Konferencija „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/nova_za_web.JPG

Konferencija „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija“ koju je organizirao Jutarnji list, uz suorganizaciju Hrvatskih šuma, održana je danas u Zagrebu.

Okupila je više od 300 sudionika, među kojima i brojne visoke dužnosnike: Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednicu RH, Davora Božinovića, ministra unutranjih poslova, Damira Krstičevića, ministra obrane, Tomislava Tolušića, ministra poljoprivede te Antu Sanadera, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice.

U uvodnom izlaganju predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader govorio je o problemima infrastrukture, opreme i zaštite okoliša vezanih za požare. Naglasio je da je ponosan na 150 godina dugu tradiciju vatrogastva u Hrvatskoj, te da sa oko 60.000 operativnih vatrogasaca imamo snagu i iskustvo. - Sustav vatrogasaca je uvijek funkcionirao i uvijek se znao svaki korak i nadležnost vatrogasaca. Godišnje se dogodi 30.000 intervencija vatrogasaca, no javnost zna za njih 1%. Danas smo tu kako bismo pokazali širinu naših akcija – kazao je Sanader.

Na konferenciji su uvodne prezentacije održali i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar, pukovnik Davor Turković te Mate Botica, direktor Odašiljača i veza.

Nakon prezentacija održane su dvije panel diskusije: Što smo naučili od požara u ljeto 2017.? i Sanacija opožarenih šuma i prevencija požara. Nakon teške požarne sezone, ovom se konferencijom željelo pronaći odgovore na pitanja poboljšanja vatrozaštite u RH.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica