Promocija izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice za 2016.

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/1_glavna.jpg

U srijedu 21. prosinca 2016. godine, u Kongresnom centru „Princess“ u Jastrebarskom, održana je promocija izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prije početka promocije održana je 140. redovna godišnja Skupština Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj su se predsjednik Ante Sanader i načelnik Željko Popović osvrnuli na događanja u hrvatskom vatrogastvu u godini na izmaku. Uz članove Skupštine i pobjednike Kupa promociji izdanja su nazočili zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog Stipe Bučar, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Zlatko Križanić, počasni predsjednik HVZ-a Teodor Fricki, počasni načelnik HVZ-a Vinko Pošta, ravnateljica Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja Ljerka Kopričanec-Matijevac te predstavnici Ministarstva obrane pukovnik Selimović i nadnarednica Hačko.

Promocija izdanja bila je prilika  za predstavljanje brojnih promidžbenih aktivnosti koje je Hrvatska vatrogasna zajednica provela u 2016. godini. U svibnju je mimohodom vatrogasaca i svečanom Skupštinom obilježena 140. obljetnica djelovanja Zajednice. Organizirane su promidžbeno preventivne kampanje “Roštiljajmo odgovorno” u suradnji s Konzumom, “Obitelj na more, a pas na ulicu?” pod sloganom “Ugasimo neodgovornost” s Udrugom “Prijatelji životinja” te kampanja putem jumbo plakata “Budite savjesni. Spriječite požar” financirana iz EU projekta Holistic.

Kao iznimno značajan projekt za promociju vatrogastva i iskorak u protupožarnoj preventivi, navedena je izložba fotografija „Crna šuma“ koja je nastala u suradnji s poznatim hrvatskim fotografom Damirom Hoykom i koja je u ovoj godini izložena u brojnim hrvatskim muzejima i galerijama. Izložbu je pogledalo oko 40 000 ljudi. Autor izložbe Damir Hoyka je rekao da je iznimno ponosan na izložbu kojom je poslana jasna poruka o potrebi angažmana svih nas na očuvanju prirode.

Predstavljeno je i novo izdanje Monografije Hrvatske vatrogasne zajednice tiskane u povodu 140. obljetnice Zajednice, u kojoj je dan pregled najbitnijih događanju u povijesti krovne vatrogasne organizacije. Autor Antun Novak osvrnuo se na uvjete u kojima je monografija nastala te zahvalio vodstvu Hrvatske vatrogasne zajednice što je prepoznalo vrijednost ovog projekta. Autor Vedran Runjić naglasio je da je monografija posvećena svim generacijama vatrogasaca koji su radili na izgradnji vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Na kraju promocije, svečano su proglašeni pobjednici kupa Hrvatske vatrogasne zajednice za 2016. godinu.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica