Europska Vatrogasna Akademija (EFA)

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20171212_115917.jpg

Od 11. do 12. prosinca 2017. godine održana je u Beču (Austrija) 18. sjednica Europske Vatrogasne Akademije.

EFA predstavlja međunarodnu udrugu koja ima za cilj spojiti vatrogasne organizacije, znanstvene ustanove i tvrtke u cilju poboljšanja sustava vatrogastva, te potaknuti zainteresirane dionike u razmjeni iskustava u području razvoja novih tehnologija, a u svrhu unapređenja sustava vatrogastva i zaštite od katastrofa. Trenutno predsjedavajući EFA-e je Albrecht Rőme, predsjednik njemačke savezne agencije za pružanje tehničke pomoći (Technisches Hilfswerk - THW).
Na sjednici su iznesene sljedeća izlaganja:

Oružani napad u Olimpijskom trgovačkom centru u Münchenu
Dana 22.7.2016. godine u 17:53 h došao je prvi poziv građana, da bi do 17:58 došlo ukupno 75 poziva o oružanom napadu na civile. 300 poziva je pristiglo u prvom satu, te 1.600 poziva u prvih 6 sati napada. Kako u Münchenu poslove hitne pomoći provode vatrogasci, aktivirana je vatrogasna uzbuna najviše razine, što uključuje pripravnost vatrogasnih snaga u krugu od 100 km, te oslobađanje svih raspoloživih bolničkih kapaciteta. Budući policija i vatrogasci imaju različite prioritete i ciljeve, te sustav zapovijedanja, najviši prioritet na mjestu nesreće je bilo usklađivanje vatrogasnih i policijskih aktivnosti.
Veliki broj informacija (između ostalog i 76 lažnih informacija o pucnjavi u drugim dijelovima grada, lažne slike o unesrećenima, 1.100 twitova/minuti u prvom satu događaja) uzrokovali su donošenje odluke da vatrogasci ne izlaze na intervencije (nakon 18:30 h) bez zaštite policije. Ukupno je utvrđeno 6 poginulih, 8 teško ranjenih i 350 osoba s potrebom pružanja psihološke pomoći. Ukupno je na intervenciji angažirano 1.535 vatrogasaca, oko 400 vozila spasilačkih i interventnih službi, te 22 spasilačka helikoptera.

Primjena multi-namjenskih kamera
Srpska tvrtka Harder digital SOVA u okviru koncerna HD Opto Grupacije razvija uređaje za noćno izviđanje, a trenutno razvijaju uređaje koji će kombinirati svojstva pojačivača slika, laserskih uređaja i termalnih kamera. Njihova je namjera uočavati i vizualizirati osobe i objekte iza požara i aerosola. Na taj način bi se stvorila mogućnost vatrogascima da si stvore holografsku sliku prostora iza požara i dima, čime mogu donositi zaključke o oštećenosti građevina, te osobama koje su eventualno zarobljene. Kamere se mogu koristiti i na dronovima.

Primjena robota
Austrijska tvrtka Taurob GmbH razvija robote za vatrogasnu namjenu, prvenstveno s namjenom za detekciju radioaktivnih i opasnih tvari u opasnoj zoni. Nakon 2014. godine razvijene su njihove funkcionalnosti za gašenje, hlađenje spremnika s opasnim tvarima, otklanjanje opasnih predmeta i pretraživanje prostora pomoću termovizijskih kamera.
U Francuskoj su se roboti za RBK zaštitu (UGV) razvili iz vojnog sektora. Razvijaju se roboti svih veličina i namjena, kao i različite vrste dronova.

Katwarn
Katwarn je austrijska i njemačka multifunkcionalna informacijsko-komunikacijska infrastruktura za uzbunjivanje i obavještavanje stanovništva. Sustav je pokrenut 1997. godine i ima svrhu obavještavanja svih stanovnika ugroženog područja. Sustav je također razvijen i kao kompatibilan sustav s istim sustavima u inozemstvu, t.j. kompatibilan je sa sustavom za uzbunjivanje stanovništva kako u Njemačkoj (Fraunhofer FOKUS), tako i u Austriji. Sustav se koristi isključivo u nekomercijalnom sektoru i daje se na raspolaganje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, operativnim spasilačkim organizacijama, te tvrtkama koje upravljaju kritičnom infrastrukturom (vodoopskrba, energetski i prijevozni sektor, itd.). Cilj je sustav koristiti ne samo u katastrofama, nego u svim događajima koji otežavaju redovno funkcioniranje zajednice. Uz konvencionalan način uzbunjivanja preko SMS poruka i e-maila, sustav sadrži aplikacije za obavještavanje preko pametnih telefona, dogovorena s koncernima Apple, Google i Microsoft. Također sadrži elemente za uzbunjivanje osoba s poteškoćama. Korištenje sustava je besplatno i ovisi o nadležnostima korisnika. Također se sustav može koristiti prekogranično i na teritorijalnom principu, te kod javnih događaja (npr. obavještavanje o otkazivanju javnih manifestacija zbog ekstremnih vremenskih prilika, turista o vremenskim neprilikama…). Trenutno u Njemačkoj Katwarn koriste tvrtke, zračne luke, sveučilišta i lokalne i područne samouprave, a u okviru Europske Unije se razmatra proširenje sustava na sve korisnike.
U tom kontekstu je Mario Starčević prezentirao sustav „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, koji razvija Hrvatska vatrogasna zajednica.

Nove tehnologije
U Nizozemskoj je razvijen sustav „crash recovery“, kojim vatrogasci imaju uvid u sve vrsta vozila, sa skicama i slikama vozila i detaljima konstrukcije, kako bi efikasnije mogli djelovati i biti upoznati s potencijalnim opasnostima.
Analiza intervencija i sustava („Near miss report/lessons learned“) u mnogim tehnološkim granama je uobičajena praksa koja propisuje obvezu izvješćivanja o nepravilnostima. Senzibiliziranje vatrogasnog sustava u tom pogledu može biti unapređena novim tehnologijama i obradom i analizom dostupnih podataka.

Kritična infrastruktura
Europska Unija definira kritičnu infrastrukturu direktivom CE 2008/114. U Španjolskoj svi kritični operateri dužni su izraditi jedinstveni plan na razini koncerna, te pojedinačne planove za svaku pojedinu lokaciju. Uz to, kompanije su dužne odrediti glavnog sigurnosnog i informacijskog časnika i njegovog zamjenika, zaduženih za fizičku i logičku (cyber) sigurnost, kojima se dodjeljuju odgovarajuće policijske iskaznice. Policija svim poslužiteljima kritične infrastrukture određuje stupanj opasnosti od terorističkog napada, te propisuje izvješćivanje o svim kritičnim događajima.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica