Počeo EU-projekt HVZ-a „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH akronim

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/w.1.IMG_0847_1.JPG

Potpisan ugovor od strane ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara i načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice Željka Popovića.

Hrvatska vatrogasna zajednica je danas, 22. prosinca 2017. godine s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt-operaciju „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH, akronim eHVZ“, u iznosu od 9.901.637,81 mil.kuna (1.294.331,74 EUR) što predstavlja 1,46% ukupnog predviđenog iznosa dodijeljenog po specifičnom cilju 11.i.1.. (Povećanje djelotvornosti i kapaciteta u javnoj upravi kroz poboljšanje pružanja usluga i upravljanja ljudskim potencijalima, u okviru Specifičnog cilja 11.i:Povećanje djelotvornosti i kapaciteta u javnoj upravi kroz poboljšanje pružanja usluga i upravljanja ljudskim potencijalima, Prioritetna os 4: Dobro upravljanje, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“, Europski socijalni fond-ESF) .

Više od 50% planiranog novca će se utrošiti u edukacije, cca. 30% za nabavu neophodnih tehničkih sredstava (21 konzole za sustav Upravljanja vatrogasnih intervencija, 42 računala za županijske vatrogasne operatere i njihove zamjenike, 25 računala za pokretnu radionicu HVZ, softver za simulator za edukaciju), a cca.20% će biti utrošeno na plaće djelatnika (2 edukatora zaposlena u HVZ), marketinške aktivnosti i provedbe natječaja te edukacijske materijale. Financijska sredstva za tehničku pomoć nisu korištena, nego su cjelokupno osmišljavanje i prijavu projekta proveli djelatnici iz Ureda Hrvatske vatrogasne zajednice.


Edukacijski ciklus, koji traje 5 godina, provodi se kroz 13 tematskih cjelina, od kojih se 12 (6 Treninga trenera i 6 edukacijskih modula) provodi po svim županijama unutar RH, dok se 1 edukacijski ciklus organizira u Valabru (Francuska, Vatrogasna škola, simulator za šumske požare). Kroz trening trenera(TT) iz svake županije osposobit će se najmanje po jedan županijski vatrogasni operater (predavač-trener asistent). Treneri/asistenti će unutar svojih županija samostalno provoditi najjednostavnije edukacijske module (3.1. ICT osnove/uzbunjivanje, 3.3. Vatronet), a u svim ostalim slučajevima će biti asistenti predavačima koje osigurava Hrvatska vatrogasna zajednica. U petogodišnjem projektnom ciklusu provest će se 643 edukacije s blizu 13.000 polaznika tečajeva/vatrogasaca, odnosno preko 3.000 vatrogasnih operatera.
Sva predviđena sredstva za ovaj projekt bit će financirana u omjeru 15% Nacionalno (Hrvatska vatrogasna zajednica) i 85% EU.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica