U Zadru održana sjednica Odbora za informativno-promidžbenu i nakladničku djelatnost

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_9122_1.JPG

U Zadru je 19. listopada održana sjednica Odbora za informativno-promidžbenu i nakladničku djelatnost

Uz domaćina, Borisa Jovića, sjednici su prisutvovali i predsjednik Odbora Berislav Hengl, članovi Rajko Jutriša i Tatjana Čumpek, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović te tajnica Odbora Nina Francetić.

Na dnevnom su se redu našle točke koje su uključivale analizu rada u 2015., izvješće o provedenim aktivnostima u 2016. godini te planovi za 2017. godinu. Analiza rada u 2015. godini, posebno dio koji se tiče izvješća o časopisu Vatrogasnom vjesniku, pokazuje da i dalje najmanje informacija dolazi iz priobalnih županija, unatoč velikom broju intervencija i aktivnosti koje provode. Zaključak je da je nužno napraviti iskorak u informiranju iz priobalnih županija, posebno po pitanju požarne sezone. O ovome će se raspravljati i na sjednici Operativno-tehničkog stožera krajem godine, a sve sa svrhom da svaka županija ima osobe zadužene za informiranje, kako prema vanjskim medijima, tako i prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Analiza 2016. i planovi za 2017.
Provedene aktivnosti u 2016. godini svjedoče da je puno napravljeno po pitanju promidžbe vatrogasne djelatnosti. Uz edukativne filmove koji se emitiraju na radijskim i televizijskim postajama, brojne su aktivnosti provedene i financirane iz EU projekta HOLISTIC: jumbo plakati u svim županijama priobalja tijekom požarne sezone, promidžbeni materijali od brošura, do bojanki za djecu i rasporeda sati. U sklopu centralnog obilježavanja 140. obljetnice HVZ-a, u svibnju su u glavnim gradovima postavljeni plakati s preventivnom porukom, a Hrvatska pošta je tiskala i prigodnu dopisnicu. Pohvaljeno je medijsko praćenje svečane proslave obljetnice kao i državnog vatrogasnog natjecanja mladeži i vatrogasaca održano u Puli. Također je istaknuto kako je različitim aktivnostima uspostavljena i komunikacija s različitim aspektima javnosti: od kulturne do sportske sfere.

Provedeno je nekoliko uspješnih projekata: „Roštiljajmo odgovorno“ s Konzumom, „Ugasimo nedogovornost“ s Udrugom Prijatelji životinja te putujuća izložba fotografija „Crna šuma“ u suradnji s fotografom Damirom Hoykom koja je izložena u 12 županija. U Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, u sklopu Međunarodnog dana muzeja, otvorena je izložba naslovnica Vatrogasnog vjesnika u povodu 120 godina izlaženja časopisa, dok je u sklopu festivala „Špancirfest“ upriličena manifestacija „Kako su požare gasili naši stari?“.

Uspješno je proveden likovni, literani i foto natječaj koji je imao za svrhu popularizirati vatrogastvo među mladima te podignuti svijest u zaštiti od požara. Na natječaj se prijavilo 16 županija koje su prijavile 22 osnovne škola te 16 dječja vrtića.

Od izdavačkih aktivnosti, nastavljeno je s dotiskom Priručnika za osposobljavanje časnika i dočasnika, Priručnika za osposobljavanje za zvanje vatrogasac, Priručnik za osposobljavanje vatrogasne mladeži, te je tiskano dopunjeno izdanje Priručnika za vatrogasna natjecanja u RH. U pripremi je i Monografija Hrvatske vatrogasne zajednice čija se promocija planira u prosincu ove godine.

U planu za sljedeću godinu su nastavak izdavačkih i promidžbenih aktivnosti koje uključuju i neka nova izdanja kao što je priručnik Protupožarna preventiva namijenjen prvenstveno polaznicima Vatrogasne škole HVZ-a. U Noći muzeja predstavit će se izložba „Vatrogasci i glazba“, a nastavit će se i s likovnim, literarnim i foto natječajem koji će od sljedeće godine biti proširen na 4 kategorije.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica