željezničkoj stanici“, „Paljenje korova“, „Opušak“, „Opći apel“, „Neka šume rastu“, „Opasnost od požara u industriji“, „Opasnost od požara na radnom mjestu“.

Filmski zapis vatrogasne vježbe održane 15. kolovoza 1937. godine najstariji je u nizu filmova koji su digitalizirani. Uz prikaz pokazne vježbe u kojoj su predstavljena i postupanja vatrogasaca nakon zračnog napada, prikazana je i vježba zagrebačkih vatrogasaca u krugu postrojbe. Isto tako na korištenje hrvatskoj vatrogasnoj zajednici su date kopije snimki sa vatrogasnih vježbi i intervencija iz 60 – tih godina prošlog stoljeća. Navedenu filmsku građu ćemo postaviti na Youtube kanal i Facebook profil Hrvatske vatrogasne zajednice, te tako približiti ovaj dio hrvatske vatrogasne povijesti zainteresiranim građanima.  Navedeni materijali će biti prikazivani u Muzeju hrvatskog vatrogastva, čime unapređujemo izgled i funkcionalnost postava Muzeja.

Zahvaljujemo djelatnicima Hrvatskog državnog arhiva na ustupljenom gradivu.

https://www.youtube.com/watch?v=w2m92P0Tzt4



Hrvatska Vatrogasna Zajednica