U Rijeci startala 6. generacija Vatrogasne škole

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/škola.JPG

Vatrogasnu školu Zagreb – poslovnu jedinicu Rijeka ove će godine pohađati 45 kandidata, najvećim dijelom iz Primorsko-goranske i Istarske županije, ali i drugih krajeva Hrvatske – Dalmacije, Međimurja i Slavonije. Zanimljivo, ove godine školu su upisale čak četiri cure, a među polaznicima su i brat i sestra.

Polaznici su raspoređeni u dva razredna odjela, a iako slušaju isti nastavni program, dio će ih steći diplomu vatrogasca, a dio vatrogasnog tehničara, što ovisi isključivo o tome koju su srednju školu ranije završili, tj. koliko su tzv. tehničkih predmeta u toj školi slušali i u kojem obimu. Bez obzira na stečeno zvanje, po završetku Vatrogasne škole moći će se ravnopravno natjecati na javnim pozivima za zapošljavanje vatrogasaca.

Kako ističe Nikola Tramontana, voditelj Vatrogasne škole u Rijeci, nastava je počela 26. rujna i trajat će do 15. svibnja. - Opsežan nastavni program obuhvaća ukupno 819 sati nastave, što teorije, što praktičnih vježbi, a realizirat će ga naši predavači-instruktori, dakle stručnjaci koje imamo u Vatrogasnoj zajednici PGŽ-a. Nastava će se održavati u vatrogasnim postrojbama u Rijeci i na Vežici te u obučnome centru u Šapjanama. Školarina iznosi 7.500 kuna, a ove godine četvrtinu polaznika na školovanje su poslale njihove vatrogasne postrojbe, dok ostali troškove podmiruju samostalno. Očito su prepoznali vrijednost naše Škole i smatraju da će stjecanjem naše diplome postati konkurentniji na tržištu rada te da će im se povećati mogućnosti za zapošljavanje u vatrogasnoj struci, bilo u zaštitarskim tvrtkama, industriji ili pak javnim vatrogasnim postrojbama, pojasnio je Tramontana.

Naposljetku kažimo da i ovogodišnje polaznike, po završetku nastave, čeka polaganje završnoga ispita. Tek kada savladaju i taj „detalj“, dobit će diplomu i potvrdu da su postali vatrogasci.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica